У Тячеві відкрили картинну галерею імені Шімона Голлоші (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні в Тячеві розпочала свою роботу міжнародна наукова конференція, присвячена 95-м роковинам смерті видатного європейського художника, керівника Мюнхенської школи живопису Шімона Голлоші (1857, Нодьбаня – 1918, Тячів).

У Тячеві відкрили картинну галерею імені Шімона Голлоші (ФОТО, ВІДЕО)

Шімон Голлоші був одним із видатних угорських художників і графіків натуралізму та реалізму 19 сторіччя. Заснував та протягом тривалого часу керував у Нодьбані творчою  групою художників а, починаючи з 1904 року, щорічно проводив виїзні пленери у Тячеві. В 1915 р. Шімон Голлоші остаточно оселився у Тячеві, де жив і працював до останніх днів.

У рамках конференції у залі районного будинку культури було відкрито картинну галерею, котра відтепер носитиме ім’я видатного митця. Серед її експонатів – як репродукції семи робіт Голлоші тячівського періоду його творчості, які зберігаються в Національній Галереї Угорщини, так і твори картинної галереї смт Ясіня Рахівського району, написані під час ІХ міжнародного пленеру з живопису на честь Шімона Голлоші. Його організатор – народний депутат України Василь Петьовка – запропонував створити в м.Тячеві картинну галерею ім. Голлоші та презентував до її фондів репродукції семи картин тячівського періоду («Автопортрет» (1916), «Прапороносець» (1899), «Селянський двір з возом» (1912) та інші), а також  низку автентичних історичних документів, які стосуються життя та діяльності  видатного митця.

Серед інших спонсорів цього мистецького заходу – фонд  імені Бетлена Габора,  Консульство Угорщини у м. Берегово, мерія Тячева, ТОВ TADAKNET (м.Дьер, Угорщина), народний депутат Іштван Гайдош, художники Золтан Мичка та Олександр Андялош.

Учасників конференції привітали міський голова Тячева Іван Ковач, який подарував галереї портрет Голлоші пензля закарпатського художника Антона Ковача, помічник народного депутата України Василя Петьовки Марія Думнич, генеральний консул Угорщини в Берегові Іштван Товт, консул Угорського консульства в Ужгороді Аніта Ціков, художник Золтан Мичка. А модератором конференції виступив директор Тячівського ліцею з угорською мовою навчання Павло Амбруш.

З доповідями про особливості творчості художника виступили професор, ректор Закарпатського художнього інституту Іван Небесник, мистецтвознавець Національної Галереї Угорщини др. Юдіта Борош, викладач  ЗХІ Ігор Луценко, колишній тячівець, котрий нині мешкає в Угорщині, Тібор Силлеші, автор книги «Шімон Голлоші на Мараморощині» («Hollosy Simon Maramarosban»), присвяченої життю та творчості майстра пензля, та інші. 

Після виступів учасники конференції поклали символічні вінки до пам’ятника Шімону Голлоші біля реформатської церкви.

Це не перша акція, меценатом якої виступає народний депутат України Василь  Петьовка, за сприяння якого постійно  проводяться  різні мистецькі та культурні заходи. Так, за його підтримки  були проведені  пленери, присвячені Дню незалежності, Міжнародному Дню художника, збереженню національних пам’яток, до 120-річчя від дня народження Адальберта Ерделі, «Збереження краси та екології Карпат», до 120-річчя від дня народження  вихідця з Кобилецької Поляни народного художника СРСР Йосипа Бокшая та  багато інших.

Наталія Маджара

14 вересня 2013р.

Теги: галерея, Голлоші, Петьовка

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини