Реконструкцію площі Народної в Ужгороді для Ледиди «протягали» пожежники, санепідеміологи та чиновники ОДА

Сьогодні відбулось показове за своєю абсурдністю засідання містобудівельної ради при Закарпатській ОДА. У її складі участь у голосуванні брали представники пожежної служби, санепідемстанції, працівники управлінь архітектури та культури, тобто, фактично всі, хто є «гвинтиком» вертикалі влади, якою й лобіюється руйнація (офіційно – «реконструкція») пам’ятки архітектури місцевого значення, спадщини чеського архітектора Ф.Крупки. І мінімум тих, хто справді розумів, про що йдеться, а тому готовий був протистояти задіяному адміністративному механізмові.

Реконструкцію площі Народної в Ужгороді для Ледиди «протягали» пожежники, санепідеміологи та чиновники ОДА

Абсурд дався взнаки вже на початку засідання – журналістів на нього не допустили. Покинути приміщення і «акредитуватися у прес-службі ОДА для питання можливої присутності на засіданні» журналістам практично у наказовому тоні сказав головуючий на засіданні головний архітектор області Микола Пігуляк. Це попри те, що наказом Мінрегіонбуду від 7 липня 2011 року №108 «Про затвердження типового положення про містобудівельні ради» чітко визначено: засідання ради є ВІДКРИТИМИ. На запитання журналістів, яким розпорядженням регламентується сьогоднішній «закритий» статус засідання і з якого дива необхідна акредитація, Микола Пігуляк заявляв – всі питання до прес-служби, мовляв, з’ясовуйте це у структурі, відповідальній за зв’язки з пресою. Прес-служба зробила все, що від неї залежало: присутність на засіданні працівників ЗМІ «благословили» на найвищому рівні – «для протокольної зйомки впродовж 15 хвилин». А як визначений час сплив – попросили покинути залу засідань. 

Після засідання містобудівельної ради головний архітектор Микола Пігуляк на цитування статей, які регламентують роботу містобудівельної ради, виправдовувався: «Я що, забороняв вам бути присутніми? Я просив звернутись до прес-центру, я не вирішую питання преси, я вів містобудівну раду, далі нічого не знаю…». Хоча такі засідання в будь-якому разі проходять у відкритому режимі і бути присутніми на них можуть, без жодної акредитації, навіть просто зацікавлені мешканці міста. А може головуючому просто було не дуже «з руки» проводити обговорення «на камеру», яка могла зафіксувати явні штучність, декоративність і очевидну зманіпульованість цього дійства?

Було очевидним, що формальне, доволі грубо зрежисоване «обговорення» було проведено виключно заради заздалегідь прорахованого голосування за вподобаний самим «губернатором» проект реконструкції площі Народної. Представники пожежної та санепідеміологічної служб, звичайно ж, доповіли, що всім протипожежним і санітарним вимогам проект відповідає і, в результаті, проголосували за його схвалення. «Солідарно» з ними висловились, звичайно ж, і чиновники архітектурного та «культурного» управлінь. А от присутні архітектори та митці, які розуміють важливість збереження залишеного геніальнім Крупкою архітектурного спадку, опинилися в меншості серед різнородого чиновництва, знову категорично засудили намагання спаплюжити площу Народну, та, на жаль, їхніх голосів почуто не було. Тим більше, що у засіданні взяли участь лише четверо з семи представників творчої інтелігенції, що входять до складу містобудівельної ради. Їх зауваження, що «розчленування» партеру доріжками і фонтаном посередині – не на часі, знову залишились поза увагою чиновництва.

До речі, формування складу містобудівельної ради, який мав затверджуватись напередодні засідання – окрема історія. Хто конкретно увійшов до складу ради – достеменно невідомо навіть самим архітекторам. Так, після засідання вони розповідали, що їм було роздано лише порядок денний з одним-єдиним питанням (звісно – по реконструкції площі), а от кількісний склад ради – 18 осіб – озвучувався «на слух»…

Після півторагодинного обговорення проект  той самий, авторства архітектора Володимира Павлея  було проголосовано. Враховуючи вищеописане, повідомлення про схвалення його більшістю голосів навряд викличе здивування. За підсумками засідання свою незгоду у майбутньому брати участь у подібного роду фарсах висловив голова обласного осередку Національної спілки художників України Борис Кузьма. Митець заявив про вихід зі складу містобудівельної ради…

У найближчі дні проект мають «спустити» в Ужгород – для розгляду його вже міською містобудівельною радою. Тож тепер залишається розраховувати виключно на мудрість, фаховість і патріотизм тих, хто входить до її складу...

 

– Слухай, Барак, маву дуже файный проект на йсе пасовисько. З фонтаном, з дорожками, подсвєтков і мусорниками. Соврєменный дизайн! Кідь согласен'ись, завтра можу архітектора подогнати! А проект ти задарь дам... Презент, карочє... Від мої "Золотої гори" – твому "Білому дому"...

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

02 квітня 2013р.

Теги: Народна, містобудівельна рада, Пігуляк, засідання, Ужгород

Коментарі

Ужгородка 2013-04-16 / 11:35:50
Для вирішення такого питання необхідно провести громадські слухання у місті Ужгороді, збирати підписи.
Я особисто категорично проти реконструкції, коли проїхати та пройти містом неможливо без матюків.

Карабас Барабас 2013-04-07 / 12:55:57
Країна дебілів, ідіотів та тупих продажних прошмандовок.

АНТИПАВЛЕЮ 2013-04-07 / 12:52:05


Хамство. Коментар видалено. Адмін


цікаво 2013-04-07 / 12:44:49


Коментар видалено. Адмін


чиновник 2013-04-07 / 12:37:46
у більшості, хто тут пише хибна уява про демократію

виборець 2013-04-06 / 09:48:24

«Lia 2013-04-05 / 11:48:22», пан Павлей дуже багато писав, відповідав на інші коментарі під цим постом. Навіть відмовився від ніку «Ужгородець».
Проте не відповів лише на моє доволі просте запитання:

«В Ужгороді «реконструкція» площі Народної за три мільйони гривень - це сама нагальна проблема, яка потребує термінового вирішення?»

Може Ви відповісте на нього, враховуючи Вашу обізнаність з «думкою громадськості Ужгорода»?

сорри 2013-04-05 / 12:06:15


Lia, ви ідіотизму на сайті дебіла Жаливи перечиталися? З'ясуйте, насамперед, коли і при кому ставили на Народній пам'ятник Шевченку. І спробуйте скомпонувати в своїй маленькій голівці, до чого тут Шевчеко, якщо його реконструкція не зачіпає?


Lia 2013-04-05 / 11:48:22
Такий інтенсивний тиск на цю проблему явно свідчить про замовний його характер. Не варто нав»язувати свою думку місту, ба більше того, публікувати свою нав»язану патроном позицію як думку громадськості Ужгорода. Спочатку згадайте, хто почав усе це? Балога поставив туди нещасного Шевченка. Чому про це не напишете? Бо не можна?

Михайло Фединишинець - Володимиру Павлею 2013-04-04 / 19:40:38
Пане Володимире, я, повторюся, не архітектурний факівець, але, по-перше, проект якщо не стовідсотково слабий, то принаймні сумнівний з точки зору привабливости, оригінальности; по-друге, три мільйони гривень для реконструкції ключової площі - це, мабуть, малувато; по-третє, я захоплений тим, як ви культурно й виважено захищаєте свою точку зору, але все-таки не варто вперто перти проти громади. Я розумію, що за вами стоять його величність Конюх і Ко, його святість Рата, жирний журналюга Бонді, котрі суть людьми-взірцями естетичного смаку. Правда, найсмішніше і водночас найпечальніше було слухати на "Тисі" випадкових перехожих, левова частка яких були за реконструкцію. Щойно реготав із цих коментів - аж сльози виступили. До чого гну? Ні до чого особливого: їй-Богу, пане Володимире, ідіотська це затія! Правда, в ненормальній державі однією більше, однією менше - вшіцко єдно...

Пудкарпатський Русин 2013-04-04 / 17:53:47
в Обами зріст 190 см.,А наш Конюх лиш на фотьці на 5 см. менший уд Барака!То шо Сан.Санич за 3 роки шо газдує в ОДА так пудріс на Харчах файний що став на 15 центів май виликий ге був???

Віктор Пащенко 2013-04-04 / 17:27:31
Влада напружується, мов та шльондра, прикрити себе косметикою, фенічками, татуюванням, бо всередині пуста. Чи можна цьому протидіяти? Так! Ігноруванням. Хоча, якщо знаходиться такий же пустий клієнт, то треба їм перебачити. Але вигнати з центра міста у бордель.

АНТИПАВЛЕЙ 2013-04-04 / 15:57:17
Чому ви з тим Павлейом так культурно? Він -он яка нахаба! Щоб украсти державних три мільйона грошей у того жулика нічого людського, одне-жага нажертись грошей, а після цього хоч поздихайте! Ніколи не думав, що в Україні живуть такі потвори!

ужгородець 2013-04-04 / 15:52:25
Шановна громада м.Ужгорода!Нічого з того,що задумали "правителі" не буде!Розриють,накопають ями і так все лишать.Згадайте історію сквера біля облдержадміністрації,який "приводив у порядок" тодішній голова ОДА Москаль.Лишились руїни і все.А зараз влада боїться масових зібрань народу і тому "штурмує" тему оновлення площі.Можна подумати,що коли промисловість на нулю питання площі №1.

резюме 2013-04-04 / 15:45:25
Накопкати того Павлея з його маразматичними ідеями! Як можна так ненавидіти Ужгород, щоб таку гидоту пропихувати! І не як не уйметься!

ПАВЛЕЮ 2013-04-04 / 14:02:27
Мабуть, шановному Володимиру Павлею треба нагадати статтю 5 Конституції України:

"...єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу БЕЗПОСЕРЕДНЬО і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування..."

Тому без врахуання думки громадськості, ці всі ваші липові конкурси та липові "ручні" містобудівельні ради - до одного місця!

до Володимира Павлея 2013-04-04 / 13:53:21
А ви громадськість запитали, чи хоча вона реконструкції за 3 млн грн?

Володимир Павлей 2013-04-04 / 13:06:50
Цімбору. Колєго, я на жаль не бачив твоєї пропозиції по благоустрою площі Народної.)
Пропозицію, наприклад, нашого колеги Ігоря Броді я бачив - і він, на відміну від тебе, поводиться надзвичайно шляхетно.
Пропозиції ще 9-х архітекторів бачив, а твоєї не бачив. І всі пропозиції та ідеї чудово розумію.
Я навіть був би радий за колегу і в тому випадку, якщо б обрали на реалізацію його проект та ті ідеї, котрі в ньому були, а не мій.
А тобі просто важко пережити успіх колеги, чий проект обрали. Це пробема - не фахова. Це проблема чисто людських якостей.
А людям і більшості з фахівців, в тому числі й наших колег архітекторів, проект, котрий розробив я разом з молодими талановитими колегами - любиться.
І це є незалежно від того любиться він, чи не любиться тобі і як ти до цього відносишся. Мені взагалі ніколи і нічого не любилося з того, що робиш ти.

Володимир Павлей 2013-04-04 / 12:48:38
Опонентам. Чим швидше ви заспокоїтесь тим меншим будуть наслідки для вашої репутації. Тим швидше і безболісніше буде виправлена помилка, котру допустили всі ті, хто стоїть за нинішнім рішенням партеру. Вдавайте гарні книжки, малюйте файні образи, займайтесь кожен своєю справою, в якій ви є фахівцями. Проект зроблено фахово, він пройшов останній етап затвердження - обласну містобудівельну раду і буде реалізований.

Володимир Павлей 2013-04-04 / 12:42:03
Шановна, Настя, я щиро Вам вдячний за Ваші коментарі на підтримку. Людей мудрих, здатних прислухатись до логічних аргументів та брати їх до уваги - більшість. Більшість наших співгромадян - ужгородців - саме такі. І вони хотять бачити площу в кращому вигляді, як той, що бачать сьогодні.

Володимир Павлей 2013-04-04 / 12:22:50
ungvarec, шановний - Ви, очевидно, відстали від життя так приблизно - на 49 років. Бо ще у 1964 році відбулося оголошення принципів Венеціанської хартії, котрі стосуються охорони, збереження, реконструкції та реновації історичних місць та памятників. Також існує з тих часів актуальна і сьогодні сучасна теорія реновації історичних та інших міст. Але, щоб це знати і володіти цими методиками потрібно було добре вчитись та розвиватись все життя. Це Ваша персональна проблема, що Ви про ці речі понять не маєте.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини