Ужгородський «Богольвар»: на шляху до відродження

Уже цього місяця має відбутись візит до Ужгорода представників уряду польського міста Ярослав – головного партнеру Ужгородської міськради з втілення грантового проекту, в рамках якого буде остаточно «реанімовано» «Богольвар» чи то «Совине гніздо», офіційно і за документами – пам’ятку Національного значення XVIII століття «Амбар та винний льох». А от реставраційні роботи розпочнуться з моменту підписання грантової угоди, так званого «грант-контракту», що станеться приблизно в травні.

Ужгородський «Богольвар»: на шляху до відродження

 

Відтак є надія, що роботи з відновлення однієї з архітектурних «родзинок» обласного центру стартують вже зовсім скоро, ще цього року.

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, Програма участі Ужгорода у спільному українсько-польському грантовому проекті «Ярослав-Ужгород: спільна ініціатива для покращення туристичної привабливості історичних міст-побратимів» на 2013-2015 роки була схвалена на одному з останніх засідань виконавчого комітету міськради. За грантом, що його восени минулого року Ужгород виграв спільно з польським містом-побратимом Ярославом в рамках програми транскордонного співробітництва «Україна-Польща-Білорусь 2007-2013» обласному центру на реставрацію «Совиного гнізда» з єврофондів буде виділено понад 900 тисяч євро. Ужгороду, за умовами проекту, доведеться профінансувати з міськбюджету 10% від зазначеної суми, що в національній валюті становитиме 1 мільйон 400 тисяч гривень. 

Ужгороду – «Совине гніздо», Ярославу – «кам’яниці» 

Про спільну перемогу Ужгорода та Ярослава стало відомо восени минулого року: тоді інформацію про отриману можливість реставрації Богольвару коштом Євросоюзу на свій сторінці в одній із соціальних мереж озвучив депутат Ужгородської міської ради Павло Чучка. Сьогодні ж Павло Павлович, який є одним із ініціаторів розробки грантового проекту, тішиться: капітальна робота з написання проекту, численні поїздки і перемовини з поляками завершаться знаковою для Ужгорода подією: «Найголовніше, що комунальний об’єкт, який міг до цього бути відібраний у громади через оренду з подальшим правом викупу, тепер залишиться у володінні міста – відновлений і відреставрований. І повірте: Євросоюз буде пильно стежити за виконанням угоди, адже якщо щось піде не так у нас, «провалиться» проект у поляків, які у церквах моляться, щоб середньовічні підвали, які мають бути відновлені за грантом, повернулись до свого первісного історичного вигляду».

Так, за «дзеркальним» грантовим проектом у польському Ярославі передбачено відновлення розташованих прямо в центрі історичного міста підвалів, так званих «кам’яниць». У часи середньовіччя підвали ці слугували таким собі «сховищем» для товарів купців з усього світу. «У середньовічному Ярославі проходили одні з найвідоміших і найбагатших на той час ярмарків: Ярослав стояв тоді на торговому шляху Захід-Схід, щорічно на ярмарки у місто з’їжджались купці. Ті з них, які не встигали розпродати товар під час ярмарку, аби не везти залишок додому, лишали товар на зберігання у місцевих триярусних підвалах, де підтримувалась визначена температура й вологість. А наступного року купці повертались у місто і знову викладали збережений товар на продаж», – розповідає почуту безпосередньо від ярославців історію начальник відділу інвестицій, інновацій та розвитку Ужгородської міської ради Ольга Травіна.

Нині ж, каже пані Ольга, незважаючи на те, що Ярослав зберіг статус історичного туристичного міста, фінансування на реконструкцію і реставрацію «кам’яниць» не вистачає. «Ці проблеми для нас із Ярославом спільні: у нас також є цікаве історичне минуле, нам є чим пишатись і що показати, і так само не вистачає коштів на реставрацію культурних історичних пам’яток», – зазначає Ольга Травіна. 

Відновлений «Богольвар»: Музей вина, дегустаційні зали та постійно діючі експозиції

Грантовий проект, який отримав «європейське» фінансування, взагалі-то – один із 4-х, які готувались спільно з поляками, але в різних, так би мовити, сферах. Як розповіла начальник відділу інвестицій, інновацій та розвитку міськради, за проектом у відновленому «Совиному гнізді» мають розміститись дегустаційні зали і Музей вина, сюди ж планують перенести туристично-інформаційний центр, а також відкрити залу, де проходитимуть різного роду урочистості і здійснюватимуться прийоми іноземних делегацій. Тут же діятимуть мистецькі експозиції та виставки народних промислів.

«Нині «Амбар та винний льох», будучи пам’яткою архітектури Національного значення, знаходиться в досить занедбаному стані. Колись, у XVIII столітті, тут зберігались запаси вина, варили пиво, й тоді вулиця, яка сьогодні носить назву Ракоці, а за радянських часів була Свердловою, так і називалась – Пивоварна… За радянського періоду в історичній будівлі були розташовані склади, тут коптили ковбаси, складали горілчані вироби. Тому нема чому дивуватись, що споруда потребує значної реставрації: хоч наразі частково відновлені і відкриті винні підвали, але ж є ще другий поверх, особливо потребує проведення реставраційних робіт ліве крило», – розповіла Ольга Травіна. 

Для того, аби максимально відтворити будівлю у первинному автентичному вигляді, передбачено залучення фахівців і співпраця з істориками. Як розповів головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба, «головними кураторами» у цій справі стануть львівські реставратори, представники «Західпроектреставрації».

«Львівські реставратори завжди були, скажімо так, кураторами пам’яток архітектури в Ужгороді, бо ж у нас свого інституту такого плану немає. Споруда ця досліджується вже не вперше, передбачено і вивчення її в подальшому спільно з львів’янами – для розробки проекту реставрації. Проект буде робитись на всю споруду: розміщені у будівлі редакція газети «Ужгород», міський осередок «Червоного хреста», Будинок культури – все це у паспорті на пам’ятку архітектури є одним комплексом. А от кафе, розміщене тут же, було споруджене без прив’язки до охоронного паспорту, більше того – у старому охоронному паспорті ще радянських часів це приміщення взагалі мало зноситись. Тому цей момент треба буде якось «обійти», – розповів головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба.

За його словами, роботи в «Богольварі» передбачені дещо «специфічні», адже жодних реконструкцій чи втручань, які змінять вигляд будівлі, не дозволено: «йдеться лише про пристосування, очищення від якихось нашарувань, які мали місце в різний час». 

Візуалізація реставраційного проекту має бути готова до приїзду вже цього місяця в Ужгород партнерської делегації з польського Ярослава, обіцяє начальник відділу інвестицій, інновацій та розвитку міської ради Ольга Травіна. В рамках відвідин відбудеться підписання так званої партнерської угоди про реалізацію проекту, запланована і спільна прес-конференція, «на якій буде здійснено візуалізацію, представлено всі кроки і запланований результат». Також має бути створено робочу групу, яка займатиметься реалізацією всіх запланованих проектом заходів. А от підписання власне грантової угоди із технічним секретаріатом у Варшаві буде доручено головному партнеру, чи то апліканту – міській раді Ярослава. 

Ужгород має всі можливості для залучення все нових грантів

Те, що Ужгород отримав таке потужне фінансування, є величезним досягненням цілої команди, яка працювала над розробкою проекту, наголошує Ольга Травіна. Але, разом з тим, накладає на місто неабияку відповідальність: «Ми несемо відповідальність перед головним партнером проекту – міською радою Ярослава, поляки ж відповідають вже за нас перед спільним технічним секретаріатом, та й взагалі – Євросоюзом. Те, як ми себе покажемо у здійсненні проектних заходів, стане нашим реноме, нашою рекомендацією. Фактично, цей проект – це наше майбутнє: Ужгород зараз має продемонструвати свої партнерські «здібності», готовність до спільної реалізації подібних проектів і програм».

Ба більше: в перспективі, за умови «грамотно» налагодженої роботи, Ужгород тільки за рахунок грантів взагалі можна повністю «привести до ладу», упевнений Павло Чучка. «Моя справа була маленькою – «кинути» ідею, навести «місточки» і сконтактувати поляків із нашими можновладцями. В тому, що проект був підготовлений швидко і якісно, величезна заслуга Олександра Шеби, Володимира Кордонця, Олексія Кіндрата, які без копійки грошей вивчали стан електричної проводки, оцінили, які будівельні роботи мають бути проведені і скільки вони будуть коштувати, займались власне архітектурною частиною», – зазначив Павло Чучка. 

Загалом же, за його словами, міській владі варто подумати над створенням спеціальної робочої групи, яка б займалась виключно розробкою грантових програм: «Близькість кордонів з Європою, міста-побратими, з якими маємо спільні проблеми – у нас в розпорядженні є такі інструменти, що бюджет міста може бути повторений у вигляді грантів. Але цим треба займатись: створити «ударну» робочу групу – не треба багато людей, досить 4-5 – але зі знанням мов, хай «напрацьовують» контакти, вивчають сучасний європейський досвід. І все – Ужгород отримує ще одне потужне джерело фінансування, навіть їздити не треба, бо мери європейських міст самі шукатимуть можливостей співпраці, самі лобіюватимуть її, якщо робота буде правильно налагоджена». 

Чи будуть почуті та враховані такі пропозиції владою міста, чи буде оцінена необхідність створення відповідної робочої групи і які насправді шанси в Ужгорода на участь і перемогу в європейських грантових програмах – покаже час. Наразі ж і на найближчу перспективу перед владою обласного центру стоїть цілком конкретне завдання: зробити все можливе для того, аби втілити всі заходи вже виграного проекту, а відтак продемонструвати європейцям готовність до подальшої співпраці. А значить, зберегти обличчя Ужгорода, не спаплюжити його славу й багатовікову історію дійсно європейського міста – з європейськими традиціями і спрямуваннями.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

04 березня 2013р.

Теги: Богольвар, реставрація, грантовий проект, Травіна, Чучка, Ужгород

Коментарі

вася 2013-03-06 / 16:25:35
Чучка попить водки впольше а пиару тошнит

поціновувач архітектури 2013-03-04 / 21:39:34
В тому, що проект був підготовлений швидко і якісно, величезна заслуга Олександра Шеби, Володимира Кордонця, Олексія Кіндрата, які без копійки грошей вивчали стан електричної проводки, оцінили, які будівельні роботи мають бути проведені і скільки вони будуть коштувати, займались власне архітектурною частиною», – зазначив Павло Чучка.

Коли прочитав це у мене реально слози виступили на очах - які хороші вони дяді, зробили щось для міста і копійки за це не взяли. Пропоную встановити їм памятник на площі Поштовій на місці, де знаходився ведмедик!!! Я готовий пожертвувати на нього аж 10 гривень.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини