Закарпатська "Бавка" святкувала Міжнародний день лялькаря (ФОТО)

Коли 21 березня 2003 року був започаткований Міжнародний день лялькаря, тодішній Президент UNIMA (Міжнародний Союз діячів театру ляльок) Маргарета Нікулеску звернулася до всіх колег з закликом перетворити день 21 березня в захоплюючий ритуал на славу лялькового театру: «Нехай в цей день грають лялькові спектаклі, проводять дискусії, влаштовують зустрічі, нехай об'єднуються всі професіонали та любителі одного з найдавніших видів мистецтва – театру ляльок! Нехай всі навколо стануть учасниками нашого свята! Нехай всі опиняться в театрі ляльок!».

Закарпатська "Бавка" святкувала Міжнародний день лялькаря (ФОТО)

У Закарпатському академічному обласному театрі ляльок "Бавка", як і завжди,  неформально  віднеслися до традицій свята лялькарів і спробували максимально відгукнутися на заклик, що пролунав рівно десять років тому. Не забуваючи про те, що Міжнародний день театру 27 березня також є професійним святом, творчі працівники театру вирішили не обмежуватися у відзначенні професійних свят лише одним днем, а присвятити цим подіям цілий тиждень, представити глядачам свої кращі роботи. Таким чином, «Театральний тиждень» з нагоди Міжнародного дня лялькаря та Міжнародного дня театру розпочався вже у неділю,  17 березня, коли у фойє театру зробили імпровізовану виставку театральної афіші та ігрових ляльок і показали глядачам інтерактивну виставу-гру «Бука» Михайла Супоніна.

Наступного дня, у понеділок, на сцені театру актори відіграли виставу «золотого фонду» «Теремок» Самуїла Маршака. Виставу було поставлено двадцять п’ять  років назад  тоді молодим режисером, а зараз заслуженим артистом Олександром Куциком. Саме у тому далекому 1988-му році колектив, доти «безхатній», отримав омріяне стаціонарне приміщення на площі Театральній в Ужгороді, яке безмежно цінує, і постановка саме тоді вистави «Теремок» виявилась символічною.

У вівторок 19 березня  колектив рушив на Іршавщину батьківщину легендарного Івана Фирцака (Кротона) зі своїм закарпатським мюзиклом за п’єсою Олександра Гавроша «Цирк Івана Сили», присвяченим пам’яті славного земляка Івана Фірцака (Кротона). В постановці головного режисера театру Наталії Орєшнікової, художниці Тетяни Улинець та композитора Геннадія Донецького вистава, в якій зайнятий практично весь акторський склад, стала потужним кроком вперед в творчої біографії театру. Виконавці центральних ролей Павло Проданюк, Микола Карпенко, Олена Пишка, Тетяна Сударєва, Олександр Бєліков та Андрій Опіок створили переконливі образи своїх персонажів, проте не менш цікаві у виставі й ролі другого плану, талановито зіграні акторами Світланою Котик, Юлією Чеховською, Ярославою Янек, Дмитром Малим.

У середу у смт Великий Березний  для дітей шкільного віку  показали також  ліричну виставу «золотого фонду»  «Стійкий олов’яний солдатик» Володимира Данилевича за Г.-Х. Андерсеном (в перекладі Хави Ейзель), яку поставив режисер Михайло Мільмейстер з  талановитою художницею Лесею Лучко.  З виставою колектив побував свого часу у Німеччині та Словаччині на Міжнародних фестивалях. Чудове музичне оформлення, майстерно виконані яскраві ляльки допомагають донести основну ідею вистави:

„Кохання не можуть згубити
злі чудовиська, тролі потворні,
бо воно у вогні не горить,
бо воно у воді не потоне”.

А на стаціонарі продемонстрували свою надзвичайну постановку «Коняги» за п’єсою болгарської письменниці Ради Москової «Куди ти, лоша?», поставлену режисером-легендою з європейським ім’ям, що створив єдиний в Україні Театр маріонеток у Києві, режисером Михайлом Яремчуком у тандемі зі сценографом Лесею Лучко. Три високопрофесійні актори – заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, артисти Олена Пишка та  Микола Карпенко створюють атмосферу надзвичайно цікавої філософської драми. Саме про виставу «Коняги» ужгородський письменник, журналіст, професор Сергій Федака писав, що вистава стала хітом фестивалю «Інтерлялька-2010», в ній кожний вичитує щось своє, глибоко інтимне, приховане у найдальші закутки свідомості. Вистава про свободу і її ціну, про сенс життя, про складність простих речей…..”

21 березня, безпосередньо у Міжнародний день лялькаря, в театрі ляльок «Бавка» проходила напружена робота – вперше з ініціативи лялькарів на базі театру було проведено спільну інструктивно-методичну нараду завучів ужгородських шкіл під гаслом «Разом повернемо дітям дитинство!» за участі начальника відділу шкіл та дошкільних закладів управління освіти Ужгородської міської ради Валентини  Шевчук. Не секрет, що  велика суспільна проблема сьогодення полягає у тому, що діти заглиблюються  у віртуальний простір, у світ комп’ютера та Інтернету, де є багато небажаного, жорстокого, внаслідок чого втрачаються моральні орієнтири. Тому необхідно виділяти більше часу контрольованому дозвіллю, де гарантовано навчають дитину лише добру і привчають до прекрасного.  Саме таким закладом є театр ляльок.

Для проведення цього надзвичайно важливого заходу в театрі ляльок приготували педагогам анкети-опитування для вивчення запитів глядачів, списки всіх діючих вистав, розподілений за віковими категоріями, взірці абонементів із переліком запропонованих до перегляду вистав для дітей 1-4 класів, а також 5-8 та 9-10 класів, та запропонували освітянам на вибір тематику бесід перед виставами на теми естетичного виховання дітей та підлітків, так званої «Бавчиної науки», продемонстрували наочний приклад проведення подібного інтерактивну з дітьми, провели мультимедійну демонстрацію пропонованого репертуару. Фахівці театральної справи щиро сподіваються, що зустріч принесе позитивні результати. Головний глядач Закарпатського академічного обласного театру ляльок – звісно малеча. Але основний месидж, який хотіли донести лялькарі  –  мистецтво театру ляльок надзвичайно древнє та багатогранне, колектив театру, добре знаний і шанований в Україні та за її межами, здатний створювати вистави не лише для найменших. Тому спільним з освітянами завданням лялькарі вважають руйнування стереотипів про ляльковий театр не тільки у дітей, а і у батьків, адже театр ляльок надзвичайно цікавий і у своїх виставах для старших категорій глядачів, про що говорили доповідачі, зокрема, директор театру Мирослав Петій та заступник Любов Кажоцина. Яскравим  прикладом  стала вистава, продемонстрована глядачам о 17-тій годині одразу після наради –  славнозвісна драма-феєрія «Лісова пісня» Лесі Українки. У ювілейному Лесиному 2011 році вистава була визнана найкращою постановкою серед всіх українських сценічних інтерпретацій «Лісової пісні».  Як писала журналіст-культуролог Людмила Попова, «…тут розгортається дія, навіть дійство, магнетичне, захоплююче і попри широку відомість твору Лесі Українки – не передбачуване. Зовсім по-новому, без хрестоматійної театральщини звучить текст геніального твору,  трагічної лісової казки про те, як цариця лісу Мавка покохала простого селянина»…

На 22 березня була оголошений показ «містичної придибенції на верховинський мотив» – вистави «Тричі славний розбійник Пинтя» Олександра Гавроша, але в зв’язку з карантином у школах демонстрацію цієї прем’єрної вистави 32-го театрального сезону  вимушено перенесли на квітень.

Але основні святкові події відбулися у неділю, 24 березня. У традиційні 11.00 та 13.00 години  в театрі «Бавка» демонструвалась одна з улюблених акторами робіт режисера Олега Жюгжди – вистава-пародія «Казка про трьох поросят» (Нова голлівудська екранізація за мотивами англійської казки та мультфільму Уолта Діснея) Лори Лі. На Театральній площі перед початком було багатолюдно, в залі – повний аншлаг.  У фойє перед виставами глядачів зустрічали казкові персонажі, головний художник театру Тетяна Улинець разом з помічниками проводила з малечею  майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки та орігамі. Діти із захопленням брали участь у майструванні ляльок, роздивлялись виставку. А на  початку вистав  взяли участь у грі - вікторині на кращого юного театрала-лялькаря. Переможці отримали значки «Кращий лялькар» із символікою Бавки,  а інші учасники – льодяники.

З нагоди відзначення Міжнародного дня лялькаря та Міжнародного дня театру після другої вистави привітали і відзначили працівників театру заступник начальника управління культури облдержадміністрації Василь Марюхнич та представник обкому профспілки працівників культури Світлана Кузич. Відрадно, що були відзначені працівники всіх театральних спеціальностей, адже театр – мистецтво синтетичне, і крім акторів на загальну театральну справу працюють багато фахівців різних спеціальностей.

Однозначно, родзинкою театрального тижня,  вінцем відзначення Міжнародного дня лялькаря та Міжнародного дня театру виявився «театральний «капусник», що його назвали по-закарпатськи «капусняк», в якому талановиті актори веселилися самі та розважали публіку. Як відомо, "капусник"- жартівливо-гумористичне представлення, часто пародійного характеру, що включає номери на злободенні теми (переважно театральні). У дореволюційні роки "капусники" зазвичай влаштовувалися для вузького кола під час "великого посту"; звідси назва за традиційною стравою під час посту - капустою.

Актори-лялькарі підготували цілий феєрверк номерів, виступів, імпровізацій. Основою сюжету послугувала «екранізація» казки про Курочку Рябу, яку було продемонстровано у різних жанрах – німого кіно, фільму жахів, детективу, фантастики, індійської мелодрами… Актори продемонстрували нестриману фантазію, випромінювали позитив, зі сцени лунали іскрометні жарти, дотепний гумор. Артист Олександр Беліков блискуче виконав ролі ведучого та детектива, актриса Лариса Кривчик вразила своїми неабиякими вокальними даними. Зайняті були всі актори, і всі були неперевершені як у роботі з лялькою, так і в «живому» плані..  Всього передати неможливо – як кажуть, це треба було бачити. Ще раз лялькарі підтвердили свою професійну кваліфікацію. Глядачі в залі сміялися до сліз. Серед присутніх друзів театру були журналісти – члени так званого «клубу театралів», створеного нещодавно з ініціативи журналіста і письменника Олександра Гавроша, серед яких – професор Сергій Федака, а також київський режисер, заслужений діяч мистецтв України Сергій Архипчук, який зазначиив, що ТЕАТР, ЯКИЙ СПРОМОЖНИЙ СМІЯТИСЯ НАД СОБОЮ – ЦЕ ПО-СПРАВЖНЬОМУ ЖИВИЙ ТЕАТР. 

Фото колективу театру ляльок  (фото з архіву Бавки)

Сцена з вистави «Цирк Івана Сили» В ролі Івана Сили – арт. Павло Проданюк – (фото Володимира Твердохліба)

2-а Сцена з вистави «Стійкий олов’яний солдатик» за Г-Х Андерсеном. (Артисти Олена Пишка та Андрій Опіок)

Сцена з вистави «Коняги» (фото Олександра Поповича)

Заслужена артистка України Наталія Орєшнікова в ролі Хазяйки балагана у виставі «Коняги» (фото Олександра Поповича)

Інструктивно-методична нарада завучів з позакласної роботи м. Ужгорода

Директор театру Мирослав Петій та начальник відділу шкіл та дошкільних закладів управління освіти Ужгородської міської ради Валентина  Шевчук на нараді.

Перед завучами шкіл виступає заступник директора театру Любов Кажоцина

Мультимедійна частина наради

Мультимедійну частину наради проводить актриса Олена Пишка

Актриса Олена Пишка з юними помічниками демонструє завучам шкіл Ужгороду інтерактивну вікторину «Бавчина наука»

У неділю на Театральній площі

Біля каси театру

Казкові персонажі у фойє театру ляльок (артисти  Юлія Чеховська, Ярослава Янек, Павло Проданюк)

Майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки

Майстер-клас з юними театралами

Заступник начальника управління культури ОДА Василь Марюхнич та директор театру Мирослав Петій на виставці ігрових ляльок

Аншлаг в залі театру

Сцена з вистави «Казка про трьох поросят» Лори Лі

Фінал вистави «Казка про трьох поросят». Актори (с ліва направо) Світлана Кобзиста, Андрій Опіок, Наталія Орєшнікова, Микола Карпенко, Лариса Кривчик

Глядач

Після вистави – традиційні квіти від юних прихильників

Привітання

Вручення почесної грамоти актрисі театру Еллі Григор’євій

Сцена з «Капусняка» - артисти Микола Карпенко та Світлана Котик

Сцена з «Капусняка» - артистки Світлана Котик, Ярослава Янек, Юлія Чеховська

Сцена з «Капусняка» - артист Андрій Опіок

Сцена з «Капусняка»

Сцена з «Капусняка»

Сцена з «Капусняка» - артисти Олександр Бєліков, Елла Григор’єва, Микола Карпенко. В ролі Курки – Олена Пишка

Ніна Малишка для Закарпаття онлайн

26 березня 2013р.

Теги: Бавка, театр, ляльки

Коментарі

шанувальник 2013-03-27 / 17:15:11
молодець,Мирославе,далеко підеш....якщо не....

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини