Закарпатські батарейки львівський завод перероблятиме безкоштовно (ВІДЕО)

Та для цього є одна умова: блискучі циліндрики треба приносити у пункти їх прийому і в жодному разі не викидати у звичайний смітник. В останньому випадку вони потраплять у навколишнє середовище і нароблять чимало шкоди. До прикладу, усього-навсього одна пальчикова батарейка забруднює територію у 20 кв.м. або 400 літрів грунтових вод.

Закарпатські батарейки львівський завод перероблятиме безкоштовно (ВІДЕО)

“Питання поводження з твердими побутовими відходами і на Закарпатті, і на Україні загалом є досить проблемним, адже дотепер не врегульовано”, — розповіла у прес-центрі “Закарпаття” президент регіонального молодіжного екологічного об’єднання “Екосфера” Оксана Станкевич. За її словами, лише 60% сміття потрапляють на сміттєзвалища, решта взагалі нікуди не вивозиться і залишається там, де його викинули. Еколог стверджує: “0,6% від усього сміття — це дуже небезпечні відходи, що належать до 1 класу. Сюди, серед іншого, відносять і батарейки. Потрапляючи у середовище, батарейка через певний час починає текти і стає основним чинником забруднення, адже в середовище потрапляють важкі метали. От кадмій — дуже небезпечний токсичний елемент. Потрапляючи через воду, їжу у організм людини, він спричиняє серйозні хвороби. Людина може довгий час проходити обстеження і не розуміти, чому так часто і так серйозно хворіє. До речі, найбільший відсоток кадмію у довкілля потрапляє якраз через батарейки. Крім того, небезпечними є цинк, марганець, нікель. Ще — свинець, якщо йдеться про великі батареї та акумулятори. В деяких батарейках може міститись ртуть. Якщо ми це не збираємо і не утилізуємо, наносимо серйозну шкоду екології. А практика показує, що багато людей не те, що не збирають, але й не задумовуються над цим питанням. До речі, до небезпечних відходів відносять і енергозберігаючі лампочки, які теж треба збирати і утилізувати”.

“Ідея збирати відпрацьовані батарейки і відправляти їх на переробку виникла приблизно три місяці тому, коли побачили, що в декотрих областях така практика вже існує”, — розповів ініціатор ужгородської акції Ростислав Ткаченко. За його словами, безкоштовно переробляти батарейки взялися на львівському заводі “Аргентум”. До речі, саме там є змога переробляти батарейки з усієї України, тому було б непогано, аби цей рух набув масового розповсюдження. Принаймні, на ініціативних людей з усієї області учасники акції дуже сподіваються.

“Найменша кількість батарейок, яку приймають на заводі, — 30 кг. Як тільки ми їх назбираємо, відправимо першу партію. Щоправда, доставка до Львова, як і скриньки для збору батарейок, оплачуються спонсорським або волонтерським коштом. Взагалі було б непогано, аби кожен заклад, особливо той, що продає батарейки, встановив у себе таку коробочку”, — повідомив ініціатор акції і зазначив, що наразі встановлено 7 коробок, однак кількість їх буде зростати. На сьогоднішній день скриньки знаходяться у таких закладах:
 
Супермаркет “Дастор” (відділ, де продається косметика)
Магазин “МКТ” (вул. Собранецька, 14)
Магазин “Наша Сила” (пр-т Свободи, 49)
Фотостудія «Коцка» (вул. Перемоги, 11-б)
Кафе-бар «Акваріум» (вул. Льва Толстого, 46)
Ринок по вул. Краснодонців (2 ряд, де продають батарейки).
Прес-центр «Закарпаття» (вул. Другетів, 60)

Зверталися волонтери і по допомогу до чиновників, та відповідь їх була короткою: для такого роду діяльності потрібна спеціальна ліцензія. “Скажу чесно, я дуже здивований і навіть обурений, адже для того, щоб викинути батарейку у навколишнє середовище, ліцензію не потрібно, а для того, аби її зібрати і відправити на переробку – так”, — зазначив Ростислав Ткаченко. За словами Ростислава, один із заступників міського голови Ужгорода, прізвища котрого хлопець не захотів називати, сказав, що “це йому не цікаво”. 

Тим не менше, цікаво це простим ужгородцям, котрі дійсно вболівають за екологію і майбутнє власних дітей. До прикладу, ужгородка Рузанна, дізнавшись про акцію, принесла у прес-центр “Закарпаття” цілу коробку відпрацьованих батарейок, котрі збирала впродовж багатьох років. “Багато хто з моїх знайомих сміявся, що я збираю батарейки, але нарешті настав той день, коли я можу віддати їх, а не викинути на смітник. Ми з сім’єю усюди, де буваємо, стараємося перебирати хороший досвід. Багато років тому у Європі ми побачили, що люди викидають використані батарейки у спеціальні контейнери, встановлені у супермаркеті. Ця ідея мені здалася чудовою. І ми почали окремо збирати скло, папір, батарейки. Це добра ініціатива і ми віримо, що вона спрацює. Шкода, що покищо все камерно відбувається, а можна було б багато чого придумати. Наприклад, залучити дітей у школах, це б і виховувало одразу”, — сказала жінка. Вона зазначила, що із задоволенням встановить скриньку у школі, де навчається її десятирічна донька, яка уже зараз мріє стати екологом.

Наприкінці Ростислав Ткаченко наголосив, що акція буде тривалою і долучитися до неї може кожен. До речі, за його словами, можна не тільки здавати батарейки у пунктах їх прийому, але й ставати волонтерами. Для цього необхідно зв’язатися із Ростиславом за телефоном 096-281-61-27 або за електронною адресою stopbatarejka@gmail.com

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
31 липня 2012р.

Теги: батарейка, акція, волонтери, переробка, довкілля, Ткаченко

Коментарі

Павло 2012-08-01 / 15:36:21
Дуже класна і важлива ініціатива. Я взагалі стараюся не купувати батарейки саме тому, що знаю про неможливість їх утилізації в Україні. Все одно трохи назбиралося. Тепер хоч знаю, що з ними робити.

Громадянка 2012-08-01 / 10:41:19
Нарешті! У мене теж їх назбиралося достатньо. Тепер знаю куди віднести.
Молодці, добра справа.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи