Петро Мідянка презентував свою творчість в Хусті (ФОТО)

26 травня у читальній залі Хустської центральної міської бібліотеки відбулася зустріч з лауреатом Шевченківської премії 2012 року, відомим закарпатським поетом Петром Мідянкою.

Петро Мідянка презентував свою творчість в Хусті (ФОТО)

Представлення Петро Миколайович не потребував, адже в місті його знають не тільки як талановитого та колоритного митця, а і як колишнього випускника Хустської гімназії-інтернату, за навчання в якій ще юний Мідянка починав писати свої вірші. Модератором зустрічі стала дружина поета – ужгородська письменниця Людмила Загоруйко.

Організатори заходу підготували приємний сюрприз для поета та гостей, і зустріч відкрив квартет скрипалів, у виконанні яких прозвучали твори відомих світових композиторів. Зручно влаштувавшись за столом перед аудиторією, Петро Миколайович зачитав присутнім поезії зі збірок «Ільмовий листочок», «Вірші з поду», «40 сонетів і гербарій» та «Луйтра в небо», за яку, власне, він і отримав Шевченківську премію.

На завершення зустрічі Петро Миколайович охоче відповів на запитання гостей. Зокрема розповів про творчий вечір у Булгаківському домі в Москві, про те, як його сприйняла російська публіка та про особливості перекладу його поезій на іноземні мови. Також поет досить емоційно висловився стосовно проблеми книговидання в Україні та втрати інтересу до художнього слова у молодого покоління. «Культура читання, навики читання починаються з домашнього читання в сім’ї, - каже поет. – Дитину потрібно контролювати, щоб вона не втратила інтересу до книги. І тоді її буде тягнути не до мобільного телефону чи на порносайти, а до книжки, за допомогою якої розвивається духовна та мовна культура особистості. Тому відповідальність за культурний розвиток дитини несуть перш за все батьки, а не вчителі. Бо що я, як учитель, можу зробити за 45 хвилин уроку, якщо вдома немає належного виховання та не прививається любов до книги як джерела народної мудрості з боку батьків? А стосовно книговидання, то в Україні воно повинно бути поставлено на державному рівні. Поки в державі не з’явиться той, хто дасть гроші на українську книжку, доти в нас не буде ні читання, ні писання, доти письменники будуть перебиватися зарубіжними грантами». Також Петро Миколайович зазначив, що бути митцем в Україні як мінімум невигідно: «Стежка поета досить небезпечна і невдячна, - наголошує Мідянка. – Це малоприбуткова справа. Окрім того, митець дуже часто є самотнім. Це водночас солодке та гірке задоволення, per aspera ad astra».
«Я завжди вірила у Петра, - говорить вчитель української мови та літератури Хустської гімназії-інтернату Христина Миколаївна Шкробинець, що завітала на зустріч. – Він завжди був скромним учнем, він скромна людина і зараз, навіть не сказав про те, що свого часу був переможцем Всеукраїнського конкурсу Вчитель року. Я завжди ставлю його в приклад своїм учням як свідчення того, що не обов’язково жити у великому місті, щоб досягти великих успіхів. Можна жити у Широкому Лузі, у карпатських нетрях, і в той же час бути великим інтелектуалом, яким являється Петро Миколайович. Ми пишаємося нашим лауреатом, тому що він виріс у наших стінах, ходив нашим подвір’ям і саме ми мали змогу спостерігати його перші поетичні спроби».

Завершилася зустріч на тій же приємній ноті, що й розпочалася – композицією від квартету скрипалів. Шанувальники творчості Петра Мідянки мали змогу придбати одну з його збірок та зробити фото на пам'ять. Ця зустріч була такою щирою та позитивною, що кожен присутній поніс із собою іскринку радості, любові до рідної землі та рідного слова, а цей своєрідний митець запам’ятався перш за все як людина ерудована, прямолінійна, з відмінним почуттям гумору та з безмежною любов’ю до рідного краю.

 

Яна Єгорова

29 травня 2013р.

Теги: Мідянка

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини