Радикалізація заяв Балоги є наслідком розуміння необхідності переформатування влади – Пащенко

Рішення ВАСУ щодо позбавлення мандатів народних депутатів Павла Балоги і Олександра Домбровського спричинило черговий шквал негативу в бік влади.

Радикалізація заяв Балоги є наслідком розуміння необхідності переформатування влади – Пащенко

Мотивувального висновку рішення ВАСУ й досі не озвучено, та й без нього навіть тим, хто свого часу толерантно ставився до «центрової» нині партії, стає зрозуміло: влада веде брудну гру, все частіше «граючи в одні ворота». Рішення ВАСУ багато в чому стало каталізатором радикалізації заяв навіть тих політиків, котрі нехай і «м’яко», але висловлювали підтримку курсу президента Януковича ще кілька років тому: коли «наверху» звучали заяви про «демократичні прагнення і європейський вектор розвитку України». Так, серед інших уголос прозвучала і заява Віктора Балоги щодо розпуску парламенту й необхідності переобрання Президента в разі, якщо антиконституційне і абсурдне рішення ВАСУ не буде скасовано. 

Що це – крайня «точка кипіння» настроїв у суспільстві? Втрата довіри до влади на всіх «фронтах», навіть колись до неї лояльних? Все більше зміцнення думки про необхідність переформатування сьогоднішнього політичного устрою в країні? Чи просто емоційна й ситуативна реакція на одиничну подію? Ці питання Закарпаття онлайн адресувало експерту, політологу, керівнику Закарпатського інституту політичних досліджень Віктору Пащенку.

Як розповів В.Пащенко, заяву Віктора Балоги слід розглядати як виважену і наслідкову реакцію, адже чим далі, тим все зрозуміліше проглядається, що влада концентрується в руках однієї людини, декларації якої категорично розходяться із реальними діями. «На перших порах обрання Януковича президентом Балога проявляв обережну підтримку проголошуваному тоді європейському курсу України. На тих же гаслах – суттєве посилення місцевого самоврядування у внутрішній політиці і проєвропейський шлях у зовнішній – Єдиний Центр ішов і на останні вибори. В принципі, Партія регіонів й нині проголошує ті ж самі гасла, але тепер вже все чіткіше стає зрозумілим, що декларації і дії кардинально різняться: посилено до абсолюту президентську вертикаль, взято під контроль всі гілки влади, в тому числі судову. Тобто, всупереч декларативним заявам, Партія регіонів  веде зовсім інший курс. Відтак уже на виборах вималювалось чітке протистояння між кандидатами від ЄЦ і ПР, як така «м’яка», я б її так назвав, опозиційність. Але навіть тоді Балога ще згадував, що він, в принципі, готовий підтримувати Президента, якщо ним продовжуватиметься європейський курс, і не декларативно, а з реальними кроками», – розповів Віктор Пащенко.

Конкретно озвучити, яку політичну силу – чи то опозиційну, чи провладну – він підтримуватиме, Віктор Балога обіцяв ближче до весни, тобто після самміту Україна-ЄС, який має розставити всі «крапки над і» й продемонструвати справжнє «обличчя» політичних таборів, нагадав політолог. «І от наближається саміт, але влада не те що не робить якихось кроків на зустріч вимогам європейських лідерів, наприклад помилування Луценка, а навпаки. Стає зрозуміло, що вона веде подвійну гру із намаганням «заговорити» ключові проблеми, наприклад, ту ж проблему особистого голосування. Й остаточною межею, яка висвітлила позиції, стало оце абсурдне судове рішення, з якого прозоро прослідковується: ПР продовжує діяти силовими методами, будь-якою ціною «сколочує» більшість, декларуючи одне, а насправді – роблячи зовсім інше», – каже Віктор Пащенко.

Ще один дуже важливий в цьому аспекті момент: стає зрозумілим, що удар влади направлено на регіональних лідерів, зазначив політолог, «найбільш яскравих лідерів громад, до яких можна віднести Балогу – на Заході, Порошенка – в Центрі країни». А значить, цей удар приходиться власне по місцевому самоврядуванню – з метою підпорядкувати всю владу одній єдиній партії «з центром на Банковій».

«Балога, як прагматик, відчуває незворотність курсу, який відстоює, і безперспективність курсу, який проводиться президентом. Ця заява Балоги є свідченням, що сьогодні стало абсолютно зрозумілим, що всі питання в державі вирішуються в кабінеті на Банковій, звідти ж диктуються всі рішення. Інше – парламентська, суддівська практика – просто бутафорія, а розмови – спроби просто забалакати, заплутати, ввести в оману. Відтак, очевидно: цю владу треба виштовхувати, давити будь-якими способами, бо цей курс веде до тупика. І чим довше ця влада протримається, тим більше буде зроблено помилок, на виправлення яких потім знадобляться десятки років. Тому вже і у Балоги прозвучали вимоги без реверансів: оскільки жодна з гілок влади не працює і все підпорядковано Президенту, треба йти на кардинальні рішення – розпуск парламенту і переобрання Президента. Лише так можна змінити курс держави і врешті зайнятись вирішенням існуючих проблем, а не заганяти їх вглиб», – розповів Віктор Пащенко. 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

14 лютого 2013р.

Теги: європейський, Балога, Партія регіонів, Янукович

Коментарі

Иван ПЕТРОВЦІЙ 2013-02-27 / 19:19:01


Я дебіл


Д о х т о р 2013-02-19 / 14:21:59


Йсе я, Иван ПЕТРОВЦІЙ, ідіот. Простіт ня, люди!


безпартійний 2013-02-18 / 20:49:29
Країна "розбитих вікон" (Денис Денисенко, для УП, Понеділок, 18 лютого 2013, 15:33)

http://www.pravda.com.ua/articles/2013/02/18/6983743/

Пане Пащенко, Ви не могли б прокоментувати цю статтю, як «експерт, політолог, керівник Закарпатського інституту політичних досліджень»?

На мою аматорську думку пересічного громадянина, це б було дуже цікаво не лише мені, але й всім, хто цікавиться політологією в українських реаліях.

Генек 2013-02-18 / 20:21:26
Ленін - погано, в любому випадку. Що доброго для своєї країни може зробити особа, фінансована та ідеологізована ворогом? Це як ін*єкція некоректрої групи крові в організм - викликає запалення.

322 2013-02-18 / 19:38:51
ПАНЕ , ПАЩЕНКО ,дуже дивно , об"Єктивний політолог ніколи не дає перевагу ,якійсь системі , бо завжди є дві сторони медалі; і добре і погано. Що не кажіть , Маркс і Енгельс на заході ,а ЛЕНІН на сході були геніями , подобається сьогодні це БАЗАРНИКАМ чи ні . ДО 1917 РОКУ , ДІТЕЙ РОБІТНИКІВ ІСЕЛЯН їли воші .УЯВЛЯЄТЕ , яка була освіта і для кого .?? А на ЗАкарпатті , що ми усе забули ?? краснодонці базар ,засліпив усю нашу пам"ять!Хіба ЛЕНІН - це тільки погано!Не докладайте сюди комунізм, а це взагалі від Франції.

Иван ПЕТРОВЦІЙ 2013-02-18 / 19:35:25


Йсе я, первый і майглавний русинський спісователь Иван ПЕТРОВЦИЙ, котрий туй на сайтови паскудит. Кой ня увидите - плюйте ми за вто в пысок ай добре ня укопкайте. Бо сам я ся не годнен сперти - сидит в мині фрас ай постоянно дюгать ня на паскудства. В цирьковь не годин"им пуйти умолити з себе вту одержимость, бо лем зайду, нараз мнов штось збісноє затинат колотити ай намітовати. Завто, просто, прошу - простіт ня, люди добрі!!!


Иван ПЕТРОВЦІЙ 2013-02-17 / 10:03:15


Сисе я, Иван ПЕТРОВЦІЙ, русиньский спісователь ай товмач з єнної бисіди на иньшу, прийшов"им туй ся каяти за вто, што"м понаписував паскунного про многых людий. Простіт ня, людоньки, бо фрас до ня зайшов и не годин"им го удтіть укопкати. Завто хожу збісний і мечуся на людий. Най ня Бог простит. И вас прошу простити копила від літератури.


ИВАН ПЕТРОВЦІЙ 2013-02-16 / 18:09:42


Я, Иван Петровцій, русинский списоветель - повна бездарь, хам ай дебіл. Завто виливаву свою жовч на людий. Простіт ня, люди!


Иван ПЕТРОВЦІЙ 2013-02-16 / 10:53:07


Я, русинський спісователь і товмач Иван Петровцій - повний дебіл і хорий на голову. Простіт ня люди!!!


безпартійний 2013-02-15 / 00:39:17
Серед того списку, що я навів, він безперечно кращий. «Маємо те, що маємо», - як казав перший президент.
Можливо, В.Лунченко колись підросте. Із місцевої «Свободи» щось путнє, в майбутньому, вистрілить.
Дочекаємось опозиційних голосувань у ВР від В.І. і його родини (а не кожний сам по собі!), і я перший повірю у його вікову європейську метаморфозу.

сорри 2013-02-15 / 00:24:43
Балога далеко не ідеальний. Але все пізнається в порівнянні. І з того набору, який пропонує нинішнє Закарпаття, він таки найкращий

безпартійний 2013-02-15 / 00:22:02
І ще, пане Пащенко, так які все ж таки іноземні мови, крім російської, знає В.Балога, і на якому рівні, що з ним «легко спілкується світ»?

Думаю, що Ви не мали на увазі мову жестів чи загальної «бізнес-термінології», властивої «відомим бізнесменам краю» кінця 90-х років минулого століття у «бізнес просторі» прикордонних ринків сусідніх держав?

Чи слово «світ» не пов’язане з географією, а щось на кшталт «світоглядного»?

безпартійний 2013-02-14 / 23:16:27
Пане Вікторе, відповідь на цей анекдот, І.Барана здається, я вже писав десь у попередніх коментарях, але повторю ще раз, я свідомий виборець і пишаюся цим.
Я не рвусь у депутати, будучи далеко не бідною людиною.

Але. У країнах Європи люди з таким «минулим», і не тільки політичним, як В.Балога, М.Ланьо, С.Ратушняк, С.Антал, О.Кеменяш, І.Токар, І.Чубірко, В.Погорєлов, та інші, не рвуться у депутати, бо це моветон, якщо не нон-сенс!

Те, що це поки що не підтверджено судовими вироками, нічого не означає. Прийде час і за цим не «заржавіє». Архіви не горять, тим більше пам'ять людська.

Це люди одного кола, одних поглядів та «понять» на життя. Які чудово знають про всі «скелети у шафі» один одного. Об’єднуються і «розбігаються», здають і родичаються виключно заради захисту чи розвитку власного бізнесу.
Простий народ для них просто «пипл», який має «хавати» все, бажано, чим дешевше.

Добре, що Ви не згадуєте цифри з місцевих виборів 2010 року на Закарпатті. Тому що чудово знаєте природу цього «феномену» як ЄЦ. Масовий підкуп виборців разом з «регіоналами», чому я сам був свідком.
Після чого В.Балога, як у «дошку свій», і опинився в кріслі міністра МЧС, відсунувши від нього, навіть «заслуженого» клоуна СДПУ(о) та ПР Н.Шуфрича.

Я вже писав у коментарях під іншим ніком, що Мукачево буде ще довго голосувати у любі ради за висуванців сім’ї Балог, тому що вони реально мало не щоденно займаються виборцями. І цьому треба вчитися іншим командам.

Але цей «феном» поширюється і на М.Рудьковського, і О.Волкова, та інших «потужних» мажоритарщиків, які роками «окучують» свої виборчі округи, і завжди будуть представлені у радах любих рівнів.

Але хіба від цього вони стають «діячами державного чи мало не європейського масштабу»? Ні, і ще раз ні!

безпартійний 2013-02-14 / 22:32:57

до сорри 2013-02-14 / 20:51:14

Дуже б хотілося, щоб Ви виявилися праві. Поки що це лише слова ображених колишніх міністрів уряду Азарова.
Покаже лише голосування у ВР України з принципових питань.

Віктор Пащенко 2013-02-14 / 22:27:51
Для безпартійного. Результати виборів 28 жовтня:
П.Порошенко 71,5% проти 9,1% друге місце.
В.Балога 49,4% проти 14,2% друге місце.
Якщо це не ознака лідерства, то що?
Але найсумніше, що під Вашими настроями, коли кожна успішна людина вже винувата за свою успішність, під ніком «безпартійний» проглядається суть люмпенської психології оспіваної більшовиками. Незабутній Ленін у своїй праці «Партійна організація і партійна література» якраз доводив, що безпартійності бути не може. А є загроза під гаслами соціальної ненависті загубити всю громаду, яка таким чином дістанеться легкою здобиччю конкурентів. І закид про неосвіченість П.Порошенка та В.Балоги з якими легко спілкується світ, на відміну від В.Януковича, є виразною ознакою «шаріковщини». Ще раз пригадується жарт про сикливого Робін Гуда, який підглядає за багатими і розповідає про це бідним.

сорри 2013-02-14 / 20:51:14
Про "м'яку" опозицію Балоги режиму Януковича регіональним "землякам", схоже, слід забути. Завдяки чиїйсь дебілкуватій політтехнології маємо вже жорстку опозицію. Тепер, щоби знову повернути Балогу в "русло", регіоналам довелося б здавати далеко назад і, по-суті, просити пробачення і обіцяти якісь посади і т.д. І то Балога навряд чи на таке поведеться: режим сиплеться, це бачать всі і ув'язувати себе з ним зраз просто глупо... :)

простак 2013-02-14 / 20:08:18


Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін


безпартійний 2013-02-14 / 19:22:29
Абсолютно підтримуючи «земляка 2013-02-14 / 15:29:12», хотів би наголосити:

Яка, пане Пащенко, з В.Балоги та П.Порошенка «м’яка» опозиція?
В «стилі» їх колишнього шефа В.Ющенка, який, вибачте, але іншого порівняння не знаходжу, про..рав все і вся, із-за своєї абсолютної безхребетності???

«Найбільш яскраві лідери громад…. Балога – на Заході, Порошенко – в Центрі країни» - це вже не просто конкретний «перебір», а відверте «шліфування» «п’ятої точки» одному колишньому СДПУ (о)-шнику, а другому, взагалі ЗАСНОВНИКУ Партії регіонів!!!

Які «лідери»? Дуже ще м’яко їх назвав «земляк» МАНКУРТАМИ, видно інтелігентна людина. Я б додав «конкретніше», але ці коментарі ще і студенти читають!

Тема затронута Вами, пане Пащенко, тим не менш дуже актуальна.
Але, не заговорюйте її, приплутуючи до неї мультимільйонерів В.Балогу та П.Порошенка (людей молодших за Вас, але не розумніших чи більш освічених точно!), «вихідців» з буремних 90-х минулого століття, бо даєте всі підстави для того, щоб погодитись щодо Вас з «тупіковими сайтами»!

НАПОЛОВКУ ВЧЕНЫЙ 2013-02-14 / 17:19:19


Я, русинський спісователь і товмач Иван Петровцій - повний дебіл і хорий на голову


Свобода 2013-02-14 / 16:55:24
Так тримати Балоги, ми Вас підтримаємо, тільки дієвіші методи зміни влади треба організовувати, бо за всіх часів становлення людства дебілів, варварів, загарбників та іншу наволоч вирізали та випалювали люди щоб захистити себе та свою родину. Я вважаю, як і велика частина мені подібних що цей час уже прийшов, і нам випало на нашу долю викорінити цю дебілкувату конюхівсько- даунецку скверну мечом і вогнем, тільки треба організувати належним людям відповідний рух і бажаючих "відновити" свої права та свободи вже сьогодні знайдеться більш ніж достатньо. Тоді цим бандитам не допоможе ні армія, ні ментура ні господь Бог, бо наше населення є дуже озлоблене на цих прдурків і фактично у кожного є своя вогнепальна зброя, яка обовязково вистрелить після заклику лідера на такі дії. Слава Україні.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини