А відколи увійшли в моду сільські фестивалі, начанка стала справжньою родзинкою Черни. Смачнющий кулінарний шедевр, замішаний у казані з волоськими спеціями.
Приготувати його до 634-х роковин села над Ботаром довірили трійці досвідчених господарок Ірини Черебин, Ірини Бабкіної, Любові Павлович під прискіпливим наглядом професійного кухаря Миколи Віщака. Доки кухарі чаклували над казанами, на аромат поживної страви погожої осінньої днини зійшлися і з’їхалися не лише черняни, але й гості з Виноградова, довколишніх сіл і з сусідньої Румунії.
І завирувало народне гуляння. Зі сцени дзвінко щебетала малеча дитячого садочка «Дереночка», кружляли у вихорі фольклорні й естрадні колективи, шкільні гуртківці представляли композиції золотої осені. А ще тут усіх щедро частували начанкою, до якої дорослим пасує свіжа цьогорічна сливовиця.
Pа матеріалами "Новин Виноградівщини"
Година 02.10.2012 / 19:08:14
Різниця в консистенції і способі приготування.
Мачанка то здебільшого з грибів густа підлива, таке в що можна "мачати" хліб чи кнедлі.
А начанка (співзвучно з начинка) затверділе досить, на основі каші, з м’ясом часто, запікають в домашній птиці, або для маси можна і без, просто тоді не так смачно.
Олександр 01.10.2012 / 20:35:10
СМАКОТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Микола 01.10.2012 / 20:05:39
Да, тоді дійсно не знав. Мачанку навіть пробував, смачно! А різниця в чому?
Година 01.10.2012 / 19:28:50
Не помиляєшся, Миколо, та до кінця всього не знаєш — є і мачанка, і начанка. На фото саме друга.
Микола 01.10.2012 / 18:01:12
А яого "начанка"? По-моєму, якщо не помиляюсь "мачанка"