В Ужгороді керівники ЖРЕРів не хочуть ремонтувати багатоповерхівки з приватизованими квартирами

Сьогодні, 18 липня, в Ужгородському міськвиконкомі під головуванням першого заступника міського голови Віталія Семаля відбулась робоча нарада з керівниками ЖРЕРів. Темою обговорення було створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) в Ужгороді.

В Україні було прийнято загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства. Система управління житлом передбачає створення конкурентного середовища на ринку обслуговування житла та розвиток системи ОСББ, самоуправління будинками, створення асоціацій ОСББ та залучення їх до управління житловим фондом.

Доповідаючи про проведену роботу, керівники ЖРЕРів наголошували, що, у більшості випадків, мешканці багатоквартирних будинків готові до співфінансування щодо капітального ремонту житлового фонду, але негативно ставляться до створення ОСББ.

Крім того керівниками ЖРЕРів наголошують, що квартири, фактично, приватизовані безкоштовно,  а тому не зрозуміло, чому бюджет має фінансувати ремонти таких будинків. Адже приватні будинки ремонтують самі власники, які побудували їх за власний кошт  і не вимагають гроші на ремонт у держави.

Основною проблемою в діалозі між мешканцями будинків і ЖРЕРами є бажання мешканців, котрі є співвласниками багатоквартирного будинку, проведення першого капітального ремонту їхнього будинку повністю за рахунок держави. Але, враховуючи те, що квартири – це їхня законна власність, а будинки – власність колективу мешканців, на думку ЖРЕРів самі мешканці в першу чергу повинні виділяти кошти на ремонт свого ж власного житла.

Як зазначалося на нараді, капітальний ремонт в багатоквартирних житлових будинках м. Ужгорода здійснюється виключно на умовах співфінансування відповідно до положення про дольову участь власників квартир у капітальному ремонті в багатоквартирних житлових будинках та за умови реєстрації у будинку об'єднання співвласників багатоквартирного будинку у рамках «Програми підтримки об'єднань співвласників багатоквартирних будинків,  органів самоорганізації населення у місті Ужгород на 2012-2014 роки".

18 липня 2013р.

Теги: ОСББ, ЖРЕР

Коментарі

Леново 2013-07-20 / 12:38:03
ЖРЕРи це атавазми які вже давно мають припинити своє існування, директора жрерів - пішли н@х!

Мешканець 2013-07-19 / 14:39:45
Щодо тарифу, якби у тариф було включено і прибирання підїзду, то він був би набагато більшим, ніж 1 грн.Ці послуги не включені. Візьміть 16-ти етажку. Там заплановано проведення капремонту ліфта. Місто дає 324 тис.грн., мешканці мають здати 36 тис.грн. (10%). Нехай думають, чи здати, чи ходити пішки, коли Держгірпромнагляд ліфт відключить. При чому мешканці заборгували Ужгородліфту за обслуговування 39 тис.грн.

Ужгородка_2 2013-07-19 / 14:32:22
Тарифи формуються таким чином, що в ньому включено тільки видатки на проведення поточного ремонту, а не на капітальний ремонт. Інша справа, як ЖРЕРи виконують свою роботу. Проте і населення має значну заборгованість, а окремі власники роками не сплачують ЖРЕРу на утримання юудинків та прибудинкових територій. Мешканці мусять усвідомити, що вони власники будинку і тому потрібюно і самим щось робити та думати, як бути далі. ОСББ - прогрес. На зборах можуть приймати рішення про обрання надавача (будь-якого ЖРЕРу, а не того, кого призначить міськрада), або брати будинок на баланс ОСББ і самим заключати договори на виконання робіт,послуг.

ужгородка 2013-07-19 / 11:56:51
повністю згідна з читачкою. я сама в рік оплачую так звану квартплату приблизно 900,00 грн.а за що не бачу. Тепер ще придумали плату за ослуговування дитячих майданчиків,утеплення підвалів, очищення каналізаційних люків. Скажіть хто це і коли робить, хіба на папері.і справа не втому , що купити ту лампочку за 3 грн. і вкрутити. Навіщо тоді платити кому і за що . А не платиш - росте борг. Хіба це не розуміють всі . Думаю ,що проблема має вирішуватися на рівні місцевої влади.

Читач 2013-07-19 / 11:52:35
При чому тут ЖЕКи до капремонтів ? Вони не є власниками (балансоутримувачами) багатоквартирнх будинків - вони найняті мешканцями будинку виконувати певні роботи - прибирати прибудинкову територію, обслуговувати водопостачання та водовідведення і т.д. А капремонт в разі створення ОСББ проводить колишній власник (балансоутримувач) житла. Закон "Про ОСББ": Стаття 24. Участь колишнього власника багатоквартирного будинку в обслуговуванні і ремонті неподільного та загального майна житлового комплексу.
Колишній власник, на балансі якого перебував багатоквартирний будинок до передачі на баланс об'єднанню, бере участь в організації та фінансуванні першого після передачі на баланс капітального ремонту будинку відповідно до законодавства.

гоп-стоп 2013-07-19 / 09:54:31
А чому ви не хочете ремонтувати то житло в якому живете? нуя не хочете то неремонтуйте, але тоді нефіг жалітися. Житло отримали безкоштовно от і живіть а хочете комфорт так платіть, а не паразитуйте на шиї держави! Досить і депутатів у Києві і всяких там високопосадовців які катаються на ламборджіні і ще якійсь дорогій фігні. Короче комфорт коштує бабла от і все.

Микола 2013-07-19 / 09:49:41
До читача. У мене осбб ми від жеку відмовились, найняли окремих спеціалістів, приватні структури обслуговують наш будинок. Гроші які ми здаємо самі і регулюємо куди вони йдуть, са мі відповідаємо за житло прибирання вручення лампочок, я сам особисто на 2 поверхах вкрутив щоб нечикати на майстра мені так простіше і нетакі вони дорогі ті лампочки. Як так много жалієтеся на жек так заключіть договори з іншими надавачами послуг. У нас електрики прибігають по першому дзвінку голови осбб, якість робіт висока, але і скидаємося грошима ми більше ніж для жеків, це логічно за 2.30 ви поїдете на маршрутці а за 15 грн на таксі, тож рішати нам самим, хоча ми для себе вже вирішили, оскільки вибір очевидний!

Спостерігач 2013-07-19 / 09:42:00
Дуже цікавий заголовок, хоча текс зовсім інший, мова йде про те що люди не хотять створювати осбб, а співфінансування капремонту житлового фонду можливе, згідно положення про дольову участь, лише на таких умовах, при наявності обєднання спввласників багатоквартирного будинку. Жеки навпаки зацікавлені у ремонті будівлі, але гроші звідки взяти з квартплати, не смішіть! Тоді цю квартплату прийдеться підняти щоб провести повномаштабнгий ремонт. Сума з людини в будинку не більше 200 грн, це по максимуму для повного ремонту всієї інфраструктури плюс гроші держави виділені по відповідній програмі. В результаті всі будуть задоволені. Але мешканці багатоквар.буд. цього не розуміють або не хотять, бо вже звикли що держава все робить на шару. Але комунізм закінчився комунальних будинків у місті Ужгород БІЛЬШЕ НЕМАЄ! Тож народ треба дорослішати і відповідати за себе самостійно!!!!

Читачка 2013-07-19 / 02:08:53
Цікаво, а навіщо ж тоді існують жеки, які беруть щомісяця гроші з мешканців? Вони не виконують і 30% тог, що закладають у свої тарифи. У кого жек вкручує лампочки чи миє під"їзди? А це все є у тарифі. До кого сантехнік чи електрик із жеку хоч раз безкоштовно прийшов полагодити щось у випадку аварії? Ми уже дожилися до того, що іноді дешевше викликати стороннього сантехніка, ніж сантехніка із жеку. У 8му жеку, наприклад, є сантехнік, який три шкури здере (на жаль, ім"я його забула).Він кусок труби вирізає і з"єднує пластиком за 300 грн., сифон під ванною замінює за 500 грн. А що інколи робити, коли той сифон тече і можна сусідів затопити? От і доводиться погоджуватися.А щодо капремонту, то люди не хочуть створювати ОСББ, тому що їм на баланс хочуть передати те майно, де капремонти проводилися начальниками жеків тільки на папері. А чому ми маємо тепер за власні кошти ремонтувати усе те лайно, яке наче уже поремонтовано, а насправді ніхто і копійки не витратив на капремонт.

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини