До 70-річчя Юрія Шипа

         Хто чуйні серце й душу має,

         Хто журиться про вічне й суще –

         Тим тішиться, що не вмирає:

         Ані сучасне, ні грядуще.

                            Юрій Шип

Юрій Васильович Шип – відомий закарпатський письменник, поет, байкар, пісняр, гуморист, сатирик, белетрист, член ради крайової «Просвіти», лауреат літературних премій ім. Ф.Потушняка, Героя України о. Августина Волошина та Всеукраїнської премії ім. Л. Глібова третього травня відзначає свій славний ювілей. 

Творчість Ю.Шипа настільки багатогранна, досліджена всебічно літературознавцями, критиками, письменниками, що важко знайти щось вагоме незнайоме, ніким досі ще не сказане. Тому я взяла на себе важку, майже непосильну роботу, бо, здається,  все уже про письменника написали відомі люди. Але хочеться відзначити, що твори Ю.Шипа у шкільній програмі із літератури рідного краю, складеній С.Жупанином і рекомендованій Міністерством освіти і науки України у 2003 році, давно уже треба доповнити новими, цікавими гуморесками, байками. Учні з великим бажанням та зацікавленістю читають, навіть вивчають напам’ять його твори, пишуть реферати про нього.

Юрій Васильович, як ніхто інший, вміє дотепно, відверто і своєчасно назвати речі своїми іменами саме у жанрі байки. Мають неабиякий успіх у читачів його книги «Прогулянка по звіринцю» та мініатюри у трилогії катренів «Побожні думки в чотири рядки», «Фрічки фіґляра», «Школа мудрого діда» тощо.

Багато із написаного Ю.Шипом становить пісенну лірику, вірші для дітей, поезії на релігійно-християнську тематику, прозу. Майже сорок років творчої діяльності письменника є постійним предметом офіційних і закулісних дискусій, суперечливих оцінок щодо її місця в літературному житті Закарпаття та загальноукраїнському літературному процесі.

На його рахунку в творчому доробку щедрий і вагомий ужинок – це понад 30 солідних різножанрових книжок. Ліричні герої його творів, як позитивні, так і негативні, персонажі гумористичних і сатиричних книжок «дивляться на світ Божий, вслухаються в нього і сприймають його серцем, розумом, очима й вухами вдумливих, мудрих і чесних людей, на противагу їх антиподам, змальованих у зневажливому, подекуди й глумливому тоні», – пише Михайло Ряшко у літературно-критичному трактаті «Життя і слово Юрія Шипа», де всебічно досліджено біографічні й творчі віхи Юрія Шипа через призму фактів та проблем сучасності.

Чи не найбільше сказав про творчість Ю.Шипа серед критиків свого часу покійний Василь Чумак, доктор філологічних наук, професор, літературознавець, який зазначив, що наш час особливо сприятливий для сатири і гумору – життя для нього дає більш ніж досить підстав, але «весь гумор у тому, що в нас нема гумору і сатири» (відомий вислів П.Загребельного на ІХ з’їзді письменників України). Нині у царині викривального слова після Марка Бараболі та Фелікса Кривіна, уже жителя Тель-Авіва, окрім Ю.Шипа, мабуть, нікого й нема.

Сьогодні наш ювіляр відомий як автор багатих за змістом байок, гуморесок, мініатюр, уїдливої сатири, що публікуються в багатьох газетах та журналах, окремими виданнями. Жанр, у якому працює Ю.Шип, є одним із найважчих та найнезручніших і  найневдячніших літературних жанрів, бо принципи істини та справедливості завжди важко відстоювати.

«Мені злочинний тип згризає серце й душу… І я, – нещасний, – Шип, його штрикати мушу: щоб никла сила зла, а добра мала втіху, міцніла і росла здоровою від сміху», – так пише Шип у своїй «Сміхотерапії».

Можна ще багато написати про Шипову дитячу літературу, про його «Співаночки для діточок», про твори на християнську тематику, але неможливо охопити необ’ємне…

Художня правда його творів випливає із реалій нашого життя. Шиповий гумор викликає у читача добрий настрій. За словами Франсуа Вольтера, гумор – то є цивільний шлюб жарту з мудрістю, бо дотепність і мудрість – книга велінь Божих. Закінчити хочу словами ювіляра:

У кожного своя дорога

І свого життя мета,

Проте ведуть усіх до Бога

Любов, сумління й чеснота.

Хочеться побажати Юрію Васильовичу творчої наснаги ще на довгі роки життя. Многая і благая літ Вам, шановний ювіляре!

 

 

 

 

 

 

 

03 травня 2013р.

Теги: Юрій Шип

Коментарі

Ваня 2013-05-06 / 16:20:47
Антиєвропейське гаркавувате "Радіо "Свобода" українську "сміхотерапію" не сприймає на генетичному рівні. А Юрію Шипу - бажаємо гарного здоровя та подальших здобутків на творчій ниві.

читачі "Сміхотерапії" 2013-05-04 / 08:48:24
Вітаємо ювіляра! творчого вам натхнення на довгі роки життя.Пишіть, творіть і радуйте нас.

Слов'янин 2013-05-03 / 20:51:58
Судячи зі змісту віршів Юрія Шипа, це небайдужа порядна людина, яка своїм пером намагається боротися зі злом (це вам не якесь там "джинсове покоління"). Це школа Павла Глазового. Щиро бажаю ювіляру насамперед доброго здоров"я та подальших творчих успіхів.

Ярослав Глагола 2013-05-03 / 18:42:47
Здоровя, щасття та творчих звитяг Вам, пане Юрію!!!!