
Хліб у Закарпатській області завжди був дорожчим, ніж у більшості регіонів України. Цьому є кілька причин. По-перше, гірська область майже не вирощує пшеницю, відповідно може забезпечити себе своїм зерном хіба що на місяць. По-друге, саме до Закарпаття найдалі довозити зерно, тому транспортні витрати в хлібі завжди відчутні. По-третє, закупівлею зерна й борошна в області займаються лише приватні підприємства, на які впливати при формуванні цін практично нереально.
Саме тому в нинішній ситуації з подорожчанням хліба треба дивитися не на рівень цін на хліб, а на рівень подорожчання, каже голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші.
Він нагадує, що від 30 травня до 10 червня 2007 року хліб із борошна І сорту виріс у ціні з 2 гривень 27 копійок до 2 гривень 28 копійок за кілограм: «І якщо говорити про висловлювання міністра економіки Кінаха, то я вважаю, що він у першу чергу займається політикою. Я думаю, що Прем’єр-міністр України Віктор Янукович правильно оцінив на засіданні Кабміну, хто відповідає за те, щоб у нас була стабільна ситуація з хлібом, і дав оцінку тим, хто за це відповідає — в першу чергу міністрові економіки Кінаху».
В управлінні з контролю за цінами в Закарпатській області кажуть: хліб подорожчав у середньому всього на 0,4 %. Начальниця управління Любов Стебницька називає таке підвищення закономірним.
Подорожчання таки не уникнути
За її словами, деяке подорожчання в літній час спостерігається щороку: «Це не пов’язане ні з засухою, ні з іншими явищами. Чому? Тому, що це той період, пов’язаний зі збиранням урожаю: старого урожаю вже практично немає, новий іще не засипаний в засіки, і тому виникає саме така ситуація, а не інакша, і вона спостерігається щорічно і є сезонними коливаннями».
Закарпатські хлібопекарні визнають: печуть хліб іще з борошна, яке закуповували до подорожчання. Але як тільки доведеться купувати дороге зерно, хліб подорожчає: ніхто в збиток працювати не буде, каже приватний підприємець Роман Євстратьєв.
Його підприємство, каже він, зможе попрацювати ще з тиждень із борошном, закупленим за ціною 1,95 грн. за кілограм: «Але потім ми однозначно або підвищимо ціни, або будемо скорочувати випуск продукції, тому що рентабельність і так досі була дуже низькою, а якщо не будемо змінювати ціни, то не буде чим виплачувати зарплату».
Наразі ж про подорожчання хліба в Закарпатті говорять лише в Ужгороді. Тут ціни на нього виросли буквально на кілька копійок у приватних хлібопекарів.
Але в Ужгороді бояться не так зростання вартості хліба, як того, до чого це підвищення може призвести: кажуть, за подорожчанням хліба може далі йти інфляція, подорожчають послуги тощо.
Обласна влада каже, що з цінами на хліб наводити порядок мають в уряді. На місці що могли, зробили: в Закарпатті вже два роки діє розпорядження, згідно з яким торговельна надбавка на борошно чи хліб не має перевищувати оптову ціну більше, ніж на 10 відсотків.
Надія ПЕТРІВ, Radiosvoboda.Org
20 червня 2007р.
Теги: