Вибори нічого кардинально не змінять, але суспільство з ними подорослішає – Пащенко

До парламентських виборів лишаються лічені дні. Напруга зростає і от-от сягне свого апогею – 28 жовтня громадськість Закарпаття, як і України загалом, визначатиме: хто відстоюватиме їх інтереси у парламенті наступні чотири роки.

Вибори нічого кардинально не змінять, але суспільство з ними подорослішає – Пащенко

В передчутті виборів прес-центр «Закарпаття» провів масштабний захід в форматі круглого столу, до якого були запрошені всі кандидати в депутати по округу №68. На жаль, з тих чи інших причин доєднались до бесіди лише половина з кандидатів-«мажоритарників», які балотуються у парламент по ужгородському округу. Прокоментувати зустріч, можливість виконання задекларованих на ній обіцянок кандидатів у нардепи, а також чи може зустріч вплинути на остаточний вибір виборців і чого чекати після виборів, Закарпаття онлайн попросило політолога, керівника Закарпатського інституту політичних досліджень Віктора Пащенка.

Найперше політолог почав з того, що висловив переконання: вибори навряд щось змінять в країні принципово, але користь від них таки є. «Єдина користь, яку я бачу від виборчої кампанії, це те, що вона стане своєрідним уроком. Суспільство стане трохи «доросліше». По завершенню виборчої кампанії та після виборів сподіватись на зміни у владі, на зміни політичної системи, на якесь оздоровлення парламенту не доводиться. Не в останню чергу й через новий закон про вибори, який, на жаль, приймався спільно нині діючою владою і опозицією. Йдеться про закон в цілому і про мажоритарну систему як його складову, причому про мажоритарну систему в її «безвідповідальній» формі», – розповів Віктор Пащенко.

Під «безвідповідальною формою», пояснив політолог, мається на увазі відсутність політичної відповідальності, наприклад, кандидатів-самовисуванців перед громадою. А також – корумпованість політичної системи в цілому: «У нас корумпована партійна система, бо ж закрита: виборчий список повинен визначати зовсім не «вождь». З іншого боку, мажоритарна система в її нинішньому вигляді також корумпована, тому що не передбачає відповідальності: перед ким відповідає самовисуванець? Перед громадою в цілому? Але ж повинна бути структура, яка його підтримує і яка буде нести політичну відповідальність». Через такий політичний стан і політичну структуру напрошуються вкрай песимістичні висновки стосовно того, що реальних змін вибори не забезпечать, каже Віктор Пащенко.

Щодо зустрічі кандидатів-«мажоритарників» за круглим столом політолог зазначив: це була зустріч «за великим рахунком однодумців, але чомусь конкуруючих один з одним». «Загалом ми маємо на окрузі не політичне змагання, а якусь гру слів і амбіцій. Ну от зустрілись за круглим з півдесятка кандидатів-суперників, але ж всі вони мають однакові думки. Всі вони виступають за ліберальну економіку, нехай хтось трохи з популістськими гаслами, як, наприклад, Микола Жолтані, хтось більш прагматично і досвідчено, як Василь Брензович… Але це все дрібниці, вони солідарні в основному – виступають за лібералізацію, за демократію, всі говорять про згубність корупції…».

На запитання, чи могла ця зустріч стати визначальною для остаточного визначення того чи іншого виборця з «фаворитом», Віктор Пащенко розповів, що переважна більшість з «обираючих» зазвичай має свої політичні симпатії ще до старту передвиборчої «гонки». Але це те, що стосується партійних списків, інша справа – мажоритарники, вибір серед яких нерідко стає для виборця важким завданням. «Зазвичай, виборець ще до передвиборчої кампанії має якісь свої сталі погляди і політичні симпатії, відповідно, знає і політиків округу. Щодо мажоритарників… От в чому ще «єзуїтство» мажоритарної системи: людям доведеться обирати між кандидатами, які по суті є однодумцями – наприклад, між Чучкою і Булановим. Вони кілька років працюють разом в міській раді в одній комісії, мають однакові переконання і цілі. От як виборцю визначитись і обрати між ними?», – говорить Віктор Пащенко.

Як би там не було і яким би не був результат волевиявлення, політолог попереджає: 28 жовтня звершиться хіба що такий собі «проміжний етап», після чого буквально за кілька місяців розпочнеться тривала і спочатку невідкрита політична боротьба «під назвою підготовка до президентських виборів». «На місяць-другий пристрасті вщухнуть. Влада по суті не зміниться, а тому вже за кілька місяців після виборів буде шукати всі можливості, щоб себе «законсервувати». Десь на початку наступного року, напевно, знову почнеться довга й нудна політична боротьба – підготовка до президентських виборів. Спочатку невідкрита, але з наближенням виборів протиріччя будуть загострюватись. Почнеться боротьба «за першість» в демократичному таборі, і ми знову опинимось у тій же ситуації, що й тепер, і говоритимемо про ті ж проблеми, про те ж «перетягування ковдри», що й сьогодні», – прогнозує керівник Закарпатського інституту політичної освіти.  

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

25 жовтня 2012р.

Теги: круглий стіл, вибори, кандидати, округ 68

Коментарі

Косма 2012-10-26 / 16:14:22
Чому Батьківщина така пасивна в Закарпатті? Ви б мали землю гризти для своєї реабілітації в очах звичайних громадян, знаючи скільки ваших однопартійців перебігло до синіх у радах усіх рівнів. Вас у народі окрім поганих слів і не згадують. А ваші головні в штабах будуються за кошти виділені на агітацію. Маючи владу ви тільки те й робили, що вели інформаційну війну із соратником Ющенком, а він "любязно" відповідав тим же. А зараз ваші ваші соратники під час зустрічі з виборцями замість того щоб вибачитись перед ними за минулі промахи, розказують як звільнятимуть Юлю. Це викликає тільки сміх крізь сльози. Людей не так цікавить, щоб вийшла ваша королева, скільки те, щоб у сусідній камері помістили нинішніх керівників держави, які вже здали майже все, що можна здати у політичному плані і зараз зрозуміли, що нам невигідно купувати газ у Росії. Такими темпами ми взимку можемо опинитись у холодних домівках. Однак пишучи все це я хотів би, щоб мої земляки зрозуміли до якої ями, пристеленої сінцем для відводу очей ми дійшли. Сучасна пасивність виборців України грає на руку пройдисвітам у всіх бе винятків таборах. Як не важко робити вибір нам, потрібно йти і робити ... У моєму окрузі знявся хиленький кандидат, якого висунула опозиція на користь іншого кандидата, який мені неприємний. Я знайшов іншого кандидата, який не є грошовим магнатом і не розкидує гроші наліво і направо, як це роблять провладні кандидати. Хоча я ставлюся критично до всіх кандидатів на моєму виборчому окрузі і не чекаю, що вони принесуть мені під ялинку 2013 року подарунки. Однак за ту апатію, яка панує серед людей відповідальні і батьківщинівці і влада. Помилкою було обєднання з вами Яценюка. Багато людей, які бачили в Арсенії свого лідера розчарувались і просто не підуть на вибори. За це також відповідальні ви, а не люди. Можна було просто узгодити мажоритарників і виставити окремі списки. І взагалі вам треба більше цікавитись життям звичайних людей...

НОВИНИ: Політика

11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини