Батюшка оштрафував батичка

9 жовтня в Українській православній церкві Московського патріархату імені Пророка Іллі села Горонда на Мукачівщині сталося таке.

Після обряду хрещення батичко (хрещений батько, нанашко) підійшов до попа, аби заплатити за хрещення.
 
- 150 гривень за хрещення і 50 штрафу за те, що ви не знали "Вірую".

Від почутого 25-річний чоловік знітився. Не знав, що відповісти попови і як поступити у цій ситуації.

- Даішник же штрафує за порушення правил? Так?  А я, як піп, штрафую вас за те, що ви не знали напам'ять "Вірую". Замість вас  читати молитву мусів я, -  піп не розгубився і свій вчинок пояснив саме так.

Чоловік  мовчки витягнув із кишені ще 50 гривень і простягнув батюшці.
 
За святковим столом гості обговорювали  цей випадок. У кожного були свої погляди на те, що сталося.
 
Про випадок із "штрафом" мені розповіли  люди, які були присутні у церкві і брали участь в обряді хрещення немовляти. Просили не називати їхніх імен. Натомість попросили оприлюднити цей факт у ЗМІ і поцікавитися у громадськості та духовенства про вчинок попа з Горонди.
Виглядає батюшка на 35 років, звуть його Михайлом.

Тетяна Грицищук, Закарпаття онлайн.Блоги
04 листопада 2010р.

Теги: батюшка, піп, молитва

Коментарі

Жителька села Горонди Оксана 2012-01-01 / 15:53:35
По-перше, у селі Горонда дві церкви. Настоятелем церкви, про яку йде мова (Пророка Іллі у присілку Майорня) - є настоятель о.Юрій Роман, і ніяк не о. Михаїл. А у с. Горонда, церка Різдва Пресвятої Богородиці де настоятелем є о. Михаїл - це духовна, освічена, поважна людина, яка не здатна на такі вчинки, і йому вже за 50 років, про що свідчить і зовнішній вигляд. Автору статті, прохання уточнювати перед тим як писати подібні статті.

Віктор 2010-11-11 / 20:22:00
Тетьяно, я повірте не з єпархії, і це моє справжнє ім"я. Прізвища ж свого не хочу відкривати.
Якраз тут Ви стукачка! Тет-а-тет, це не стук-стук, а розмова про біль. І цю біль ніхто не має право знати. Бо якщо ми соблазнимо хоч когось, будемо відповдіати перед Богом.
Про мораль у Церкві - то може і від Євангелія відказатись?
Вас обличає - а Ви надоїло! Не обманюйтесь, каже Апостол Павло, явні грішники, що не каються - не спасуться!

Марія 2010-11-09 / 19:04:00
Молодець пані Тетьяна, мені подобаються ваші статті.Коли я читаю їх,то якби була присутня в ті й чи іншій події.
Інтервю із Владикою Феодором я читала на роботі із колективом (8чоловік).Всім дуже сподобалось... А потім кожен став ділитись своїм наболілим про святе...а особливо сільскі жіночки.
Одна казала,що з чоловіком постійно свариться, бо він тяжко робить,а вона лиш бися парадно вділа і до церкви другі гроші несе,щоб піп круто жив.А її чоловік не може хоть нормальні біціклі купити, щоб на роботу пішки не ходити.
Друга жалілась,як дорого її стояло поховати маму, а ще одна казала, що вінчання,хрестини по 200гривнів.
Досить старша жіночка(віруюча православна)кожну неділю ходить до церкви,каже хоть і звикла слухати мораль,но і її вже достало. Тому її чоловік і діти не ходять до церкви.А ще одна спитала, чи чув хтось, щоб священник щось пожертвовав на церкву?..
Тут багато мож говорити,але Бог суддя! І кожного буде судити по його ділам...
А ми прості люди дивимось на наше керівництво і в тому числі на священників, бо вони теж настоятелі(керівники) приходу і як нами покерують так і матимуть...

Тетяна Грицищук 2010-11-07 / 22:38:00
Як випливає з деяких коментарів, пересічний простий чоловік не має права запитати про те, що його турбує. Його проблеми нікого не цікавлять.

Люди, які розповіли мені про даний факт, хотіли отримати роз’яснення.
Я, як журналіст, оприлюднила цей факт, сподіваючись на виважені коментарі. На жаль, тут змішано все до купи. Майстрів на образи приватного характеру серед нас чимало. Неприємно, але нехай це буде на совісті тих, хто в очі мені сюсюкає, а позаочі, ховаючись під ніками, називає "підлизою", "дикункою".

Олено, скажи, взяти інтерв’ю у Владики - це підлизуватись? Може у твоєму розумінні це так. У моєму - робота журналіста.
І ще до Олени. Наведи мені слова з мого тексту, де я, за твоїми словами, обливаю священиків владики Феодора брудом.

До Віктора. Як на мене, то ви - з єпархії. Якщо так, то чому ховаєтесь за ніками, а не висловите позицію єпархії, Владики. Це було б кращим. Запевняю вас: люди потребують роз’яснень. А то ви мені радите "розповідати Владиці тет-а-тет". Даруйте, але я не стукачка. Я - журналіст. І пишу те, що цікавить людей. Натомість люди втомилися слухати постійні моралі у церкві (до речі, у нашому інтерв’ю з Преосвященним Владикою ми це питання обговорювали), обіцянки-цяцянки від політиків.

До теми. Буває, планую інтерв’ю на півтори години, а розмова триває по 4-5-6, а то і 8 годин. Зізнаюсь: втомлює, почуваю себе, наче вичавлений лимон. Але..
Повірте, люди хочуть, аби їх почули, вони діляться своїми переживаннями, розповідають про життєві випадки, хочуть почути вашу думку, пораду, розраду.

Не біймось іти до людей і спілкуватися з ними.

Марія 2010-11-07 / 21:07:00
Скільки люду стільки й чуда!!!
А про таке люди мають знати.

Лелька 2010-11-06 / 14:46:00
Все ти, Таню, правильно написала, бо є попи, а є Священики. В мене також є такий знайомий піп, що перед святами ходить по селі, освячує хати (хочеш чи ні), а потім вимагає "на Боже"

Адмін 2010-11-06 / 13:31:00
Відновити коментарі заднім числом і в окремих вікнах немає змоги, тому просто подаємо їх тут у тому порядку, в якому вони були розміщені.

Віктор, 05.11.2010 14:00
Переконаний я, що священик жартував, адже в тій Церкві такса за хрестини 200 гр. Він просто цю суму взяв в такий спосіб "вразумлення" батечка.
А може ще й цей батечко був "даішником", що оштрафовувув священика? Таню він не "даішник", люди не сказали?
Взагалі в Православній церкві є принцип - такса це жертва. І вона повинна бути ДОБРОВІЛЬНОЮ. В більшості храмів так воно і є. А тримаються такс там, де командують діди, а не священик, як наслідок "двадцяток" колишніх.
І справді, Таню, ти вчинила підло! Знаючи святого життя Владику Феодора, могла це йому й тет-а-тет розповісти. Йди кайся перед Богом в храм і пиши вибачення!
Щодо "одним миром мазані", то таких більшість в Україні і вЗакарпатті, що хрестились і миропомазувались там же в Православній Церкві. Тому прикуси чоловіче язик!

резонер, 05.11.2010 13:33
А то, что Сидор Святую воду продает - это значит в порядке вещей? А НДС и ПФ батюшка не просил?

Олена, 05.11.2010 12:56
Для такої як Таня Грицищук потрібні лише конфліктні ситуації. Спочатку підлизується і втирається в довіру до владики Феодора а потім обливає його ж священиків брудом. Ти дикунка і інтригантка!

***, 05.11.2010 11:38
Це не тенденція, а свинство окремо взятого попа. Проти цього одного випадку маю свій один випадок. Коли я на хрестинах запитав священика (теж Православна церква), скільки мені слід дати, відповів, що це моя справа. Хресним дав у руки папірці з молитвою.

ДД, 05.11.2010 10:42
Танько - піп мало взяв :)))))))

мишка, 05.11.2010 10:34
якщо вам цікаві історії про церкву росповім і свою
у моеї знайомої була самотня сосідка родичі внеї були з другого кінця України і приїзжали до неї раз два раза на рік
звичайно вона написала на них заповіт
і тут вона захворіла не могла встати з ліжна
священиек її "пожалів" і відправив до неї вірницю беспритульну
через тиждень бабка померла
і оказалось що вона ходити немогла їсти немогла а заповіт переписала за три дні до смерті на пезпритульну вірни
тепер її сестра вже третій рік судиться їзза цього заповіта
і коли ті суди закінчаться невідомо
бо беспритульну підтримує церква........
PS (нехочу вказувати на конретну церкву нехай зними "їхній" бог і розбирається)

мишка, 05.11.2010 10:15
випадок цікавий...
хлопець сам нарвався лізе в батечки а сам молитву за похресника неможе прочитати
а нарахунок попа все залежить від того куда він гроші поклав
в церковну касу чи свій карман
А цілком випадок кумедний, попови батечка треба було ще в куток покласти
М.Т., 05.11.2010 10:14
До Василя.
"Своіх б"ють"- це Ваш принцип?
А я рахую, що ,якщо священик аморальний, то про факти треба писати, не зважаючи на належність до тоі чи іншоі церкви. Уроди є всюди і не треба відразу зводити цей факт до політики. Дріб"язко.

ярослав орос, 05.11.2010 10:05
гнати треба не попів з церкви, а саму церкву розпустити... розсадник феодалізму...

Василь, 05.11.2010 08:31
Шановна пані автор. бачу, що ви за добрими радянськими часами нудьгуєте. до теж таких багато було критиканів. писак, що знищували своїми статтями десятки людей. я не виправдовую дії названого Вами священика, таких випадків багато у різних конфесіях та інших сферах діяльності. неприємно інше, що Ви, як греко-католик, ллєте бруд на православних. видно добре іноземний єпископ Вам платить бонуси. чорне і біле завжди приваблювали читачів. чому ж Ви не пишете про гвалтування хлопчиків братом Римського Папи? про фінансування з-за кордону уніатської церкви? про факт вживання алкоголю чи сигарет уніатськими батюшками?

Мирослав, 05.11.2010 08:14
"По ділам Ви узнаєте їх..." Здається так написано :)
Щодо колег (попередній комент) - вони всі одним миром мазані

М.Т., 05.11.2010 07:45
Гнати таких попів треба батагом з церков. Нахаба і рвач, який фізично робити не хоче, тому натягнув рясу.
А як реагують на це його колеги?

Тетяна Грицищук 2010-11-06 / 06:44:00
Прошу вибачення у читачів сторінки. Вчора я натиснула помилково не на ту клавішу, що треба, і сторінка пропала. Звернулась за допомогою до Олега Диби. Він її поновив. Якщо вдасться, то будуть відновлені і коментарі.

ярослав орос 2010-11-05 / 22:36:00
звичайно, шкода, що поновилася ся сторінка... а то я вже думав, що попи й вірні християни згвалтували таню... вибачте... закарпатці, дуже віруючий народ... лем, брехливий... таню, тримайтеся... закарпатські ковдожі не валовшні Вас до кунця доконати... вони - геть продажні, як і їхній апостол петро... я - за Вас...