На Закарпатті всі полонини для збору яфин поділені

Мешканці села Пилипець на Закарпатті збирають чорниці грабачкою. За день нею можна зібрати 30 кілограмів. Руками — одну-дві баночки

На Закарпатті всі полонини для збору яфин поділені

— Це не робота, а відпочинок, — 52-річний Іван Янчик у светрі й синьому засмальцьованому картузі 1 серпня сидить із трьома жінками на перевалі між горами Гемба та Великий Верх, що біля села Пилипець на Закарпатті. Поряд із кожним по білому пластиковому відру чорниці, перемішаної з листям.

— Я почав збирати ягоди після того, як роботи не стало в держави, — Іван Янчик лягає біля відра. Фіолетову руку із чорними нігтями підкладає під голову. — Працював в Ужгороді на заводі обладнання для компресорних станцій. Мене скоротили, і вже сім років перебиваюся. Ще місяць тут, доки не відійде ягода. А тоді на заробітки за кордон поїду.

Чорниці приймають по 15-17 грн/кг. За день людина здає 15-20 кг.

— Якщо гарна ділянка, можна й 30 назбирати. Сезон — від Петра до Спаса. Збираємо грабачкою, — чоловік показує металевого совка з дерев'яною ручкою. Замість дна гребінець із зубцями. — Є ще дерев'яні, але в дощ стають тяжкі. У селі є чоловік, що робить залізні. За штуку просить 100-110 гривень.

За тиждень дозріє брусниця, по-місцевому її називають кам'янкою. Збирати цю ягоду легше. Здають її по 8-12 грн/кг.

За 300 м із сусідньої гори спускається вантажівка. У ній стоять 10 селян із відрами.

— Ондо машина пішла із чорницями, — пояснює Янчик. — А ми свою чекаємо. Здаємо одному хазяїнові. Доки ягода до завода дійде, перекупщиків може бути багато.

— Не сваритеся із сусідами за кращі ділянки?

— Ми не знаємо зарання, де краща. Як вона відцвіте, хтозна. Морози можуть прихватити весною. Тут кілометри й кілометри ягоди, — показує вкриті ягодою гори.

— Ви спробуйте сюди приїхати й сказати: я хочу зібрати 10 тонн чорниці, — каже інструктор із гірського туризму 33-річний Віталій Вовчик із закарпатського міста Тячів. Він приїхав на курорт Пилипець, розташований за горою. — Тут усі полонини поділені. Ну, умовно. Кажуть: до того груня — муй. Грунь — це горб русинською, або до того звору — яру. На територію одне одного не заходять. Це вони домовилися, чи може, їхні батьки. Мої знайомі дівчата хизувалися, що в них за день получалося до 700 гривень заробити. Але щоб 21 тисячу заробити за місяць, такого не буває. Бо робота тяжка.

Унизу, на краю села під широкою парасолею стоять чоловік із жінкою. Перед ними — відра із чорницею і ваги.

— Кулько яфина? — підходить Віталій.

— По 15 приймають, а тут уже 25 хочуть, — каже, коли відходимо. — На рівному місці заробіток євро на кілограмі. А восени місцеві збирають білі гриби. Торік сушені стоїли 800 гривень за кілограм.

Під магазином "АВС" за дерев'яним столом чоловіки п'ють горілку.

— Я вопше не збираю яфину. Хай чорт її збирає. Якби була така, як сливи, то збирав би, — сміється чоловік років 45 із червоним обличчям у білій футболці.

У готелі офіціантка 21-річна Вікторія підраховує суми в чеках.

— По ягоди ходять бідні люди. У них немає машин, роботи, освіти. Із 10 років заробляють на себе, бо батьки п'ють або не мають можливості забезпечити їх. Я ніколи не збирала ягід, — змахує нарощеними віями й збирає у хвіст біле пофарбоване волосся.

— Пилипець — багате село, — заперечує Віталій Вовчик. — Тут проведений газ. У половини людей двоповерхові будинки. Їздять на заробітки в Росію, Європу. Зараз увійшло в моду робити ковані паркани. То всі змагаються, хто кращий зробить. Намагаються переплюнути сусіда.

35 гривень коштує на базарі в Києві кілограм чорниці. У Вінниці ягоду продають по 25 грн/кг.

У Швеції за місяць збирання полуниць, брусниць та чорниць заробляють 1,5 тис. євро. Українці платять 65 євро за шенгенську візу, за дорогу треба віддати 500 євро в один бік. У кемпінгах ночують безкоштовно.

У Фінляндії на брусниці та чорниці заробляють 800-1500 євро за місяць. Віза коштує 65 євро, доїхати в один кінець — 200. Ніч у кемпінгу обійдеться у 6 євро з людини.

 

Катерина Цибенко, Gazeta.ua

09 серпня 2013р.

Теги: чорниці, яфини, полонини, брусниця

Коментарі

НОВИНИ: Світське життя

20:04
/ 8
"Сукня має бути яскравою і блискучою": як на Закарпатті виготовляють традиційне ромське вбрання
16:28
/ 6
Нетипова для Закарпаття: поблизу Ужгорода фермер Віктор Карабін вирощує гречку
13:51
/ 1
У Карпатах побільшало вовків і шакалів. Чи можуть вони бути небезпечними для людей?
11:26
/ 1
"Океан Ельзи" випустив першу пісню нового альбому – "Мукачево"
21:38
/ 3
Закарпатський розробник виробництва паперу з опалого листя отримав Європейську премію молодих винахідників
21:34
/ 2
340 млн переглядів у Youtube, 41 млн у Facebook: 17-річна закарпатка стала відомою, коли за 16 секунд розібрала та зібрала автомат
12:43
80-річний велоспортсмен з Мукачева долає по 200 кілометрів на день
20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
/ 1
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 3
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
» Всі новини