Виборчі округи на Закарпатті “нарізали” під конкретних провладних кандидатів

Цю думку висловили сьогодні у прес-центрі “Закарпаття” представники трьох політичних сил — “Єдиного Центру” (Володимир Чубірко), “Фронту змін” (Валерій Лунченко), КМКС (Василь Брензович) — та політолог і, водночас, соціолог Федір Шандор.

Виборчі округи на Закарпатті “нарізали” під конкретних провладних кандидатів

28 квітня стали відомі межі шістьох одномандатних округів по Закарпатській області. Як виявилося, вони сформовані таким чином, що досі ніхто достеменно не знає, яким принципом керувалися люди, коли “нарізали” і затверджували саме ці межі. Невдоволення з боку громадськості, в першу чергу, зростає тому, що декотрі райони “пошматовані” на дві, а то й три частини. До прикладу, згідно з розподілом, Мукачівський район у підсумку матиме двох народних депутатів, у той час як Іршавський — трьох. Та найбільший подив і навіть обурення частини закарпатців викликав той факт, що угорська громада взагалі залишилась без виборчого округу. В результаті частина мешканців Берегівського району, де компактно проживають представники цієї національності, голосуватиме по 69-му округу із центром у Мукачеві, інша — по 70-му із центром у Виноградові. Соціолог Федір Шандор з цього приводу відзначив, що “це відступ від євроінтеграції” і свідчення того, що нинішня “влада з угорцями дружити не хоче”. “Найбільше мене здивувало — це відсутність не те що національного округу, а якісь незрозумілі ходи з боку ЦВК, яка тепер має надзвичайні повноваження: вона вирішуватиме такі питання, які раніше вирішувалися у судах. Такого не було уже з часів Леоніда Кучми. Ті часи повернулися, і ЦВК може приймати такі рішення, що за день до виборів знімати сильного кандидата (неважливо, яка це буде партія) з перегонів”, — наголосив він. Федір Шандор переконаний у тому, що ні Партія регіонів, ні “Єдиний Центр” не контролюють ситуацію з виборами і не керують ними, а “контролюють конкретні прізвища, тобто люди, які щось комусь нашептали. І, можливо, навіть не з цих партій. Тому ми можемо очікувати на території Закарпаття несподівані сюрпризи”. За словами Федора Федоровича, такий розподіл створюватиме ряд проблем і сприятиме підробкам і фальсифікаціям. Саме такий поділ округів, у першу чергу, викликатиме запізнення звітності при підрахунку голосів. Політолог зазначив, що парламентські вибори в Україні будуть, хоча й оригінальними, та надзвичайно брудними.

Валерій Лунченко, голова обласної організації партії «Фронт Змін», вважає, що майбутні вибори будуть набагато бруднішими і складнішими, ніж за часів Леоніда Кучми. Про це, на думку політика, свідчить принцип, за яким розділили округи. “В першу чергу, робилися соцопитування по окремих селах і містах і, враховуючи рейтинг провладного кандидата, відповідно нарізали округи. Тому така відмінність від округів, які були на виборах у 2002 році”, — зазначив Валерій Лунченко і наголосив, що влада не врахувала жодних пропозицій, які з цього приводу поступали від представників опозиційних партій. “Прем’єр-міністр Угорщини був з візитом у Києві, де особисто просив, щоб був створений Притисянський виборчий округ, аби представники угорської культури мали шанс потрапити до парламенту наступного скликання”, — сказав він, акцентуючи увагу на тому, що влада так і не пішла назустріч цим ініціативам. Очільник закарпатського “Фронту змін” висловив переконання, що отримати більшість у парламенті представникам провладної партії не вдасться. “Наша політична сила була готова до такого розвитку подій і до такого сценарію нарізання округів. Тому ми вже заздалегідь готувалися, що округи будуть нарізані так, як зручно і вигідно представникам влади і провладних партій... Ми вирішили об’єднатися з усіма опозиційними силами задля того, щоб побороти цей політичний каток під назвою Партія регіонів. Ми розуміємо, що у них в руках зараз вся вертикаль влади: адмінресурс, кошти, тиск на виборців. Та я переконаний, що на Закарпатті переможуть і кандидати від об’єднаної опозиції, які гідно представлятимуть область у ВР”, — наголосив Валерій Лунченко.

У свою чергу, депутат обласної ради, представник політичної партії «Єдиний Центр» Володимир Чубірко відзначив, що “депутатів уже вибрали, тепер залишилося їх провести через вибори”. На думку пана Володимира, “якби Україна дбала про населення, то вона б ділила їх (округи — ред.) за якимось принципом. Ніколи би Великоберезнянський і Перечинський район, які знаходяться в Ужанській долині, не потрапили б в один округ із Верховиною. Але так сталося. Мабуть, правильніше було б мати Мукачево і Мукачівський район разом, і мати одного кандидата, який би опікувався цими округами. Мабуть, краще було б мати окремий угорський округ, аби люди знали, що у них є свій представник, який може представляти їхні інтереси у ВР”. Володимир Чубірко назвав закарпатців розумними і висловив сподівання, що вони “проголосують за тих людей, яким вони вірять, довіряють, за тих, хто працює на громаду Закарпаття”. Натомість представники ЄЦ-у планують не “опускати голову”, а “працювати з населенням” і, крім іншого, “допомогти угорцям, аби вони виграли”, адже “якщо громада Закарпаття згуртується, все може бути вирішено”. Однак як саме “Єдиний Центр” планує допомагати угорцям — не конкретизував.

Представники ж партії, яка представляє інтереси угорської нацменшини на Закарпатті, не приховують, що були приголомшені рішенням ЦВК щодо утворенння одномандатних округів. Про це під час прес-конференції розповів голова обласної організації партії «КМКС — Партія угорців України» Василь Брензович. За його словами, тепер кількість угорськомовного населення в жодному окрузі не становить й третини виборців, а такого ще в історії парламентських виборів не було. Василь Брензович наголошує, що ця “нарізка” була зроблена “без якихось принципів, здорового глузду”. “Треба хоча б було враховувати адміністративні одиниці, бо представляти 5 районів одному депутату  буде надзвичайно важко. Це не буде корисно навіть для мешканців. Все було зроблено абсолютно непрофесіонально. Почитайте рішення ЦВК. Там ви побачите, що село Горонглаб відноситься до 72 округу. Воно з цим округом навіть не межує, а знаходиться на відстані 40 км від межі округу”, — сказав він. Та все ж, незважаючи на нинішню ситуацію, представники Партії угорців України братимуть участь у виборах. На думку Василя Брензовича, це — можливість поспілкуватися з людьми, попрацювати з ними, а результат буде видно.

Під час прес-конференції звучали питання щодо кандидатур, котрі партії висуватимуть до Верховної Ради. Щоправда, відповіді на це питання не дав жоден з присутніх. За їх словами, інформація такого роду буде оприлюднена пізніше. До прикладу, 12 травня у Києві відбудеться форум, на якому представлять передвиборчу програму і озвучать кандидатів від “Фронту змін”, котрі йдуть по мажоритарних округах. А так звані “списочники” стануть відомі наприкінці травня.
Так само не назвав кандидатів від “Єдиного Центру” і Володимир Чубірко. Натомість він наголосив, що його політична сила “готова до будь-яких нарізок, адже для великої партії це суттєвої ролі не зіграє”.

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
07 травня 2012р.

Теги: округи, вибори, КМКС, Фронт змін, Єдиний Центр, Верховна Рада

Коментарі

Микола 2012-05-15 / 21:22:47
Нає... вка, в рекламі пишуть одне, а прийдеш в салон, виходить зовсім інше! Народ, не ведіться на акції мукачівських бариг!!!

Це я 2012-05-14 / 22:44:28
До Kovács Miklós

Не знаю, скільки отримує ваша корова та за що. Допустимо, ваше твердження про розмір зарплатні керівників вузу у межах допустимої похибки, але вона легальна, оподатковується в Україні та платяться всі обов"язкові платежі з неї. Людина, котра отримує зазначену вами зарплатню, забезпечує себе за рахунок зарплатні достатньо, щоб не збирати зі студентів мзду. Назвіть такого студента Берегівського вузу, хто платив за прийняття або за екзамен, диплом. Таких назвати серед учнів шкіл, медколеджу міста, любого вузу України в змозі любий.
Ваші боси здобували диплом, збираючись у сільських хатах раз на місяць, коли вносили плату представникам ужгородських вузів за "навчання". Випускники Берегівського вузу з дипломом отримують можливість знайти добру роботу при їхньому бажанні та можливості регіону забезпечити роботою. Багато випускників навчаються далі на докторандусів в Угорщині. Кажеш, отримали 1 млрд за Дюрчаня? Але то видно, на що витратили. А ви отримали на багато більше від нього. А того не є нігде. Правда за скупі українські зарплатні чиновника виріс не один шікарний особняк. Називати адреси?
А те що батько Брензовича українець, по-вашому є проблемою?

E. Z. 2012-05-14 / 21:18:52
Извенаюсь, не ниже меня, а под ником Староста (или вдругих местах под другими никами). Мало того, что написано херня, но оскорбляет без всяких пичин конкретного человека.

E. Z. 2012-05-14 / 21:15:50
дуже багато цінних людей,

Без прикола: назовите их пожалуйста...
А насчет "бунковшного Ковача", он совсем не дурной. Ведь как говорят: бедный бо дурный, дурный бо бедный, а его назвать бедным никак нельзя! А если Вы правы, и он действительно такой, как его описали, напрашивается еще одна пословица: рыба гнеет от головы...

Для админа: вам не мешает запись ниже моей. Или, для прикола, сами ее написали и расставляете под каждый материал. Это не хамсвто, не троль, не флунд?!

Kovács Miklós 2012-05-14 / 11:55:06
Шановний Це я. Диплом берегівського іституту не вартує шляпу гімна бо випускники цього чокаішкола без винятку працюють на Берегкабелі та на Іміджи.ВИ краще розкажить яка у вас там зарплата.Доброньська корова має у місяц 500 тис.форінтів.Тільки за прем"єрства клятого Дьурчаня ваша чокаішкола отримала біля 1 мілярда форінтів.А теперки взагали У РІК кмкуресівська зграя вкале у жеб 1 мілярд.Ви про це пишить.Ще про те що чокаішкола працює на сімейному підряді сім"і орос та брензович батько яког о у 80-роках та і по нині по мадярськи тільки матюкати вміє.

Староста (Жалива) 2012-05-14 / 02:04:00

Я, Микола Староста (Жалива), повний дебіл - у мене є справка з Береговського коргазу. А що ищи май хуже - брат у мене Іван Бушко, заступник ледиди. Вун иппен такий ги я. Пробачте мене, люди.

Це я 2012-05-12 / 10:24:04
До Кovacs Miklos
Чи Ковач Микола, Ковач Міклош, чи які ще там клонів ви напродукували на виборах 2002р., результати яких Європейським Судом визнано сфальсіфіцірованими.
Я від тих часів, коли нормальних амбіційних людей почали виживати з КМКС, бо Ковач боявся їх що можуть стати конкурентами на його місце, КМКС не підтримую. Але знаю, захищати інтереси угорців Підкарпаття на сьогодні можуть виключно вони. Там,крім бунковшного Ковача є дуже багато цінних людей, готових працювати, та працюючих кожного дня на благо своєї громади. В них є діючи добрі справи, направлені на зміцнення знань учнів угорських шкіл, створили Берегівський педагогічний інститут, диплом якого визнають по цілому світу. А вашу УМДС назвати силою, яка намагається захищати інтереси угорців, не повертається язик. Ваша мета - захищати інтереси грошових мішків, згуртовуючи з любою силою, яка може служити "кришею".
Ви побудували Мадяр Газ, щоб дати робочі столи своїм придворним писакам. Від того ніякої користі угорці не мають. Ви своїх людей розставляєте на ключових позиціях, щоб служити СДПУ(о)-шникам, ПР-овцям, можливо завтра "свободівцям", щоб бізнес ваш, або ваших ґазд не чіпали.

Репортер 2012-05-12 / 02:25:42

Я, Микола Староста (Жалива), повний дебіл - у мене є справка з Береговського коргазу. А що ищи май хуже - брат у мене Іван Бушко, заступник ледиди. Вун иппен такий ги я. Пробачте мене, люди.

Избиратель 2012-05-10 / 13:50:09
Как правило большинство обманутых желают быть такими, поскольку до сих пор продолжают обсуждать людей, которые в принципе не имеют права повторно желать идти во власть , что-бы грабить или защищать награбленное, таковыми являются практически все . Господа , назовите фамилию хотя-бы одного более или менее честного депутата любого уровня местного , всеукраинского... Тогда какая разница ,как режут округа и кто нас с вами будет обкрадывать, лично мне "за Державу обидно".

Kovács Miklós 2012-05-10 / 10:01:24
"До Це я".Ти та твій кмкурес разом із напівциганом орбан віктором змусили у2004 році голосувати нас за диоксинового а він потім хотів ліквідувати угорськи школи.2006-247 місце.2007-99 місце у Нашій Україні.Забув?Ви у 2010 році вже обісрались на виборах хоча за Брензу приїхав агитувати держсекретар Немет жоца і людей на автобусі возили з Яношах ДО Дідова.Забув?Цього разу вже зе кмкуресоську злодійську банду геть ніхто голосувати не буде.

мадяр 2012-05-09 / 19:56:35
А хіба не лоханулись усі западенці з Ющенком?

Василь 2012-05-09 / 10:41:12
МИ всі лоханулись і продовжуємо лохами бути вже 21 рік

бодя 2012-05-08 / 23:13:55
да. що не кажи, а лоханулись мадяри з януковичом

Це я 2012-05-08 / 22:26:44
До E.Z.
Я бы поставил вопрос по-другому: Чем не удовлетворяли варианты территорий округов, существовавших до теперь. И кого не уловлетворяли.

E. Z. 2012-05-08 / 21:15:45
Вопрос тоже не второстепенный: а бывают ли идеальные – то есть такие, которые удовлетворяют всех – огруги в целом и у нас, на Подкарпаттье?!

ВИБІР 2012-05-08 / 20:38:30
Ріжуть а не нарізають! Які тут принципи не ясно при розділу округів? Коментуйте, обзивайтесь та кричіть всі коментатори але тут питання демократія виграє чи БАНДЮКОВИЧІ та їхні САТЕЛІТИ, чи опозиція з новими обличчями! Треба обирати до того часу поки не прийдуть порядні хлопці1

Це я 2012-05-08 / 19:25:48
До Михайла
Я не причетний ні до КМКС, тим більше до УМДС. Однак хочу нагадати, КМКС один єдиний раз закликала угорців голосувати на виборах. У 2004-му за Ющенка. І з ним сильно прорахувалася.
В Івано-Франківську немає ні мадяр, ні румун. Але і там ПР багато голосів набрала.

Михайло 2012-05-08 / 16:26:22
"Це я 2012-05-08 / 00:33:36
До Михайла. Потрібно мало розбиратися у деталях."
Згідний з Вами. Тим більше, що, як кажуть: Диявол криється в деталях. Напевно я не зовсім розумію, за кого ж голосували "близькідо КМКС" виборці. Але в цілому тенденцію я розумію правильно. І в переважній (!!!) більшості закарпатські угорці і румуни підтримали ПР. І справді треба геть зовсім не розбиратися в людях, щоб повірити, що нас поведуть у Європу такі євроінтегратори, як Колесніченко, Чечетов, Єфремов, Богословська, Акімова, Табачник, Герман і вся інша братія.

Опозиція 2012-05-08 / 15:02:57
Щодо УМДС і КМКС.
Ви помогли Янику Ковачу стати президентом. Тепер розхльобуйте бо й на вас 100% відповідальність за такі результати. Тепер узнали що проффесор не мадяр, а шапкокрад і рецидівист

Опозиція 2012-05-08 / 14:59:31
Щодо нарізки округів.
Шандоре та нащо ти лізеш знову у політику, поміг погорелову стати мером???! Досить!!!! Роби фестивалі, пий вино і їж бограч...
Нарізка була зроблена по закону. Якщо сумніваєтесь то звертайтесь до суду на ЦВК. Чи може хочете закон під себе підлаштувати щоб нарізали так як вам того хочеться під свою політику!?

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи