Як уночі в Ужгороді великі дядьки з ляльками бавилися...

Зазвичай, мало хто бував у нічному Ужгородському замку. Він того вартий. Здається, що століття зупинилися у цьому місці. Привидів бракує, але атмосфера все одно містична. Особливо такою вона була цього уїк-енду, коли у внутрішньому рові та навколо зібралося близько тисячі чоловік. Вони прийшли на прем’єру “Енеїди” лялькового театру “Бавка” (інсценізація Я.Стельмаха за твором І.Котляревського). Спеціально змонтована величезна сцена із купою апаратури нагадувала крутий комп’ютер і додавала фантасмагоричності. Чомусь згадалися кадри із к/ф “Забута мелодія для флейти” – як наші актори монтують оце саме десь на чорноморському узбережжі, аби показати виставу пляжникам. Першими же пірнули у шоу самі ужгородці.

Як уночі в Ужгороді великі дядьки з ляльками бавилися...  Чому саме “Енеїда”? Адже в кожному жарті лише частка жарту. Причини, мабуть, такі. Вергілій написав свою “Енеїду” у добу загибелі Римської республіки і становлення імперії. Його Еней став символом безперервності історичного процесу, невмирущості людства або окремого народу. Мовляв, все відроджується у нових формах – ще кращих і величніших. Звідси – наскрізні мотиви мандрів, спокус, спускання у пекло, ворожіння на майбутнє тощо. І.Котляревський у своїй версії “Енеїди” оплакав загибель козацької республіки (Запорозької Січі) і пророкував її відродження в якійсь новій несподіваній формі. Козацтво у нього надмірно ідеалізоване і водночас осміяне, трагізм долається оптимізмом.

Нинішня ужгородська інсценізація сприймається як прощання з романтичним періодом нашого державотворення і передбачення принципово іншої доби. Місцями вистава нагадувала Майдан, місцями – Верховну Раду, місцями – ще найперші рухівські мітинги, місцями – сучасну чи то політичну, чи то горі-лчану рекламу (“Посидимо як боги”). Старе відходить в історію, ми радісно прощаємося зі своїм минулим – як Енеєві троянці – з піснями, танцями і жартами. Бо при всій повазі до вже неіснуючої Трої, ми націлені все ж на майбутнє. Ужгородський Еней і виступає таким шукачем кращої долі, котрий якимось зигзагом, знехотя, але просувається вперед. Дорога не встелена трояндами, більш того – лежить через пек-ло. Але якесь не дуже страшне, бо надто вже сексуально стурбоване. Еней з таким задоволенням слухає про велику державу, яку він заснує – зовсім як ми півтора десятиліття назад. Символічно, що наші лялькарі поставили не всю “Енеїду”, а тільки дві перші пісні. Мовляв, далі буде – фінал відкритий.

У виставі (керівник проекту В.Чайкович, режисер Н.Орєшнікова) був задіяний весь творчий колектив театру, причому кожен артист грав по кілька ролей. Окрім них, на сцені було близько тридцяти великих і менших ляльок (конструктор В.Осавальчук), фантастичні світлові ефекти, забезпечені десятками ліхтарів-гармат, а сам двір освітлювався численними факелами і феєрверками (І.Осокіна).

Під стать були і декорації – суцільний драйв, вибух яскравості, таке собі царство сп’янілих сонячних зайчиків (художники М.Колодко, Т.Улинець). На заднику постійно змінювалися мультиплікаційні зображення. Над усім же домінувала музика Г.Донецького і В.Повханича. Якщо у когось ще лишався серйозний настрій, вона змітала його опріч – використанням сучасних мотивів, етно-роком, пародіями на окремі популярні гурти. Артисти же ходили буквально на головах. Найбільше довелося викластися Малому, що грав головну роль. Але й на нього працювали всі – від директора до останнього комарика, що не надто докучав глядачам у нічному замку.

Спектакль приречений на театральні премії. Він вийшов дуже динамічним і трохи балаганним, а естетика балагану дозволяє сказати трохи більше, ніж академічна. Це щось на кшталт дітвака, який кричить, що король голий. Вистава дотепно висміює захоплення різними суспільними прожектами, програмами на 500 чи іншу кількість днів. Нагадує, що державні мужі такі ж люди із маленькими слабкостями, як і прості смертні. Артисти долають межу між високим і низьким та назад. Бо створення могутнього Риму тільки-тільки пророковано Сивілою (Т.Сударєва), котра й сама не зовсім у те вірить. Основна робота ще попереду.
Сергій ФЕДАКА
19 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини