Боротися з вуличною торгівлею ужгородській міліції допомагають продавці магазинів

Несанкціонована торгівля. Наша газета вже неодноразово торкалася цієї теми та все ж незаконна торгівля у місті продовжує існувати. Цікаво, про що ж думають покупці, купуючи продукти харчування у місцях, де говорити про санітарію навіть язик не повертається.

Боротися з вуличною торгівлею ужгородській міліції допомагають продавці магазинів

До речі, в Ужгороді таких місць є чимало. Взяти до прикладу, хоча б “міні - ринок” на площі Кирила і Мефодія, біля універмагу “Україна”. Там можна знайти будь-що: починаючи з кисломолочних продуктів і закінчуючи фруктами та овочами, які розкладені просто на площі вздовж тротуару…

Кореспондент газети “Ужгород” побував на площі й поспілкувався з одним із підприємців, який реалізовує продукцію (овочі, фрукти, кисломочну продукцію) поблизу “5D кінотеатру”. Неофіційно той розповів, що дозволу на торгівлю біля “України” у нього немає - необхідні папери на стадії розробки і подані на розгляд виконкому Ужгородської міської ради. Більше того, підприємець зазначив, що доки йде розробка документації для видачі дозволів він має право тут торгувати.

Які міри застосовують правоохоронці для запобігання розвитку “стихійного лиха” на теренах Ужгорода, нам розповів начальник муніципальної міліції Борис Борисов: “Що стосується несанкціонованої торгівлі біля універмагу “Україна”, то можу запевнити рейди проводяться, протоколи виписуються. Чому не постійно? Тому що останні два тижні вся наша увага зосереджена на вул. Корятовича. Можна помітити, що торгівлі там як такої вже немає. З вул. Фединця взагалі прибрали фрукти та кисломолочні продукти. На Корятовича, все ще намагаються торгувати, та все ж і вони вже звикли до того, що ми постійно реагуємо. Муніципальна поліція має домовленість з тамтешніми магазинами. Вони телефонують нам, якщо помітять десь прояви несанкціонованої торгівлі, і ми одразу вирушаємо туди.

Наступним об’єктом у наших планах є район “Білочки”, потім “П’яний базар”, далі зона універмагу “Україна”.

Наскільки безпечно купувати товар у привітних тітоньок, які торгують кисломолочними продуктами, фруктами та овочами на вулиці, ми дізнавалися у головного санітарного лікаря Ужгорода Миколи Ващенка: “Несанкціонована торгівля не підпадає ні під які санітарні правила чи норми. У державі немає санітарних правил для вуличної торгівлі. Це незаконна торгівельна діяльність, яка здійснюється на території міста і повинна регулюватися відповідним рішенням виконкому “Про благоустрій м. Ужгород”, в якому зазначено, що несанкціонованої торгівлі у місті не повинно бути. Контроль за цими діями покладено на муніципальну поліцію міста. Крім того, згідно з чинним законодавством, ст.10 “Закону про міліцію”, несанкціонована торгівля вважається порушенням громадського порядку і тягне за собою адміністративну відповідальність. У Кодексі про адміністративне правопорушення, несанкціонована торгівля не має жодного відношення до компетенції санітарної служби. Сьогодні відбувається звичайне перекладання обов’язків контролю з однієї служби на іншу. Це спричиняє безлад в результаті якого питанням “вуличної” торгівлі серйозно ніхто не займається… Згідно з ЗУ “Про якість та безпеку харчових продуктів”: продукція, яка немає відповідного документу є небезпечною для здоров’я громадян.

Купуючи кисломолочні та м’ясні продукти на вулиці, люди ризикують перш за все своїм здоров’ям та здоров’ям своїх дітей. Сьогодні тварини хворіють цілим рядом захворювань, які передаються людям через продукти тваринного походження. До прикладу, на туберкульоз хворіє і тварина, і людина.

Також варто відмітити антисанітарні умови, в яких відбувається збут продукції: немає елементарних умов для розповсюдження тої чи іншої харчової продукції. Купуючи такі продукти харчування, людина має змогу придбати отруту за власні гроші. Несанкціонована торгівля категорично заборонена в усьому цивілізованому світі. Безперечно, вулична торгівля є і у країнах Європи, але там для цього виду діяльності відведено відповідні місця, з дотриманням санітарних норм та правил. У цих країнах, на кожен вид продукції, продавець повинен мати відповідний документ…”

Шляхи вирішення проблеми, головний санітарний лікар Ужгорода вбачає у наданні безкоштовних місць для торгівлі на ринках міста: “За звітністю, яку надають ринки, їх наповнюваність складає від 45% до 62 %”. За словами Миколи Ващенка, багато хто орендує місця на ринку, та не займається торговельною діяльністю. “До того ж на кожному ринку міста є лабораторії, які безкоштовно обстежують продукцію, переглядають документацію, у тому числі і ветеринарну: довідки про стан здоров’я тварин. А щодо несанкціонованої торгівлі, я заявляю, що санітарних правил для вуличної торгівлі ні в Україні, ні в будь-якій іншій державі бути не може. Це є незаконна торгівля, яка несе небезпеку для громадян”.

P.S. У четвер, 8 грудня, виконком ужгородської міської ради розглянув питання підприємця, що торгує поблизу “5D кінотеатру”. Дозволу на торгівлю він досі не отримав…

14 грудня 2011р.

Теги: муніципальна міліція, вулична торгівля

Коментарі


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи