Європейські пасовиська

Фантастичний чехословацький спадок міжвоєнної доби — Галагов та Рафанда — чи не єдиний острівець стилістично чистої, без вкраплень та нашарувань, історичної забудови Ужгорода. Але в епоху тотального дерибану та архітектурного свавілля «покращення» добралось і до цієї унікальної частини міста.

Мова йде про проект реконструкції партеру перед будівлею колишнього Земського уряду на Народній площі. Цей зелений прямокутник з 1938 року до сьогодні залишався недоторканим, змінювалось лише озеленення. Лаконічний партер дуже вдало доповнював архітектуру конструктивізму і тільки підкреслював чіткі лінії  адміністративної будівлі.

Народна площа. Фрагмент листівки 1940 року
Натомість зараз нам пропонують його розчленувати на 14 сегментів, наполовину замостити бруківкою, додати фонтани та лавиці, одним словом — справжній кітч епохи золотих унітазів.  
 
 
Проект реконструкції Народної площі Володимира Павлея
Проект реконструкції площі проштовхується нахабно та цинічно, без врахування думки фахівців та громадськості. І все це за наші з вами гроші — 3 млн гривень, за які можна було б відреставрувати десятки історичних фасадів, котрі вже осипаються на голови перехожих. Але ні — керівництво ОДА та автор проекту думають інакше, вперто називаючи газонний партер «пасовиськом». Це бажання залишити після себе бодай якийсь слід вже давно вийшло за рамки здорового глузду, адже безліч адміністративних будівель, парламентів та палаців в Європі і в цілому світі також мають партери-«пасовиська». Щоб не бути голослівним, нижче публікую деякі приклади таких газонних партерів. 
 


Рейхстаг | Берлін | Німеччина

Гофбург | Відень | Австрія

Парламент | Хельсінкі | Фінляндія

Фулхемський палац | Лондон | Великобританія

Марсове поле | Париж | Франція

Старий музей | Берлін | Німеччина

Парламент | Белфаст | Ірландія

Парламент землі Баден-Вюртемберг | Штутгарт | Німеччина

Парламент провінції Британська Колумбія | Вікторія | Канада

Німфенбург | Мюнхен | Німеччина

Рейхстаг | Берлін | Німеччина

Парламент | Оттава | Канада

Парламент | Оттава | Канада

Палац Бельвю | Берлін | Німеччина

Рада Європи | Страсбург | Франція

Парламент | Канберра | Австралія

Білий дім | Вашингтон | США

Бленхеймський палац | Вудсток | Великобританія

Як бачимо, газонні партери — це звичайне явище в розвинутих країнах. Причому, ці європейські «пасовиська» виконують як представницьку, так і рекреаційну функцію. Але куди нам до бідних європейців з убогою фантазією?! :)

P.S. Ну, і накінець, щоб було остаточно зрозуміло, куди ми рухаємось з цією реконструкцією, публікую одне цікаве фото зі столиці сусідньої соціалістичної республіки. Порівняйте з проектом Ледиди-Павлея і зробіть відповідні висновки...

535

Площа Незалежності | Мінськ | Білорусь
05 квітня 2013р.

Теги: Народна, площа, Ужгород

Коментарі

НАРОД 2013-10-10 / 10:56:21
ДЕРИБАН НАРОДНИХ ГРОШЕЙ ПРОТИ ЕСТЕТИКИ.

Irshava News 2013-10-06 / 13:33:06
Навіщо закопувати 3 млн. грн. у землю. Влада не раціонально використовує "наші" гроші. На утримання газону потрібно значно менше грошей, ніж на утримання ліхтарів, фонтанів і лавиці. Краще відреставруйте площу Шандора Петефі, площу Кирила і Мефодія, площу Корятовича. Або зробили б освітлення на вулицях.

Олег Олашин 2013-04-11 / 00:16:07

Пане Павлей, дуже багато "води" і жодного аргументу по темі.

Свої поради прибережіть для когось іншого...



Володимир Павлей 2013-04-10 / 22:05:21
Пане Олашин, ці фотографії наглядно доводять тільки одне. А саме те, що Ви не є фахівцем у сфері урбаністики і не здатні порозуміти, чому на цих фотографіях приклади доречного використанняданного прийому вирішення ландшафтного благоустрою, а у нашому випадку подібний прийом є не доречним.)
Ви реагуєте і проводите паралелі опираючись тільки на формальну ознаку, котру вважаєте домінантною. А це є занадто поверхнево для вирішення питань містобудівельних. В містобудівельних ситуаціях домінуючими суть інші фактори, а естетичний знаходиться в числі багатьох інших. Але Вам про це на жаль не відомо. Я би радив Вам зайнятись глибше теорією та основами дизайну, бо на мій погляд такий же поверхневий у Вас підхід і до дизайну. А це Ваша справа - безпосередньо. Я маю справи в нашому місті з молодими дизайнерами Вашого віку і бачу, що їхні підходи є більш серйозними і глибокими.
Вам слід сконцентруватись на питаннях свого розвитку і не лізти в ті сфери, в котрих не маєте глибинних знань. Бажаю удачі. Щиро.
Тут нижче багато емоцій написано і про гроші. Люди, і в питаннях грошей ви також - НЕ КОМПЕТЕНТНІ.

Слов’янин 2013-04-09 / 23:16:12


Кузьма висловив свою позицію відкрито. Ви тролите під ніком. Напишіть те саме під власними іменем/прізвищем, і тоді я цей коментар залишу. Адмін


Слов’янин 2013-04-09 / 21:29:07


У вас погана звичка тролити конкретних людей під ніком. Коментар видалено. Адмін


Генек 2013-04-08 / 16:19:41
Знов багато галосу з нічого. Невже вигляд площі Народної важливіший за процеси, що відбуваються в ОДА та інших держструктурах, що знаходяться поруч? Сам проект реконструкції скоріше покликаний відмити "трохи" грошенят для чиновників, проти чого, власне, і варто протестувати. В місті є більш проблемні місця, що потребують реконструкції та виділення грошей, ніж клаптик землі перед ОДА, де практично ніхто не ходить. Опозиція, замість самопіару і підбурювання народу до нових сходок на майданах міст країни краще б вигадала спосіб заставити владу звітувати про потрачені кошти платників податків.

Ужгород 2013-04-08 / 08:34:41
Дуже влучна і містка публікація, яку Ледиді і його гоп-компанії нічим крити.

Геть руки від площі Народної!

Василь Роман 2013-04-08 / 00:17:18
В цій показовій підбірці фотографій - перша і найважливіша має
декілька позицій , які відрізняють тодішній і сьогоднішній вигляд партеру. Але головна - відсутність флагштоків , які своїм втручанням в периметр партеру провокують сьогоднішніх агресорів до подальшої фрагментаці цілістного архітектурного елементу .
А стосовно останнього фото - коли Павлей встиг так плідно потрацювати за кордоном?

Сашко 2013-04-06 / 21:41:30
Слов‘янине, не вистачало ще аби ви мені розповідали хто мій кумир а хто для мене ворог прогресу:) Причина успіху Білорусі в тому числі й в тому що там таких футболістів як ви вкрай обмаль.
Це ж скількох гібоннаторів пережила Народна Площа? Так повинна й після цього тимчасового і й скоро підущого теж залишитись. Бо є речі вічні, котрі в Європі і нетільки бережуть як зіницю ока. І є проходимці такі як Ледида.

Слов'янин 2013-04-06 / 21:13:30
Я, як завжди, розчулений ввічливістю Сашка. Мотивація його ненависті давно зрозуміла. Хто вважає сучасну Білорусь позитивною країною - той ворог прогресу і сектант, який начитався дешевої пропагандистської літератури і схиблений на "цибулинах". А Лукашенко взагалі диктатор. Ось міністр іноземних справ ФРН - справжній кумир Сашка, з усіма його відтінками... А щодо площі Народної, може дійсно встановити футбольні ворота. Нехай хлопці ганяють м"яча, як в "цивілізованих" країнах?

Сашко 2013-04-06 / 20:25:39
Схибнутому на примітивних легендах Слов‘янину
До чого тут успішність чи не успішність Білорусі ? Мова йде про те що Площа Незалежності в Мінську дряпає зір своєю розбитістю, відсутністю цілістності ! От ви мусите всюди нагадити. Стосовно всього у вас є своя ПРОФЕСІЙНА думка. Начитались різного пропагандистського сміття для примітивів, і тепер поширюєте цю всю маячню скрізь. Ви цим нагадуєте схибленого на свідоцтві Ієгови, бабтизмі чи ще якоїсь навіженої маячні. Тим теж байдуже що буде з Площею Народною, чи раптом не з‘являться у наших церквах цибульки, й щодо інших “непринципових“ питань для їх з вашим обмежених світоглядах.

Микола 2013-04-06 / 18:15:06
Зробити добрий газон не така вже й проблематична і дорога справа.До речі, а чому б і не зробити там футбольне поле?? Доки наша "Говерла" буде на бетоні грати? А так, убили би двох зайців: зекономили кошти, всі були би задоволені новим "пасовиськом", і наша футбольна команда була би під пильним наглядом самого губернатора!)))))))

1958 2013-04-06 / 18:04:55
Читайте перлы Павлея в фейсбуке. Крайне самоуверенная, безпринципная, страдающая манией величия личность. С ним спорить безполезно, также как и с заказчиком.

Горянка 2013-04-06 / 16:37:15
"Заодно відбулося й очищення містобудівельної ради від деяких ветеранів архітекторів, котрі не здатні порозуміти історичних цінностей нашої головної площі та принципів сучасної реновації історичних міст".
"У пустозвонів відповідно вчора не було шансів на перемогу перед фаховими архітекторами"
Як ви ставитеся до таких висловлювань у коментарях до статті "Реконструкцію площі Народної в Ужгороді для Ледиди «протягали» пожежники, санепідеміологи та чиновники ОДА" наданих буцімто Павлеєм
Ви себе відносите до старих маразматиків чи до пустодзвонів?

Слов'янин 2013-04-06 / 16:01:40
Для Сорри. Як би не виглядала площа в Мнську, Білорусь найуспішніша країна серед колишніх республік СНД. Дай Боже, Україні таких успіхів. І тоді ми менше би ворогували... А взагалі, навіщо стільки пристрастей навколо центральної ужгородської площі. Один з "антитоталітарних "пристрастників" не полінувався зробити гарні фото. Вибір є, отже не слід політизувати питання, а зробити для площі Народної гарний, бажано, антифутбольний варіант.

Горянка 2013-04-06 / 15:14:17
Як ви думаєте чому на посаду обласного архітектора виписали людину аж з Рахова, що в Ужгороді проблема з кадрами?

сорри 2013-04-06 / 14:18:05
2 МѢСТНЫЙ

Незалежно від того, як площа в Мінську виглядала при совку, нині вона уособоює собою кітч, несмак. )) Як і проект Ледиди/Павлея. Ну а те, що до того там було ще гірше, не може слугувати виправданням. Могли ж за ті самі гроші зробити щось менш крикливе, цивілізованіше...

Sigmund Freud 2013-04-06 / 12:03:53
Проблема не в том, что кто-то пас коров, а в том, что он до сих пор этого стесняется))

МѢСТНЫЙ 2013-04-06 / 08:11:32
относительно сходства проекта с последней фоткой. ну а вы знаете как выглядела Площа Незалежності | Мінськ | Білорусь до реконструкции? сплошь залитое бетоном пространство - в наследство от "совка".
и сейчас она на 1000% выглядит лучше. так что не надо батьку демонизировать :)

ну а Народну площу конечно лучше не трогать