Перечинщина вперше скликала таланти (ФОТО)

Вчора, 16 вересня в Перечині на площі Народній відбувся Перший обласний фестиваль «Перечинщина скликає таланти».

Перечинщина вперше скликала таланти (ФОТО)

Споконвіку земля Карпатська славиться своїми талантами. З покоління в покоління, з вуст у вуста передаються народні пісні, казки, таємниці народних ремесел. Вироби майстрів дивують і захоплюють своєю досконалістю і красою, вражають довершеністю. На виставці, що була розгорнута, представили найбільш притаманні нашому краю види народної творчості. Це ткацтво і вишивка, лозоплетіння і коренепластика, в»язання, народне малярство.

Гості фестивалю мали щасливу нагоду почути й побачити виступи багатьох відомих колективів нашого краю як фольклорні, так і естрадні. Десятки колективів та окремих виконавців з Перечинщини, Свалявщини, Ужгорода та Великого Березного взяли участь у святі народної культури. Серед них, як професіонали, справжні ветерани сцени, так й ті, що починають свій творчий шлях. А це Заслужений академічний Закарпатський народний хор (худ. керівник – заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук), естрадно-духовий оркестр обласної філармонії (керівник – заслужений артист України Володимир Співак), дитячий зразковий ансамбль танцю «Турянська долина» (керівник – заслужений працівник культури України Іван Пастеляк) та багато інших.

Особливо тепло із захоплення глядачі сприйняли номери у виконанні народного ансамблю угорського танцю «Сонях» Ужгородського коледжу культури і мистецтв, яким керує заслужений працівник культури України Михайло Шютів, керівник оркестру Михайло Петрушевський.

Народне мистецтво Польщі репрезентував ансамбль пісні і танцю «Земля Лежайська», який був запрошений на свято. Вони виконали кілька оригінальних  хореографічних композицій.

Родзинкою концерту став виступ молодої талановитої співачки Даринки Степанюк, яка сольно виконала кілька народних пісень, викликавши шквал овацій. Радує і обнадіює, що молодь в її особі продовжує славні традиції багатої карпатської народної культури.

Гарячими оплесками зустріла молодь виступ студії сучасного танцю «Бліц» (керівник Олена Камінська), який успішно виступає на теренах нашого краю вже понад двадцять років і є Лауреатом багатьох престижних міжнародних фестивалів та конкурсів. Не залишили глядачів байдужими й естрадні номери у виконанні зразкового театру танцю «Диво» Ужгородського міського центру дозвілля (керівник Вікторія Данчин-Брежинська).

Завітали на свято голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, його заступник Іван Качур, депутат Верховної Ради України Сергій Мошак та інші можновладці краю, які небайдужі до культури свого народу.

Ведучі фестивалю: Ольга Донецька – редактор радіо «Тиса» та завідуючий відділом народної творчості та аматорського мистецтва Обласного організаційно-методичного центру культури Мирослав Петій.

Обласний фестиваль мистецтв «Перечинщина скликає таланти» гарно, органічно об»єднав всі види мистецтва, його напрямки та жанри в одне ціле, в одне велике свято для кожного із нас.

Фінансове забезпечення культурно-мистецької акції здійснили Закарпатська обласна державна адміністрація, Перечинська райдержадміністрація та благодійні організації, меценати, спонсори. В організації та проведенні фестивалю взяли участь управління культури ОДА (начальник Юрій Глеба) та Обласний організаційно-методичний центр культури (директор Володимир Рудейчук).

Володимир Мишанич

17 вересня 2012р.

Теги: Перечинщина, скликає таланти, фестиваль

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини