Розгляд кримінального провадждення по обвинуваченню голови Хустської районної ради Юрія Іванча за ч.1 ст.171 КК України в перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста Станіслава Данка

• 13:45, 23 грудня

• Хустський районний суд

Це перше підготовче засідання в даній резонансній справі, на якому суд має вирішити питання щодо можливості призначення до судового розгляду обвинувального акту або його повернення прокурору, - повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор.

Йдеться про події осені 2018 року, коли журналістом місцевого видання Станіславом Данком був поданий інформаційний запит до Хустської районної ради щодо надання інформації про виплати заробітної плати голові Хустської райради та його заступникам, а саме у розрізі – основна заробітна плата, премія, матеріальна допомога та надбавки за період січня-жовтня 2018 року.

Однак, всупереч законодавству про інформацію, яким чітко визначено, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, голова Хустської районної ради Юрій Іванчо не надав журналісту запитувану публічну інформацію.

Відтак, як повідомила прокуратура Закарпатської області, через наявність в діях діючого голови райради очевидних ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 171 Кримінального кодексу України, Юрію Іванчо 19 листопада 2019 року оголошено підозру, а вже 26 листопада скеровано відповідний обвинувальний акт до Хустського районного суду. 

Згідно із інкримінованою статтею (ч.1 ст. 171 КК України), завдяки спільній роботі з журналістом Станіславом Данком по притягненню винної посадової особи до відповідальності, за умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності керівнику Хустщини загрожує до трьох років обмеження волі, - повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор.

Як повідомлялося раніше, ймовірною причиною ненадання Ю.Іванчо цієї публічної інформації могла бути банальна спроба уникнути громадського осуду. Оскільки широкого суспільного та медійного резонансу набули скандальні події кінця 2017 року із невиплатою кількамісячної заробітної плати сотням технічних працівників районної освіти.

Тоді, як зазначає громадський правозахисник Віталій Грегор, на Хустщині працівники райосвіти не отримували взагалі зарплати протягом трьох місяців 2017 року, а свою мінімальну зарплатню за грудень 2017 р. отримали лише наприкінці лютого 2018 року. Натомість, згідно з зарплатними відомостями, оприлюдненими правозахисником, голова ради Юрій Іванчо отримав за грудень 2017 року зарплату з матеріальною допомогою і надбавками понад 50 тис. грн., а його заступник Михайло Калинич – понад 45 тис. грн.

Громадськості даний голова районної ради Ю.Іванчо також сумно відомий двома іншими гучними скандальними подіями – із його незаконним призначенням на посаду та позовом проти правозахисника Віталія Грегора за його «антивладну» публікацію на Фейсбуці.

Так, перший скандал був пов’язаний із його призначенням завдяки "владному перевороту" в липні 2017 року, шляхом проведення незаконної сесії райради із грубим порушенням законодавства  за ініціативи тодішнього голови Хустської РДА Назарія Павлія та безпосередній участі Ю.Іванчо. В такий цинічний спосіб влада на Хустщині монопольно перейшла до політичного клану Роберта Бровді, представником якого є народний депутат Валерій Лунченко, людиною якого, в свою чергу, і був Н.Павлій. Незаконність таких дій районних депутатів серед яких був і теперішній очільник райради також остаточно встановив Верховний суд в лютому 2019 року. 

Нещодавно даний скандал продовжився шляхом повторного порушення райрадою законодавства і перепризначенням керівником Хустщини Ю.Іванча.

Щодо другого скандалу, то Юрій Іванчо в грудні 2017 року подав від імені Хустської райради позовну заяву до суду на громадського правозахисника Віталія Грегора за публікацію



НОВИНИ

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
» Новини за добу