Закарпатські цигани затероризували Львів (ФОТО)

Місто окупували цигани, які не дають проходу львів’янам – гіпнотизують, обкрадають і хуліганять. Міліція киває на міську владу, а влада – на міліцію, а циган усе більше й більше

Закарпатські цигани затероризували Львів (ФОТО)

Місто Лева останнім часом перетворилось на великий притулок для всіх і вся: сюди вимушено спочатку переїхали переселенці з Криму, згодом з неспокійного Донбасу. А тепер до Львова масово з’їжджаються й… цигани.

Якщо перших і других змусили, на жаль, обставини, то останніх бажання “підзаробити”, а точніше випросити у львів’ян грошенят або ж взагалі нахабно зняти з них золото. 

Жінки-циганки полюють на перехожих, вимагають дати їм милостиню, і, що найгірше, погрожують прокльонами. Наші і без того збіднілі люди дістають з гаманця гроші і віддають циганам, аби тільки відчепились і не наслали обіцяну біду. За щастя, коли циганки обійдуться тими кількома гривнями, а не шляхом гіпнозу змусять людину винести з хати всі коштовності!

Маленькі циганчата теж знайшли собі заняття у Львові – забігають у трамвай, співають “Червону руту”, закінчують “виступ” святим для нас гаслом “Слава Україні! Героям слава!” і збирають гроші. 

Деякі пасажири шкодують циганчат і сунуть їм гроші у пакет, деякі на них просто не зважають, а дехто таки відверто обурюється. Та дітлахи все одно продовжують бігати вагонами і жалісними оченятами випрошувати п’ятака. Особливо багато замурзаних дітей років п’яти-шести біля Львівської політехніки на трамвайній зупинці Степана Бандери – Генерала Чупринки.

Хоч львів’яни – люди щедрі і завше готові допомогти, втім, по своїй волі, а не тоді, коли хтось безцеремонно пхає руки у їхню торбу, заглядає у гаманець чи не дає проходу посеред білого дня. 

Містяни бідкаються, що ані міліція, ані місцева влада не може дати ради із циганським нашестям у Львові! То чому ж так?! Це ж безпека міста та його  громади! Ба більше, це псує імідж міста серед туристів. Справедливо обурюються й львівські роми, які ведуть осілий спосіб життя, працюють законно, не крадуть, а діти їхні вчаться у школах та вишах. 

Обманюють людей, а міліція не реагує…

Раніше цигани ще й по висотних житлових будинках бродили, дзвонили у всі двері і просили грошей. Тоді люди особливо пильнували, аби вхідні двері були замкнені і небажані гості не винесли з хати все, що тільки влізе  у торбу, а то й більше. Тепер під’їзди багатоповерхівок обладнали домофонами, та цигани нікуди не ділись. Звиклі кочувати з одного регіону України в інший, вони групами приїжджають до Львова, оселяються прямо на вулиці і жебракують цілими днями.

 

“Живу на початку вулиці Степана Бандери. Сусідка розказала, що практично цілий циганський табір отаборився біля школи №3, а це зовсім поруч. Звичайно, нас це лякає, бо всім відомо, що вони за люди і якої біди можуть натворити. Донька колись одній циганці-ворожці денний прибуток із магазину віддала… Ще одна знайома майже всі гроші з хати винесла, а через годину опам’яталась на лавці в парку. І що з того, що у міліцію телефонували. Ніхто нікого не шукав! Зрозумійте, я не проти циганів, аби лишень не наживались на чужому горі”, – бідкається “Пошті” пані Слава.

На думку співрозмовниці, вирішити питання із такими гостями можна – бракує лише бажання, зокрема і самих міліціянтів! 

“Як так, що місто має стільки поважних посадовців, всі так багато говорять про комфорт для містян, а з циганами собі не можуть дати ради?! Аж перед туристами незручно, що у місті безпорядок і невідомі розгулюють Львовом у пошуках жертв. Думаю, треба насамперед виловити їх всіх, з’ясувати, звідки вони приїхали та з якою метою. За цим має слідкувати і міліція, бо це, як на мене, її прямий обов’язок! Людей посеред білого дня обкрадають, а вони не ловлять злодіїв!, – справедливо нарікаєпані Люба.

Жителі міста також певні: циганський бум провокує надмірна доброта до них. “Якщо б у Львові був жорсткий контроль за всіма, хто ходить містом і жебракує, то ситуація була б куди кращою. Виходить, що циганам можна займатись шахрайством і бути непокараними чи як?! Тоді й наші люди, виходить, можуть завтра все кинути і піти у пошуках легких заробітків”, – зазначає “Пошті” львів’янин Григорій. 

З його слів, контролювати циганів повинні правоохоронці. “Нема такого за кордоном, щоб безлад у місті був, а уповноважені органи нічого суттєвого не робили. Якщо людей обкрадають, якщо до них відверто чіпляються, то цигани повинні весь час бути у полі зору міліції”, – зазначає Григорій. 

У міліціянтів свої виправдання

У міському управлінні міліції “Пошту” запевнили, що циган-правопорушників затримують і карають відповідно до закону. Якщо ж цигани не скоюють нічого протизаконного, міліція перед ними… безсила.

“Почнемо з того, що вони такі самі люди, як і ми з вами. Отже, для них діє та ж конституція, що й для нас. Якщо вони порушують закон, то міліція їх затримує і притягає до відповідальності. Якщо ж вони не скоюють злочин, то ми нічого не можемо їм зробити. До слова, не скажу, що цигани часто порушують закон”, – зазначив у розмові з “Поштою” начальник міського управління міліції Павло Гарасим.

З його слів, час до часу вдається… домовитись із циганськими баронами. “Торік у середмісті розгулювало дуже багато циганської дітвори. Ми вийшли на зв’язок із баронами, сказали, що будемо здавати дітей у сиротинці, бо ті гуляють без батьків і чіпляються до перехожих. Барони зрозуміли нас і через деякий час переїхали звідси”, – каже Павло Гарасим.

Співрозмовник також додає, що вирішити проблему із кочівниками не так вже й легко. Потрібно залучати і місцеву владу. 

“Хочемо це питання вирішувати спільно із владою міста. Треба спільно дійти консенсусу, а вже тоді чекати результату… Колись у місті були місця, куди можна було відправляти циган без документів. Зараз нічого такого нема, тому їх нема куди діти. Та й не думаю, що у місті зараз аж надто багато циган. Так, зараз літній сезон і тому їх трохи більше, ніж взимку”, – каже Павло Гарасим. 

Вина всьому… надмірна доброта

На думку директора департаменту “Адміністрація міського голови” Львівської міськради Андрія Москаленка, цигани з’їжджаються до нас, бо тут живуть… толерантні люди. 

“Львів – дуже толерантне місто, тут досить лояльно ставляться до таких приїжджих, як цигани. Зараз піковий сезон, у місті маса туристів, а тому і цигани їдуть, бо пахне грішми. Більшість із них  приїздить до нас із Закарпаття. Їм легше заробити у Львові, бо це туристичне місто”, – пояснює Андрій Москаленко.

 

З його слів, вирішити цю проблему не так вже й легко. Потрібне мудре рішення! “Цигани – люди непостійні: сьогодні тут, завтра там. Навіть тих, хто скоїв злочин, важко знайти, бо весь час переїжджають. Треба придумати нетипове вирішення. Долучити треба і правоохоронців”, – зазначив “Пошті” Андрій Москаленко.

Як бачимо, міліція киває на міську владу, а влада – на міліцію. А циган все більше й більшає! А містяни терпіти такого не хочуть і не будуть! 

Поза тим Андрій Москаленко певен: питання на часі і вирішувати його треба, бо у місті живуть ще й інші представники ромської національності, які змушені терпіти криві погляди у свій бік власне через нахабних жебраків. “Не йдеться про якісь репресії проти циган, просто треба вийти з ними на контакт і порозумітись”, – резюмує Андрій Москаленко.

“Бентежить перебування представників ромської національності у парках та у центральній частині міста. Та якщо вони тут, то, вочевидь, у Львові їм непогано живеться… Цигани проситимуть гроші доти, поки люди їм даватимуть, – зазначає “Пошті” Ігор Зінкевич, голова ГО “Варта-1”. – Не треба вестись на їх жалісливі очі! Так, життя зараз нелегке, але ж наші люди працюють на кількох роботах, чогось прагнуть, не йдуть красти, тобто намагаються бодай якось виживати. А цигани-жебраки лише шукають легких заробітків і наживаються на доброті”. 

Ресторатори обурені: цигани псують їжу чіпляються до людей

Неабияк дратує  і обурює нашестя циган-жебраків і рестораторів Львова. Мовляв, ті заважають відвіду­вачам обідати, крадуть їхнє майно і дозволяють собі псувати їжу, коли люди не дають їм милостиню. 

“Ми вже не знаємо, як з ними боротись і куди звертатись… Вони псують їжу, крадуть речі гостей закладу або, щонайгірше, кидаються з кулаками на персонал. У нас вже є два постраждалих офіціанти і один адміністратор. Люди навіть звертаються до лікарів після інцидентів. Жебраки дуже агресивні і дозволяють собі аж надто багато”, – нарікає “Пошті” ресторатор, член Гільдії рестораторів Львова Вардкес Арзуманян. 

З його слів, причина такого безпорядку – відсутність патрульних. “Це можна було б дуже легко вирішити, якби місто патрулювали. Тоді б їх ловили і жодних проблем із циганами не було б! Бо, коли трапився інцидент і циганка надокучала відвіду­вачам, персонал подзвонив у міліцію. Там сказали, що “вони нічого не можуть вдіяти”. Якщо цигани вкрадуть щось, то тоді телефонувати їм”, – каже Вардкес Арзуманян.

 

Олена Петришин, Львівська Пошта

23 червня 2015р.

Теги: цигани

Коментарі

Віра 2017-06-30 / 15:25:54
В грудні 2016 року у Львові в цумі на княгині Ольги мене ледь не обікрали цигани.я там продавала на острівку парфуми.і підійшли до мене двоє чоловік і жінка циганської зовнішності, вдягнуті акуратно, і почали вибирати парфуми ніби для сина.На мені були золоті прикраси і вони почали наводити гіпноз. Я вчасно це зрозуміла бо мені стало зле і я ледь не зомліла.я вчасео від них втекла в тувлет, але вони мене ще чекали і як я повернулася вони далі продовжували свою "атаку".коли прийшов охоронець вони змилися. Дякую Богові що все так благополучно обійшлося..Люди будьте обачні і не йдіть з циганами ні на який контакт.Щоб вони всі кудись пропали!!!!!! Ненавиджу тих ромів!!!!!!

Василь 2016-01-07 / 14:08:03
Шахрайство за допомогою гіпнозу
Доброго дня, шановні форумчани! Потрібна Ваша допомога. 3 грудня 2015 року жінка разом з напарницею за допомогою гіпнозу змусили мою дружину принести та віддати їм всі гроші, які були в квартирі (дуже значна сума). Шахрайок піймали, є їхні паспортні дані. Якщо Ви або ваші знайомі постражали за подібною схемою, і якщо звертались до міліції та писали заяву, дуже прошу відгукнутися. Мій номер телефону 0633278386(Василь)


Ник 2015-06-26 / 19:13:46
Добре, шо полюбили Львив, та мало поливлять из Закарпаття. А там дивись , об"еднают области та циганам буде просторнише, може , взагали в Польшу ся заберут!

Олег, Берегово 2015-06-26 / 16:36:51
Потроху до народа доходить те, про що я кажу вже років вісім: цілковитою дурістю була політика стимуляції народжуваності шляхом примітивної виплати грошей.
Наразі щороку все одно відбувається депопуляція, зате в кількості народжених дітей щороку зростає доля народжених суто задля грошей. Причому це стосується не лише циган, по всій Україні спостерігається зростання народжуваності серед декласованого елементу та просто ледарів та нероб. Батькам стає вигідним не оформлювати шлюб (тобто держава прямо стимулює зростання кількості неповних родин),та жити виключно на "дитячі".

Щодо Закарпаття, то ми вже в стані демографічної катастрофи.

Див. Що в перспективі у Берегова: курортополіс чи перший українській Лунік ?
http://zakarpattya.net.ua/Blogs/85300-ShCHo-v-perspektyvi-u-Berehova-kurortopolis-chy-pershyi-ukrainskii-Lunik-

Закарпатець 2015-06-23 / 23:34:46
Од них лиш біда тай готово....................

Джаго Море 2015-06-23 / 20:44:41
Коментаторам.
Як це не виплачувати гроші приниженій нацменшині? Це формений фашизм! Ворог білої раси пан Сорос цього не потерпить.

СОЦ служба 2015-06-23 / 16:36:25
Це точно треба не виплачувати соц. допомогу!!! А то плодятся як зайцы и всі МАТЕРІ_ОДИНОЧКИ, щоб отримувати допомогу більшу!!! І ніхто з циган і дня не працює!!! А наші гроші з держ.бюджету ідуть на них!!! Це жах і в такий важкий період!!! ТРЕБА ТЕРМІНОВО ПРИПИНЯТИ СОЦ. ВИПЛАТИ не працюючим циганам!!! А то плодять не потріб і ще за наші гроші!!!!

ната 2015-06-23 / 10:24:50
Є вихід не пускати їх в поїзд а другий перестати їм виплачувати соцдопомогу на яку вони не заслужили, бо це катастрофа, кони як миші плодяться.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини