"На всіх віників не вистачить", або Як живеться закарпатським циганам

Голова громадської організації «Романо дром» Ласло Дюрій — про те, як живеться нині закарпатським ромам

"На всіх віників не вистачить", або Як живеться закарпатським циганам

Час іде, цивілізація рухається вперед, а ромська народність стоїть на місці, практично на тому ж етапі розвитку, що й сотні років тому. Тому Ласло Дюрій часто каже деяким своїм знайомим ромам: «Невже ви не розумієте, що на всіх віників не вистачить? Всі не підуть вулиці підмітати».

А самі вони зацікавлені у самоосвіті, адже часто бачать, що неписьменні роми з різних причин живуть краще, ніж письменні закарпатці?..

— Чи багатий, чи бідний, а елементарні навики в грамоті маєш мати. Ситуації, пов’язані з неписьменністю, народжують уже анекдоти. Наприклад, мій односелець-ром якось добирався з Виноградова додому, до Ком’ят. Автобуса він не впізнавав, бо не вмів читати. Але добре знав на обличчя водія. І одного разу сталося так, що водій змінився. Автобус приїхав, чоловік побачив, що водій незнайомий, і не зайшов до автобуса. Уже не знаю, як потім добирався додому. Тому одним з найперших завдань нашої організації є навчити хоча б наших дітей читати і писати...

— На жаль, часто виникають ситуації, коли до наших дітей ставляться, як до неповноцінних, таких, яких неможливо чомусь навчити. Хоча, якщо з дітьми займатися, то нема нічого неможливого, — долучається до розмови Олена Дюрій. – Кілька років тому ми відкрили недільну школу для ромів у Малих Ком’ятах. У мене було 40 учнів. Заняття діти відвідували не завжди регулярно – то з батьками поїдуть на заробітки, то роботу мають вдома. Проте за кілька місяців мені вдалося навчити грамоті половину дітей, кількох із них уже можна було вчити основам правопису. Це притому, що ми проводили 1 годину занять з української мови на тиждень. Ще були заняття з літератури та історії ромів. На жаль, зараз це приміщення забрали, воно на балансі сільради.

А що ще, крім освіти, турбує нині найбільше?

— Земельне питання. У деяких селах роми живуть у жахливих умовах, і це загальновідомо. Невеликі, невпорядковані хати, розміщені практично одна на одній, всередині та навколо — неприпустима антисанітарія.

Кілька років тому я навідався в одне з таких поселень неподалік від села Вербовець, фактично у лісі... Картина була жахливою... Хата біля хати впритул. Із саману – три на чотири метри, як одна кімната. Були взагалі такі забудови, як курники або хлівці. Ми спочатку подумали, що то для кролів чи для курей прибудови. Аж ні, виявилося, що це теж житлові будинки.

Я питаю одного з місцевих: «Боже мій, як ти тут взагалі живеш?».

— Так і живу, — відповідає чоловік. — Ночую там, всередині. Залізу на чотирьох, ляжу і сплю.

З іншого боку, роми звикли тільки чекати, що хтось їм щось дасть, допоможе.

Пам’ятаю, тоді місцевий голова проклав до поселення місток, щоб у разі чого туди могла дістатися «швидка». Засипав щебенем дорогу. І після того, як все це було зроблено, тамтешні жителі заявили: «А ми вже не хочемо тут жити. Виділіть нам землю в селі...».

Що ж, місцевий голова пішов і на це. Землю виділили, а роми вже просять, щоб їхні будинки-куряники теж попереносили. Що тут скажеш...

Або ж прийшли до мене роми з Онока скаржитися. Виявилося, що у них відрізали світло. Я приїхав до поселення, вирішив розвідати ситуацію. Тож розпитую: «Хто скільки заборгував за світло?».
Один каже – у мене борг 17000 гривень. Інший – у мене 12000. Ще в одного — півтори тисячі...

Ну я вже тоді питаю:

— А ви хоч раз платили за електроенергію?

— Ні, ніколи не платили...

Відтак довго довелося пояснювати, що треба якось розраховуватися.

Як до вас ставляться працівники державних та інших установ? Чи відчуваєте нетолерантне ставлення до ромів на побутовому рівні?

— На побутовому рівні таких ситуацій безліч, вони виникають практично постійно, — розповідає Олена Дюрій. — Бувало, що й уже не витримувала. Якось потрібно було підписати лікарняний. Я вистояла чергу, зайшла в кабінет, а мені відповідають: «Тобі не сюди, йди у кабінет напроти». Що ж, думаю, можливо, справді помилилася лікарем, тож подалася вистоювати чергу під іншим кабінетом. Проте і там на мене чекала така ж відповідь: «Тобі не до нас, тобі в інший кабінет». І направляють мене назад. Коли вже я зайшла знову до «першого» лікаря, і мене вкотре хотіли «перенаправити», не витримала. Сказала вже все: і що вони не мають права так поводитися, і що, маючи вищу освіту, знаю, куди поскаржитися… І лише після цього зі мною почали говорити як з людиною, мовляв, сідайте, будь ласка, давайте вашу довідку. Тож я собі уявляю, коли так вчинили зі мною, то як тоді буває з тими ромами, які навіть не вміють прочитати табличку з посадою та прізвищем лікаря.

Проте часто і поведінка деяких ромів провокує відповідне ставлення до них.

— Ви — люди, в яких є освіта. У деяких — середня, у декого — вища. Особисто я закінчувала факультет соціології. Пам’ятаю, що ми вивчали і етику, і психологію. Тож я б закликала закарпатців поводитися так, як мають поводитися ті, у кого є і належне виховання, і освіта. А більшості ромів з цим не пощастило...

Роми та їхні сусіди — це різні люди?

— Українці та індуси —зовсім різні за менталітетом, – каже пан Ласло. — Ми —індуси. Наші жінки неймовірно люблять дивитися індійські фільми. Я особисто назбирав 450 циганських слів, які мають походження з хінді. І це правда, що нам важко дається українська мова.

Але нинішні наші проблеми породжені не цим, а відсутністю освіти та виховання. Зверніть увагу, як змінилося ромське населення, коли за нього «взялися» баптисти і п’ятидесятники. У Шаланках і Королеві наслідки цього впливу разючі. Регулярні проповіді, релігійні звичаї та традиції роблять своє, бо роми надзвичайно консервативні. Тому в цих селах бачимо і різке зменшення крадіжок, пияцтва... У Шаланках уже почали брати ромів на сезонні роботи. Один господар найняв рома, побачив, що той нічого не вкрав, що хороший робітник – і найняв ще одного... Процес потроху йде, багато що міняється…

Але проблема все-таки є, і нині мало хто захоче мати в сусідах неспокійне ромське сімейство…

— Знаєте, а я живу між двома українцями. Стараюся, щоб у мене і будинок добре виглядав, і чисто було — користуюся послугами фірми «АВЕ». А зі мною не вітається ні один, ні інший. Чого не скажеш про їхніх дітей. А між тим, у селі загалом мене поважають. Часто навіть не тільки роми, а й українці кличуть розсудити якусь спірну ситуацію. Проте між українцями і ромами досі є бар’єр — культурний, мовний. Це видно у повсякденному житті, у побутових ситуаціях. І якщо говорити навіть про звичайне сусідство «хата біля хати», то, напевно, краще, аби роми жили собі окремо...

Христина Горват

♦ 8 квітня ц.р. Президент України підписав Указ «Про стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року», яка має на меті забезпечити рівні права і можливості для участі ромів у соціально-економічному та культурному житті держави.

 

15 квітня 2013р.

Теги: цигани, роми

Коментарі

6+5+6 2013-05-21 / 13:47:05
хто не робить той і не їсть, цигани робити не хочуть, це видно по тому, як прибрані вулиці Ужгорода. Зате допомогу на дітей де отримувати вони ДУЖЕ ДОБРЕ знають.

ююю 2013-04-15 / 18:26:02
На виконання указу Президента, в Україні необхідно створити спецальні резервації, в яких би на прикладі багатьох розвинених країн в ізольованих умовах утримувалися б потеенційно криміногенна ромська народність.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи