Закарпатець вирощує на городі "їжу богів" (ФОТО)

Хурма (лат. Diospyros - "їжа богів") із смачними, дієтичними плодами давно викликає інтерес в українських садівників. І не випадково. Цей рід субтропічних і тропічних листопадних рослин цілком може не лише рости, але і давати врожаї на території України.

Закарпатець вирощує на городі "їжу богів" (ФОТО)

Причому не обов'язково на Чорноморському узбережжі Криму і в південних областях – Одеській, Миколаївській, Херсонській, але і значно північніше. Для цього потрібні морозостійкі форми хурми.

Селекційна робота по виведенню вітчизняних сортів йде, але дуже важко. Наприклад, на дослідній ділянці селекціонера-сортовипробувача із Холмовця Михайла Зелді  сьогодні проходять випробування більше 50 сортів. Подають надію деякі гібридні форми. Про це він інформував різні вітчизняні наукові установи, але отримував відписки, що ідеї хороші, та коштів на їх розвиток немає. Зараз, за словами Михайла Юрійовича, у нього вже є два сорти-запилювачі і третє покоління міжвидових гібридів хурми (сіянець Нікітської бордової) однодомної форми, тобто, на одній рослині є і чоловічі, і жіночі квітки. Доказ тому – перші плоди цього року на сіянці Нікітської Бордової.

Таким чином, закарпатський селекціонер, який витратив на дослідження хурми в Україні чверть століття, намагаючись створити морозостійкий вітчизняний міжвидовий гібрид, упевнений, що не за горами  той час, коли українські сіянці цієї культури можна буде висаджувати по всій Україні. Що для цього треба? Час, лояльність чиновників, від яких багато що залежить у нас в країні, і терпіння.Останнього закарпатському сортовипробувачу-энтузіасту, судячи з історії  виведенняним української хурми, не позичати.

"Ще 25 років тому питання про науковий підхід до хурми не стояло. Була просто цікавість. Сприяв цьому випадковий факт, – розповідає Михайло Зелді. – Якось, ще в роки мого навчання в Одеському сільгоспінституті, привіз дочці плоди східної хурми. Помаранчева "вкусняшка" була благополучно з'їдена, а кісточки посаджені в землю. Сіянці, що виросли з них, протрималися 3 роки, поки їх не "убив" мороз , що несподівано ударив у травні. Здавалося б, на цьому можна було ставити крапку. Але, мабуть, долею мені було суджено зіткнутися з цією дивовижною культурою ще раз, але вже для того, щоб присвятити їй багатьох років свого життя.

У 2004 році в журналі "Сад, виноград і вино України" прочитав статтю В. П. Черняева, про людину, що присвятила 50 років свого життя просуванню хурми на північ України, – "Хурма від імпорту до експорту". Зацікавився. Зв'язався з автором і отримав від нього саджанці Зенджи Мару, Нікітської Бордової, Червоної шапочки, Росіянка-18 і Мидер – одного з найбільш морозостійких сортів хурми віргінської, або, як її ще називають, американської (Diospyros virginiana). Тісні контакти з Валерієм Платоновичем і багаторічне листування з фахівцем своєї справи дали результати.

Передусім, я зрозумів, що саджанці наявних сортів хурми – ще не все. Тим паче, що з часом я зрозумів, і в цьому випадку розділяю думку відомого в Україні хурмовода із Запоріжжя В. П. Кравченка, який робить ставку на американські сорти, що зі східною хурмою нам успіх "не світить". Адже вже при мінус 18°  її однорічні пагони підмерзають. Для досягнення наміченої мети – отримання морозостійких гібридних форм – треба шукати хороший  матеріал для щеплень. А знайти їх в Україні виявилося дуже проблематично.

Коли в Сімферополі вдалося дістати жадані сіянці дички хурми віргінської для підщепи, виникла проблема з прищепами. Сортові саджанці в шкілці давали слабкий приріст, та й досвіду щеплення цієї культури у мене не було. Пройшли 3 роки безуспішних спроб освоїти цю науку. В інші роки робив до 6 щеплень у різні терміни, але результат не радував. Тільки після знайомства з роботами одного з наукових співробітників Всеросійського НДІ квітникарства і субтропічних культур М. Д. Омарова , з яким і досі продовжую підтримувати тісні зв'язки, мені вдалося розв'язати цю проблему. Згідно з його методикою, 97 відсотків приживання  дають зимові щеплення (кінець лютого – початок березня); 83 – весняні і 32 – літні. І нехай вихід у мене ще не 97, а тільки 90, але це істотний прогрес в порівнянні з 10.

З часом кількість саджанців у мене поступово поповнювалася. Деякі сорти почали плодоносити. Це не могло не радувати, але до бажаного результату було ще далеко. Адже Закарпатська область і, зокрема, Холмовецька гора, на якій розташована моя дослідна ділянка, за кліматичними умовами не поступається південному узбережжю Криму. А мені хотілося просунути хурму на північ. Випадок і тут зіграв свою роль. Дерева, що вступили в плодоносіння, піднесли черговий сюрприз. Замість 10 сортів їх виявилося  20. Як таке могло статися? Випадково чи навмисно В. П. Черняев посприяв, підсунувши "кота в мішку", невідомо. Наприклад, сорт Супутник на 7-й рік виявився зовсім не тим, чим був заявлений, оскільки викинув одні жіночі квіткові бутони. Але завдяки цьому в моїй колекції з'явилися сорти Зоречка і Знахідка. Окрім цього, є свої сіянці сортів Говерла, Роджерс і Мидер.

До речі, "діти" Мидера вже почали цвісти і плодоносити. Причому, перші плоди у них з'явилися на 4-й рік. Більше того, дозрівати вони почали в середині серпня. Дають вже свої плоди і прищеплені рослини. За методикою М. Д. Омарова на більш старші сорти-запилювачі були прищеплені "американські дівчатка" (рослини жіночого типу плодоносіння), і навпаки, на "дівчаток" - сорти-обпилювачі. Іншими словами, "дочка" Мидера була прищеплена на сорт-обпилювач Знахідку, а Знахідка - на "дочку" Мидера. Таким чином, з'єднавши два види на одному дереві, я спробував отримати міжвидовий гібрид. Більше того, якщо Мидер, сорт віргінської хурми, представник північних районів США, який витримує морози - 37°, успадкує морозостійкість материнської рослини, тобто, є надія незабаром отримати стійкий морозостійкий міжвидовий гібрид.

І тут, як мовиться, не було б щастя, та нещастя допомогло. Буйне цвітіння сорту-запилювача цього року співпало з цвітінням сусідки-американки сорту Мидер. Як результат цього з'явилися перші плоди. Незабаром  сподіваюся розповісти і про інші результати експерименту. Адже недалеко від Лже-супутника ростуть 2 запилювачі: Зенджи Мару і сіянець хурми Нікітська Бордова. Цвітіння обох  співпало з цвітінням невідомого сорту, який вже має до 400 шт. декоративних зав'язей. Так що експеримент триває. Надія і віра в те, що все вийде, у мене є".

Михайло ЗЕЛДІ,  селекціонер-сортовипробувач ,.с. Холмовець, Виноградівський район Закарпатської обл, Новини Виноградівщини

16 листопада 2012р.

Теги: хурма, вирощування, їжа богів, Зелді

Коментарі

vikma 2015-10-22 / 15:57:30
Я добре знаю Михайла і те що він бехнутий на хурмі і вперше у Виноградові
він побачив плоди у мене а на рахунок скільки сортів то в нас е поки що пять
морозотійких так що ви хлопці не вішайте лапшу людям з повагою В.Кіш м. Виноградів

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини