Ужгород: Брязкальця для БЮТ

Сергій Ратушняк має привід святкувати: йому вдалося схоснувати політичну недосвідченість однієї частини ужгородського БЮТу і захланність іншої, і, стартонувши з майже патової позиції, підгребти під себе максимально можливу кількість влади. Безумовно, за рахунок повноважень депутатів. Тішаться й ужгородські „януковичі”: замість вже майже зафіксованої політичної безперспективності з подачі БЮТу і литвинівців їм гарантовано політичне відродження щонайменше в межах п’ятирічного строку. Не доводиться сумніватися, що якби в Ужгородській міськраді V скликання були представлені і соціал-демократи (об’єднані), заради дерибану прибуткових владних посад і влади загалом, БЮТ і „литвинівці” реанімували би і їх.

Ужгород: Брязкальця для БЮТКоли о 10 годині 10 хвилин вівторка уповноважені представники БЮТу і „Нашої України” увійшли до сесійної зали Ужгородської міськради з абсолютно узгодженими пропозиціями по голосуванню щодо затверджених на понеділковому засіданні пунктів порядку денного, головний литвин Закарпаття і, за сумісництвом, міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк, який ще вчора покірно йшов у руслі одностайної позиції депутатського корпусу, вже натхненно і самовпевнено режисував сесійним дійством.

Насамперед, за одностайної підтримки фракцій БЮТу, власної „народної” і Партії Регіонів, він забезпечив собі абсолютну владу через прийняття власноруч написаного проекту Регламенту міськради. Це при тому, що напередодні, як це передбачено процедурою, депутати прийняли рішення розробити власний Регламент, котрий би гарантував, на противагу Ратушняковому прагненню монополізації влади, збереження рівноваги обох гілок ужгородської влади – представницької і виконавської – на паритетних засадах.

Ціна поступливості БЮТу стала зрозумілою вже незабаром: в обмін на лояльність, що межує з політичною неперебірливістю, Ратушняк запропонував цій політичній силі додатково три місця у виконкомі і головування в обох ключових депутатських комісіях – бюджетній і земельній.

Від такої спокусливої пропозиції БЮТ, чия фракція сформована переважно з підприємців, відмовитися не хотів і не міг.

Втім, заради цієї спокуси БЮТові, на вимогу міського голови, все ж довелося піти на компроміс – відкласти на майбутнє процедуру обрання секретаря міської ради, що його БЮТ на переговорах з представниками інших фракцій попросив „автоматом” зарахувати у свою квоту.

Що пропонувала БЮТові „Наша Україна” – друга за результатом виборів, а значить – і кількістю депутатів у міськраді політична сила?

Гарантовану і безумовну підтримку будь-якої кандидатури БЮТу на посаду секретаря міськради. Формування демократичної більшості разом з іншими демократичними політичними силами, що подолали трипроцентний бар’єр на виборах до міськради – „Порою” та СПУ. Прозорі правила гри ужгородської влади на основі запропонованого додатком до проекту коаліційної Угоди „Меморандуму прозорості дій Ужгородської міської ради”. Ініціативу щодо представництва у виконкомі представників всіх політичних сил міськради. Прозору і демократичну процедуру обрання голів депутатських комісій, що передбачала пропорційний розподіл посад усіма політичними силами, представленими в міськраді (право першим обирати головування в „найспокусливішій” з його точки зору комісії мав БЮТ, далі – „Наша Україна”, і так далі, по порядку, від найбільшої фракції до найменшої. При чому, оскільки в понеділок, відповідно до узгодженої позиції, пропонувалося створення семи комісій міськради, а фракцій у міськраді всього шість, БЮТові перепадало головування у двох комісіях, тоді як усім іншим – по одній. На кінцевому етапі переговорів, тобто буквально перед вівторковим сесійним засіданням, „Наша Україна”, заради збереження коаліції, відмовилася на користь БЮТу від єдиної (!) своєї квоти на головування в депутатських комісіях).

Вівторкове пленарне засідання показало, що все це БЮТові не потрібно. Ні демократія, ні прозорість, ні принципові домовленості. Тобто гасла, з якими він ішов на вибори, були лише голими деклараціями. А справжня і єдина мета – максимальне здобуття владного корита. І заради цієї мети БЮТ готовий блокуватися з ким завгодно. Навіть з тими, з ким йому прямо і недвозначно забороняють блокуватися як директива, підписана 18 квітня Юлією Тимошенко, Романом Безсмертним і Йосипом Вінським, так і сподівання тисяч ужгородців, які віддали за БЮТ свої голоси.

Результати не забарилися. Одразу ж по завершенні ужгородського сесійного дійства „Наша Україна” оголосила, що, у звязку зі створенням в Ужгородській міськраді коаліції „БЮТ – Блок Литвина – Регіони” фракція блоку „Наша Україна” вважає таким, що втратив силу, пункт проекту коаліційної угоди щодо підтримки на посаду секретаря міськради кандидата від БЮТ.

Тепер, аби відстояти цю свою заповітну мрію, БЮТові доведеться вперше напряму стикнутися з жорсткими інтересами нинішнього свого партнера по коаліції – Сергія Ратушняка, котрий бачить на цій посаді ВИКЛЮЧНО власного представника. І навряд чи вирішить поступитися власними інтересами, оскільки справедливо вважатиме, що все, чого він прагнув, він уже здобув, і розрахувався з БЮТом за компроміс достатньою кількістю посад.

Тобто, розмінявшись на мале, БЮТ, з великою ймовірністю, може втратити велике. А саме – реальний і незалежний вплив на ситуацію через міськраду: частково через зданий під мера Регламент, додатково – через непродумане і невиправдане „кидання” „Нашої України”, „Пори” і СПУ, і остаточно – через втрату посади секретаря.

У зв’язку з цим в сесійних кулуарах один із депутатів попередніх скликань, який, на відміну від недосвідчених політиків ужгородського БЮТу, добре знайомий зі стилем роботи Сергія Ратушняка, і мав змогу зі сторони спостерігати за перебігом сесійних подій, пожартував, що депутати від БЮТу, як індіанці Манхеттену, продали свою „землю” білим колонізаторам за дешеві скляні брязкальця.

Та добре б – тільки свою.

Бо, схоже, БЮТ, свідомо чи не зовсім, дав добро на початок нового розпродажу Ужгорода.

Віктор Лендєл
31 травня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини