Два попередники Погорєлова кажуть, що продавлювати реконструкцію площі Народної, не порадившись із громадськістю, не правильно

Як і повідомляло Закарпаття онлайн, телеканал "Тиса-1", яким нині керує колишній прес-секретар нинішнього "губернатора" Закарпаття Віталій Мещеряков, підготува серію матеріалів, якими намагається легітимізувати ініціативу Олександра Ледиди по знищенню пам'ятки архітектури, якою є площа Народна в Ужгороді.

Два попередники Погорєлова кажуть, що продавлювати реконструкцію площі Народної, не порадившись із громадськістю, не правильно

Попри очевидну тенденційність нинішнього, як іпопереднього, сюжету, в ньому чітко видно суть, яку намагалася викривити прес-служба О.Ледиди. Нещодавно, за наслідками зустрічі в Закарпатській ОДА, вона розповсюдила інформацію про, начебто, безапеляційну підтримку ініціативи "губернатора" колишніми очільниками обласного центру Закарпаття, зокрема Емілом Ландовським і Степаном Сембером. Насправді ж, як бачимо із сюжету, обидва екс-мери Ужгорода дотримуються тієї ж, що і активісти на площі Народній, думки: затіювати реконструкцію, не порадившись із фахівцями і городянами, не правильно.

Власне, цього ж домагається і культурна громадськість міста, яка не проти певних робіт на площі, і загалом не проти фонтанів і лавиць в інших місцях Ужгорода, однак майже одностайно - голосами архітекторів, митців, істориків - закликала О.Ледиду не проштовхувати проект Володимира Павлея, який який буквально нищить комплексну забудову історичного мікрорайону Галагов. При цьому пропонувалися навіть ряд альтернатив владному проекту, які, до того ж, є вкількакрат дешевшими від того, що планують зробити на Народній.

З трьох опитаних журналістом "Тиси-1" безапеляційно за реконструкцію у "губернаторському" варіанті виступив тільки чинний міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов, який так і не піднявся від спадкового комунального сприйняття Ужгорода до його усвідомлення як міста з минулим і майбутнім, історичний дух якого творять передусім архітектурні об'єкти, створені попередніми поколіннями мешканців.

Що показово, волю громади, що проявляється нині на площі Народній в Ужгороді, В.Погорєлов назвав псевдодемократією. Бо "демократією", слід так розуміти, вважає те, що відбувалося в споруді Ужгородсьої міськради минулої неділі, коли бандити Адилова спільно з міліцією не пропускали в приміщення і застосовували силу щодо простих громадян і журналістів.

01 жовтня 2013р.

Теги: площа Народна

Коментарі

youtube 2013-10-01 / 22:27:07
– Відомо, що архітектурний стиль Ужгорода складається з надбання декількох епох. Які особливості архітектури нашого міста, на Вашу думку, варті найбільшої уваги та зусиль по їх збереженню?

– Мені здається, що історична архітектура, незалежно від епохи, у яку вона була створена, потребує захисту і збереження. Що стосується особливостей Ужгорода – це надзвичайно багата спадщина саме чеської архітектури часів Чеської буржуазної республіки. Мається на увазі, так званий "чеський кубізм", "функціоналізм". Це квартал "Рафанда", взагалі весь мікрорайон "Галагов", будинок Сойму (на даний час – обласна рада). Мені здається, нема інших міст в Україні, які можуть похвалитись саме таким архітектурним надбанням, які мали б настільки велику спадщину саме цієї архітектури. Взагалі, "празький кубізм" – це стиль, який притаманний тільки невеличкому відрізку часу, він зберігся виключно в Чехії, але не у багатьох містах. Тому нам справді варто докласти зусиль, щоб зберегти цю спадщину. В цьому плані Ужгород – унікальне місто України.
http://zakarpattya.net.ua/News/78411-Oleksandr-Sheba:-Nam-vdalos-zupynyty-bahato-zabudov-iaki-b-zminyly-arkhitekturne-oblychchia-Uzhhoroda-na-hirshe
25 січня 2011р

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини