На Ужгородщині відбулося ІІІ Тийглашське свято угорської народної пісні та музики

28-29 вересня 2013 р. в будинку культури с.Тийглаш вже традиційно відбулося ІІІ Тийглашське свято угорської народної пісні та музики.

На Ужгородщині відбулося ІІІ Тийглашське свято угорської народної пісні та музики

З метою збереження угорського фольклору, народної пісні, музики, танців, та передачі молодому поколінню традицій народу, його надбань, в 2011 році в селі Тийглаш Ужгородського району місцевими працівниками культури  було започатковано Тийглашське Свято угорської народної пісні та музики.

28-29 вересня 2013 р. в  будинку культури с.Тийглаш вже традиційно віддбулося ІІІ Тийглашське свято угорської народної пісні та музики.

28 вересня директор БК с.Тийглаш Марія Ігнац провела екскурсії, дитячі ігри, змагання, конкурс малюнку та майстер-клас з народного танцю.
29 вересня в танцювальному залі будинку культури організували виставку дитячих робіт з ліпки, бісероплетіння та майстер-клас з нанесення декоративного гриму, вишивки та малювання на склі, який проводили відома в районі вишивальниця, завідуюча клубом с.Дубрівка Оксана Шелак та художниця з Сербії.

На правах господаря свято відкрила директор БК с.Тийглаш Марія Ігнац, яка привітала присутніх та побажала всім вдалого виступу. З привітальним словом звернувся начальник відділу культури Ужгородської РДА Леонтій Ленарт, який відмітив важливість проведення таких свят та їх неоцінимий внесок в культуру району. Грамотами за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток культури в Ужгородському районі та з нагоди проведення ІІІ Тийглашського свята угорської народної пісні та музики нагородив директора БК с.Тийглаш Марію Ігнац, керівника народного ансамблю угорської народної пісні „Ружа” Чіллу Сикору та керівника інструментального ансамблю народної музики „Цимбори” Федора Берната. Цікавим був виступ консула Угорської Республіки  в Ужгороді п. Міклоша Дюріна, який зазначив, що дуже вдало вибрано час проведення даного свята. Воно перекликається з подібними святами, які зараз проходять в Угорщині під назвою „Любимо Угорщину” та запросив учасників взяти участь у цих святкуваннях.
Святкову концертну програму відкрив народний ансамбль угорської народної пісні „Ружа” ( керівник Ч.Сикора ) БК с.Тийглаш. Змінили їх молодша група ансамблю – дитячий  вокальний ансамбль  „Маргарита” та фольклорний колектив „Нітникийк”, які згодом ввійдуть в основний склад ансамблю і будуть гідними  продовжувачами традицій і уміння старшого покоління. Не залишолися осторонь свята і старше покоління:  у виконанні любительського об’єднання  народної пісні „Чологань”  (керівник Марія Ігнац), прозвучали три угорські народні пісні.  Супроводжував всі виступи колективів та солістів БК с.Тийглаш Ніколетти Сикори, Олександри Колесар, Крістіни Молнар та Регіни Горват інструментальний ансамбль „Цімбори” (керівник Федір Бернат).  Директор БК Марія Ігнац керує й танцювальним колективом „Орхідея”, який на професійному рівні виконав угорський народний танець „Рабокезі”.

У святі взяло участь багато гостей і з сусідніх закладів культури, і з Ужгорода, а також із Сербії,  з села-побратима Лудош. Тепло приймали глядачі дитячий інструментальний ансамбль народної музики „Тисогаті” філіал музичної школи „Нітнікик” с.М.Геївці  (керівники Ж.Надь-Фекете та А.Біро). Професійним виконанням зачарував глядачів ансамбль угорських народних інструментів Ужгородського коледжу культури і мистецтв (керівник - заслужений працівник культури України Михайло Петрушевський). До уваги глядачів було представлено декілька інструментальних творів; соло на цимбалах виконав начальник відділу культури Ужгородської РДА, заслужений працівник культури України Леонтій Ленарт, який своєю віртуозною грою викликав бурхливі овації в залі.  Тепло приймали глядачі і солістку ансамблю Анжеліку Гербер.

Значне пожвавлення в залі викликали виступи дитячого танцювального   колективу   Ужгородської ЗОШ № 10   ім. Г.Дойко (керівник І.Якоб) та танцювального ансамблю „Фаворіт” с.Сюрте ( керівник А.Балінт).

Особливої похвали заслуговує запальний виступ танцювального колективу „Наша файта” БК с.Сторожниця (керівник М.Огразанська).   З особливою повагою віднеслися глядачі до виступу вокального ансамблю пенсіонерів „Ирикзилд”,  любительського об’єднання „Надвечір’я” БК с.Паладь-Комарівці  (керівник Б.Андрейчак). Дружніми, щирими оплесками зустріли вокальний ансамбль „Фюзирфоно”, культурного товариства „Лудош Моті” з села Лудош, Сербія, (керівник І.Земко), та інструментальний ансамбль русинської пісні культурного товариства „Петро Кузмяк” з Ново Орагово, Сербія, (керівник М.Еделінскі), з якими підписано договір про співпрацю.

 Шквал оплесків  зірвав  вокальний ансамбль „Розмарінг” БК с.Салівка, (керівник Г.Антал) та ансамбль „Чіллог” с.Концово ( керівник І.Кіш), які і співали, і танцювали, і вразили чудовими сценічними костюмами. Професійним виконанням та чудовим народним костюмом вразила солістка з Ужгорода Мелінда Крон.

Завершилося свято виступом чоловічого хору з с.Великі Геївці  (керівник А.Гербер), який викликав  немалу зацікавленість у глядачів.

 Чудові ведучі свята Реґіна Горват та Золтан Сикора вручали всім колективам, учасникам свята, пам’ятні сувеніри та подяки за участь.   Головним спонсором свята вже третій рік поспіль являється управління фонду ім. Бетлена Габора з м.Будапешт  (Угорщина) та постійним спонсором – підприємець Тиберій Яцків з с.Сюрте.

Свято стрімко набирає обертів, а виконавська майстерність учасників та їх професіоналізм зростають з року в рік.

Іванна Яворська, методист організаційно-методичного центру  районного відділу культури

30 вересня 2013р.

Теги: угорський, Тийглаш, Угорщина

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини