Француз на власному сайті розповідає про Закарпаття

З нею я познайомився торік – невисокою худою смуглявкою з Марселя, одержимою мандрівницею пенсійного віку, головна пристрасть якої в останні чверть століття – пізнання світу.

Француз на власному сайті розповідає про Закарпаття

Вирушивши на початку літа з рідного міста, француженка вкотре пройшла тоді Старий континент пішки та автостопом. Мартіна Бедок наполегливо долала село за селом, місто за містом, ближче познайомившись з Румунією, перейшла до закарпатсько Ясіні, а звідти через усю область – аж до Ужка.

На карті акуратно позначила пройдені населені пункти. Особливі враження, розповідала, від Хуста, Колочави, Жденієва, Волівця, букових пралісів Великоберезнянщини, віднесених до світової спадщини ЮНЕСКО, місця падіння метеорита у Княгині. Запам’ятався їй і високогірний Ужок, його перевал, серпантини доріг. 

Мартіна каже, що хоч багато бачила в Європі, Азії та Африці, та наш край також дивовижний, повний екзотики і контрастів. Сюди вона збиралася тричі, ще у 2003 і 2007 роках, але якось не виходило – бракувало карт, детальних описів маршрутів. Ґрунтовно підготувавшись, жінка з третьої спроби таки дісталася до нас.  Окрім природи у захопленні від закарпатців –  людей добрих, щирих, охочих допомогти. Прикладів назвала кілька, особливо запам’яталася француженці сім'я з невеликого прикордонного села Лубня, де жінка пригостила уродженку Марселя грудкою свіжого смачного сиру з коров’ячого молока, а її чоловік підвіз туристку до центрального шосе. «Закарпаття,- вважає Мартіна Бедок,- не поступається за цікавістю тому, що я бачила в Японії, Марокко, Камбоджі, США, Канаді, Лаосі, В’єтнамі».

А як завершила Мартіна минулорічну мандрівку торік і що робить тепер? На це запитання вона відповіла коротким імейлом: «Дотепер згадую Закарпаття, після котрого вирушила пішки в Братиславу. Це також було гарно і цікаво. Потім відвідала Краків у Польщі, а тоді літаком повернулася у Францію. Нинішнього року мій шлях пролягає на Непал – цей маршрут запланувала подолати протягом 3 місяців».

Мартіна Бедок з жахом згадує час, коли їй зробили операцію на хребті, вставлений диск і страх перед майбутнім. Фахівці порадили їй багато рухатись. І відтоді вона значну частину року у дорозі. Про болі у спині давно забула. Її рідні і близькі вже звикли до такого способу життя Мартіни, давно перестали нарікати, раді потім зимовими вечорами слухати оповіді про підкорення далеких і близьких доріг.

Мартіна у листі просила трохи розповісти і про своїх колег, які також побували на Закарпатті, рекомендують цей гірський край чистого повітря, прозорої води і привітних людей іншим французам. Один з них – Сімон Дюбуа. Він торік просто закохався у Карпати, особливо припали йому до душі поселення і природа Закарпатської області. 4-місячна подорож пішки через Карпати (Словаччину, Польщу, Україну, Румунію і Сербію) вразила мальовничими місцями, які й уявити не міг. Україна стала йому надзвичайно близькою. Улюбленим місцем, каже, стали саме закарпатські Карпати. Найяскравіші враження – від зелених хребтів і розкішної вершини Говерли, щирості українців, їх чарівних посмішок, милого співу. 

Ось тоді і загорівся С.Дюбуа бажанням розповісти своїм землякам про закарпатський край на власному сайті www.transcarpatie.dubuis.net, допомогти їм швидше, без зайвих пошуків, зорієнтуватися серед туристичних перлин  українських Карпат. Тим паче, коли випадково зустрівся на Закарпатті зі своєю співвітчизницею Мартіною Бедок і дізнався про її кількарічні потуги отримати гарний опис карпатських маршрутів. Тепер кожен француз-мандрівник має відчутну підмогу для підготовки мандрівки на Закарпаття і до сусідньої Румунії. Сімон, який підкорив екзотичні місця кількох континентів, з хвилюванням згадує про Закарпаття,  тривалі тутешні прогулянки, втечу від міського життя, солодкий смак цілющої яфини, зустріч з первозданною природою. Багато кілометрів Сімон пройшов Карпатами один (за 4 місяці пішки 2700 кілометрів), хоча частину довгого маршруту долав разом зі своїми земляками Ремі Праделле, Селією.

Якщо перетин Альп все більше і більше знаходить прихильників серед французів, то з Карпатами, зізнається Сімон на веб-сайті, гірше: тут зроблено тільки перші кроки. А дарма! І він сповнений рішучості заповнити прогалини у цій сфері.

16 вересня 2012р.

Теги: Французи, мандрівка

Коментарі

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини