Асоціація органів місцевого самоврядування Гуцульщини сподівається на державну підтримку у вирішенні життєво важливих проблем гуцулів

14 червня Асоціація органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини на виїзному засіданні у Путильському районі Чернівецької області прийняла звернення до Гуцульської громади», а також три звернення до Прем'єр-міністра України Віктора Януковича. Зокрема що стосується необхідності прийняття державної програми підтримки будівництва нових і реконструкції діючих електромереж та впровадження енергозберігаючих технологій, про вирішення проблем дорожнього господарства в гірських районах Карпат та «Про державну підтримку Гуцульських фестивалів та інших регіональних мистецьких заходів».

Асоціація органів місцевого самоврядування Гуцульщини сподівається на державну підтримку у вирішенні життєво важливих проблем гуцулів«Майже 70 відсотків господарських дворів на території Гуцульського регіону Українських Карпат не мають можливості користуватися природним газом, а в таких високогірних районах як Верховинський Івано-Франківської області та Путильський Чернівецької не газифіковано жодного населеного пункту. На потреби опалення об'єктів соціальної інфраструктури та житлових будинків тут щороку вирубується значна кількість лісових насаджень, що негативно впливає на екологію краю».

У Зверненні до Кабміну щодо проблем дорожнього господарства в гірських районах Карпат йдеться: «Територія окремих гірських районів Гуцульщини межує з Румунією, яка є членом Євросоюзу. Однак, стан дорожнього господарства та більшості гірських шляхів сполучення віддалених сіл та присілків з районними та обласними центрами знаходиться в незадовільному стані. Щорічні стихії руйнують дорожні комунікації, берегозахисні дамби та шляхи, значна кількість населених пунктів з року в рік залишається без транспортного сполучення».

«Гуцульські фестивалі-це велике мистецьке дійство справді міжнародного масштабу, — йдеться у зверненні до керівника Уряду, — проте нам ніяк не вдається впросити Міністерство культури, мистецтва і туризму України, аби включити Гуцульські фестивалі у перелік щорічних загальнодержавних мистецьких заходів, затвердити статут з постійно діючою дирекцією фестивалю та відповідним державним фінансуванням.

Асоціація органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини, яку очолює заступник голови Косівської районної ради Івано-Франківщини Петро Стефлюк ( заступник — голова Путильської районної ради Буковини Андрій Дутчак-ЗІК) і Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» звернулось до Віктора Януковича з проханням зобов'язати Міністерство культури, мистецтва і туризму України включити Гуцульські фестивалі у перелік щорічних загальнодержавних мистецьких заходів, затвердити статут з постійно діючою дирекцією фестивалю та відповідним джерелом фінансування» . Водночас гуцульська асоціація просить український уряд «надавати фінансову підтримку в здійсненні заходів для збереження, примноження матеріальної і духовної культури гуцулів, зокрема тих, що живуть в українських селах Румунії».

Виїзне засідання Асоціації органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини проходило на базі Усить-Путильської сільради; наступні відбудуться у містах Коломиї та Яремче. У місті Яремче пройде цьогорічний 17-ий Гуцульський фестиваль.

Довідка.

До Асоціації органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини входить Косівський, Верховинський, Коломийський, Надвірнянський райони і місто обласного підпорядкування Яремче Івано-Франківської області, а також Путильський, Вижницький Чернівецької області, Рахівський -Закарпаття.

У прикордонній з Путильським районом Буковини смузі на території Румунії проживає більше 75 тисяч українців. На підтримку субетносів уряд Румунії, яка увійшла до Євросоюзу, щорічно виділяє 5 млн євро.
ЗІК
15 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини