Для чого в Ужгороді відкрито Інститут людини і глобалістики?

Нотатки на теми: Глобалізація і глобалістика, глобалісти і антиглобалісти

Теза 1.

Можна не сумніватись, що якби лінгвісти світу почали б за останні 5-10 років відслідковувати, використання яких виразів у найпоширеніших мовах планети постійно зростає, то слова, що містять корінь «глобал» («global»), скоріш за все, були б поза конкуренцією.

Глобальні зміни клімату, глобальне потепління, глобальна фінансова криза, глобальна мережа комунікацій Інтернет, глобальні виклики і загрози і т.д., і т.д. аж до майбутнього глобального уряду. Нинішніми прообразами такого глобального уряду виступають «вісімка» (G-8) і «двадцятка» (G-20) економічно найпотужніших країн світу ( і буква «G» -знову від «global”).

Теза 2.

Отже, глобалізація, це об’єктивний процес таких результатів людської діяльності і життя самої людини, які набувають всепланетного поширення і значення. Від зміни ландшафтів, будівництва транспортних мереж і міст – до поширення сучасних машин, літальних апаратів і засобів комунікацій. Від небаченого проникнення в таємниці і глибини науки та створення шедеврів мистецтва і літератури – до світових і локальних воєн, масових бідності, голоду і хвороб. Отже, глобалізація спричинює і позитивний і негативний впливи на Людину і Природу.

Теза 3.

Власне глобалізація у просторі і часі завжди відбувалась у цивілізаційному розвитку людства. Але швидкість її була набагато меншою, ніж за останні 50-100 років. Більше того, за об’єктивними оцінками вчених у багатьох сферах людської діяльності, від яких залежна і Природа планети, за останні 30-40 років глобалізаційні процеси прискорюються. При цьому прискорення глобалізаційних змін спричинює нарощування негативних впливів до критичного для Природи планети рівня. Один з прикладів – глобальне потепління. Інший – поширення СНІДу та поява все нових видів інфекційних хвороб.

Список глобалізаційного «негативу» можуть продовжити світові мафії – продовольча, фармацевтична, наркотична, торгівлі людьми і зброєю та ін.

Теза 4.

Глобалістика – це відносно нова наука, яка ставить за мету об’єктивно вивчати глобалізаційні зміни та їх вплив на життєдіяльність людини і людських спільнот та на Природу планети Земля. Звісно, вивчати і позитивні, і негативні впливи. Отже, вчених-глобалістів зовсім не можна ототожнювати з прихильниками чи поширювачами і пропагандистами ідей глобалізації. Швидше навпаки – саме вони на основі об’єктивних даних і оцінок дають реальну картину негативних наслідків глобалізації, а не продукують псевдонаукові «страшилки» на зразок кінців світу, вселенських катастроф та ін.. Антиглобалісти – це представники найчастіше радикальних громадських організацій, які виступають здебільшого проти влади і засилля транснаціональних корпорацій у глобальній економіці, які нехтують проблемами Людини і екології.

Теза 5.

Впродовж останніх 30-40 років так складалось, що глобалістика як наука розвивалась зусиллями здебільшого економістів, соціологів, політологів і частково екологів та фінансистів. Між тим, глобалізація нестримно захоплювала і захоплює все нові і нові напрямки людської життєдіяльності. Зокрема це:

  • Інформаційно-комунікаційна сфера.
  • Глобальні міграційні процеси.
  • Поширення культур і мов.
  • Розвиток всіх видів і форм туризму.
  • Поширення і впровадження досягнень наук, техніки і технологій.
  • Перемоги над одними і поява нових видів хвороб та їх глобальне поширення.
  • Реальна загроза глобальних змін клімату (з катастрофічними наслідками).
  • Небачене забруднення довкілля та проблема утилізації відходів.
  • Глобальні зміни у відношенні до генерування і споживання енергії, криза атомної енергетики.
  • Світове виробництво і розподіл продовольства, проблема використання ГМО.
  • Загроза посилення транснаціональних корпорацій і світових фінансових центрів на економіку і життя країн та їх регіонів.
  • Все більша схожість процесів соціальної глобалістики в багатьох країнах світу (з виникаючими соціальними проблемами).

В цій ситуації глобалістика практично не може обійтись без здобутків інших сучасних наук. І особливо – без широкого застосування ідей системного аналізу і системології, без участі вчених природничих наук, а також – сучасних підходів філософії, космології, соціальної психології, а також – людинознавства і медицини.

Теза 6.

Розвиток ідей системної глобалістики на основі використання методів системного аналізу задля вивчення впливу і проявів глобалізації на регіональному і місцевому рівнях – такою є головна мета діяльності створеного у 2010 році у м.Ужгороді Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера». Нині в Науково-експертну раду Інституту входять вчені різних наукових напрямів із 7 країн Європи та із США і Канади. Координаційний офіс у м.Ужгороді дає вченим і експертам можливість обмінюватись інформацією і результатами досліджень з тим, щоб виявити взаємозв’язки і взаємовпливи глобалізаційних трансформацій, що проявляються на регіональному рівні (зокрема на Закарпатті, яке поступово стає перехрестям глобалізаційних впливів).

 

Докладніше і детальніше про це – невдовзі в найближчих нових нотатках.

Всім нам важливо знати об’єктивну і достовірну інформацію про глобалізацію.

06 грудня 2011р.

Теги: глобалізація, антиглобаліст

Коментарі

Шехтер Андрій 2011-12-16 / 15:59:22
Глобалізація впливає сьогодні на всі аспекти соціального та культурного життя, змінює усталені уявлення та цінності, руйнує звичний уклад життя, втягує представників різних культур в постійний діалог, розмиває кордони між національними економіками, державами та культурними світами, а з іншого боку, сприяє проведенню нових кордонів та змінює центри впливу на світове суспільство, поляризуючи його.

Знакове явище останніх десятиліть – формування моделі керованої глобалізації. Технологічні, інформаційні, екологічні процеси глобального усуспільнення, створення загальнопланетарного простору, далеко виходять за національні кордони. Вони суттєво випередили процес формування глобального громадянського суспільства з властивими йому інститутами політичного, правового та соціокультурного регулювання, що представляє інтереси всесвітнього співтовариства у всьому розмаїтті складових його елементів. В результаті механізми глобалізації та її плоди опинилися в руках закритих політичних, соціальних груп та структур.

А це в свою чергу впливає і на суспільство (до якого шановні читачі теж відносяться, хоч, судячи з деяких коментарів так і не скажеш).

У мас людей формується особливий тип мислення, який підтримується політичними структурами, а відтак і ЗМІ, які обслуговують споживче суспільство. Це так звана «кліпова свідомість», коли миготить калейдоскоп сприймань, вражень, де немає чіткої логіки, відсутні раціональні підстави. «Кліпове мислення» робить людей дуже сприйнятливими до будь-якої інформацій, що поглинається без її критичного аналізу і розповсюджується майже миттєво без суттєвих змін, а це виступає одним із проявів культурної кризи сучасної постіндустріальної цивілізації, фундамент якої якраз і є глобалізація.

КаммментАтАрАм!!

Дуже прикро, коли несвідомі люди намагаються дати (я навть вірю, що щирий, від душі) свій "професійний" аналіз. Явища глобалізації, формування нового суспільства, його характерних рис Повинні досліджуватися у відповідь викликам часу. Хто цього не розуміє чи не хоче, тут вже мало що скажеш і вдієш (про кліпову свідомість вже йшлося).

далі буде...

відвідувачка сайту 2011-12-11 / 12:38:34
ВВажаю великим плюсом для сайту, що зявився новий блогер, і ним є науковець, громадсько-суспільний діяч.

Бульба 2011-12-08 / 19:29:24
Якщо Лукша почне серйозно і критично аналізувати глобалізм, а не яскраву обгортку для профанів, у нього зникнуть спонсори, ті і В Ротаріклубі по голівці не погладять. Смішно читати автора, коли він стверджує, що глобалізація закономірний процес. Чомусь він не згадує кабалістів-фінансистів, які провокують цей начебто обєктивний процес. Нехай Лукша вивчає конспірологію, а не морочить людям голови.

Олександр 2011-12-08 / 09:28:26
Підтримую Олега Васильовича і бажаю новоствореному Інституту успіхів.
Перед НоВИМ Роком КРУ робила "зріз" по областям, який відсоток працевлаштування по спеціальності випускників вузів. Виявилося, що не більше 20% і то за рахунок студентів інженерно-технічних спеціальностей, а в реальності не більше 10%. По науці результати не кращі - на ще жевріючих наукових ДБ темах науковці переписують минулорічні звіти і т.д. Це є результатом ще "совкового" мислення і підходу. А поява нових напрямків під силу лише неординарним особистостям, не говорячи вже про "дописувачів" під ніками. Знаю Лукшу недавно, і в чомусь навіть намагаюся брати приклад з його працелюбності, неупередженості і скажу, що його науковий і організаційний підхід до справи для багатьох може бути зразком. Не знаю, що із "слухів" про його роботу в міськраді і міськвиконкомі відповідає дійсності, але теперішній його підхід до роботи є цілком належним.

Mefistofel 2011-12-08 / 07:39:46
До Fausta
Шановний, без сумніву цю тему потрібно вивчати, розвивати, пропогандувати всеціло та глибоко! Але фахівцям у даній галузі, а не колишнім фізикам з технологічно-гуманітарним ухилом... Як сказав Жванецький - "Шановні! давайте обговорювати смак ананнасів з тими, хто їх пробував!!!"

Оксана 2011-12-08 / 00:26:52
А мені ця тема є цікавою. Лукшу особисто не знаю.

Faust 2011-12-07 / 20:22:54
"Інститут людини і глобалістики в Ужгороді" відкрито для того, щоби спробувати зробити з деяких "затятих русинів" людей". Про такий інститут у Подкарпатськов Руси натякав ще майже два століття тому Заратустра, а в кінці ХХ століття про це від свого імени (плагіат) говорив тоді "прохіндей-початківець" Глоба... А якщо без жартів, то підняті в статті проблеми слід вивчати всебічно і глибоко!...

aaa 2011-12-07 / 16:57:55
А вже я подумав що глобалісти - то пішло від Глоби, є такий ворожбит по звіздах... Такий же науковець як п. Лукша. Бо інакше - що в цих перерахованих "глобальних" псевдонауках такого чого б не було раніше, без цього "G"? Може туризм, чи то екологія? Чергова мильна бульбашка. Хоча може хтось встигне помити руки...

lohoped 2011-12-07 / 15:36:09
Для чого в Ужгороді відкрито Інститут людини і глобалістики? Для Олега Лукші та його сімейства. Пан Лукша має таке поняття в глобалістиці, як слюсар в електроніці. Без сумніву, ідея цікава: за рахунок зарубіжних грантів утворити безглуздо-маніловські структури, і платити собі, сину та дочці хороші гроші...
Займіться фізикою, пане Лукша. Хоча б шкільною...

Година 2011-12-07 / 15:23:02
ТЕЗА ПЕРША
G8, G20 це не глобальна вісімка і двадцятка. а ВЕЛИКА, Great.
ТЕЗА ДРУГА
Далі можна не читати, бо автор не володіє понятійним апаратом і має хибну базу.

Гість сайту 2011-12-07 / 14:44:25
"...анонімно нюхаєте повітря на предмет запахів."
Чисті перли!!!
А проблема в тому, що численні ГРАНТОЇДИ не просто заробляють собі на прожиття, а й заводять громадськість, та часом, і владу, в тупикові ситуації. Зокрема, при розробці стратегічних пріорітетів розвитку Закарпатської області цими ГРАНТОЇДАМИ були навязані такі пріорітети, що абсолютно не стикуються з українським законодавством та реаліями життя. В результаті область до цього часу не має договору між КМУ та обласною радою про реалізацію (в тому числі і співфінансування)спільних заходів по розвитку регіону.
Це вже зовсім не "запахи", а неотримані мільйони гривень на реальні проекти, втрачений час, загальмований розвиток області.

Адмін 2011-12-07 / 13:21:53
Є матеріал для обговорення, а ви, натомість, переходите на оговорення особи автора і анонімно нюхаєте повітря на предмет запахів. Ближче до суті і справжньої, а не нікової щирості, будь-ласка...)))

щирий ваш 2011-12-07 / 12:59:33
2перехожий 2011-12-07 / 12:08:08
Справедливе зауваження. Пан Лукша представив для нас черговий свій маніловський план. Як завжди трохи собі зрубить з того бабок, а потім чесно все похоронить, подібно як і інші минулі свої проекти. З того і жиє.
А на Закарпатті онлайн з'явився свій легкий запашок кладбища, як тільки сюди поприходили з своїми писаннями і прожектами усякі відставні чиновники й чинуші.

перехожий 2011-12-07 / 12:08:08
Лукша хоче показати, що є ще порох в порохівницях, хоча від безлічі створених ним організацій та громадських інституцій толку мало, хіба що для самого Лукши.

міха 2011-12-07 / 11:26:05
Не зрозумів автора. Він прихильник глобалізації?