В Ужгороді триває міжнародний фестиваль класичної та сучасної музики (ФОТО)

Уже втринадцяте в Ужгороді проходить міжнародний фестиваль класичної та сучасної музики «Музичне сузір’я Закарпаття». Цього року його часові рамки розтягнулися з 13 по 22 жовтня, а географічні сягнули ще й Чинадіївського замку Сент Міклош.

В Ужгороді триває міжнародний фестиваль класичної та сучасної музики (ФОТО)

Розпочався фестиваль, метою якого є ознайомлення закарпатців із музичними досягненнями земляків та залучення  цікавих виконавців для збагачення мистецтва  краю, незвичним концертом сучасної електронної музики «Fіlament».  Як розповів організатор фестивалю, композитор і піаніст, заслужений діяч мистецтв України Віктор Теличко, у ХХІ столітті вагому роль займає електронна музика,  вплив якої з кожним роком збільшується, тому вирішили представити на фестивалі наявний в краї серйозний пласт сучасної концептуальної електронної музики, тим більше, що є талановиті творці у цьому жанрі.

Тож для поціновувачів експериментальної музики на концерті вперше прозвучали  твори ужгородських авторів Катерини Оленич та Антона Червоноокого. Композиції звучали в комп’ютерному записі, бо відтворити їх вживу  на сцені практично неможливо. Випускниця Ужгородського музучилища  ім. Д.Задора та Київської Національної музичної академії ім. П. Чайковського Катерина Оленич представила 2 свої твори - «1505» (навіяний життям у студентському гуртожитку, записаний під ретрозвучання) та «Коломийки» (авторське бачення традиційного жанру української фольк-музики у формі своєрідної гри з слухачами). У  жанрі конкретної музики прозвучала композиція «Простір ліфту» молодого композитора Антона Червоноокого, який працює ще й в кінорежисурі та театральному мистецтві.

На цьому прем’єри на концерті не завершилися. Вперше на закарпатській сцені прозвучав твір Лео Браудера у виконанні випускника Ужгородського музучилища, а нині мешканця  Угорщини  гітариста Ференца Берната (акустична та електрогітара).  Родзинкою вечора став виступ піаніста, композитора, винахідника, лауреата міжнародних конкурсів Максима Шоренкова. Автор музики до 20 фільмів та 30 театральних спектаклів представив мультимедійну композицію «Fіlament» для фортепіано та ниток Шоренкова, яка стала всеукраїнською прем’єрою.

Нитки Шоренкова – це запатентований автором новий спосіб звуковидобування на музичних інструментах.  Різнокольорові нитки, на яких грає Максим, служать для яскравого втілення ідеї твору. Складені з них звукокольоровошумові комплекси-арокди є тією палітрою фарб, яка акустично і візуально розмикає усталені класичні форми. Шоренков вже 7 років співпрацює з закарпатським композитором Віктором Теличко. Тож на відкритті фестивалю прозвучала електронна фантазія молодого композитора на тему "Вокаліз" для мецо-сопрано і симфонічного оркестру закарпатського колеги.

У п’ятницю, 18 жовтня, о 19.00 у галереї «Ілько» у рамках фестивалю відбудеться концерт «Archi Virtuosi» Ансамблю солістів під керівництвом Олени Короленко. 20 жовтня о 16.00 у великому залі філармонії  на глядачів чекає  концертна програма «Образи Срібної Землі» із всеукраїнською прем’єрою, а 22 жовтня о 18.30 – «Musiсa inkognita».

Оксана Чужа для Закарпаття онлайн. Фото автора

18 жовтня 2013р.

Теги: музика, фестиваль

Коментарі

точно 2013-10-18 / 19:25:38
"Новинки" 50-х років минулого сторіччя.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини