З нового року баби Таї, Марфи і їхні колеги заборонені у ЗМІ (ФОТО)

Це означає, що будь-яка інформація рекламного характеру про так званих потомственних віщунок та ворожок вважається незаконною. Про це у прес-центрі «Закарпаття» розповів заступник начальника управління карного розшуку УМВС України в Закарпатській області Іван Повханич.

З нового року баби Таї, Марфи і їхні колеги заборонені у ЗМІ (ФОТО)

Загалом прес-конференція була присвячена питанню шахрайських дій, від яких постраждали закарпатці. Усього, як повідомив Іван Повханич, за 2011 рік зареєстровано 285 шахрайств, з них 50 віднесено до тяжких та особливо тяжких. Найбільше скоєно таких злочинів в Ужгороді — 73. Щоправда, йдеться тільки про зареєстровані випадки, скільки ж усього людей постраждало — невідомо.

За словами працівника міліції, усі шахрайства можна поділити на кілька різновидів, серед яких найбільш популярні: «телефонні», «медові», «соціальні пакети», «зняття порчі», «виграшні листівки». До прикладу, зараз триває слідство по резонансній справі, у якій постраждало 6 ужгородців. Усі вони стали жертвами шахраїв, які телефонували під виглядом представників органів внутрішніх справ і розповідали, що близька людина потрапила у халепу: вчинила злочин (ДТП, грабіж), і тепер їй «світить» ув’язнення. За сприяння у вирішенні питання, аби «злочинця» не притягували до відповідальності, справжні злочинці вимагали гроші у сумі від 1 до 5 тисяч доларів. Якщо родичі погоджувалися виплатити такі гроші, то уже через 20 хвилин під будинком стояло таксі і очікувало на винагороду. Таким чином, за 2 тижні було зроблено більше 30 таких дзвінків, однак 6 з них потрапили на гачок і віддали свої гроші. За цими фактами порушено кримінальні справи. Особи зловмисників встановлені, зараз іде слідство. Проводиться досудова перевірка.

Крім того, популярними є пропозиції, особливо від осіб ромської народності, зняти порчу, яку нібито наклали на членів усієї родини. «Важко сказати, як саме шахраї обирають свою жертву, та зазвичай ними стають гарно одягнені молоді дівчата, з вигляду чимось стурбовані. До них підходять аферисти і повідомляють, що на їхню сім’ю накладено порчу, тому необхідно принести гроші і ювелірні вироби «для молитви». І, як не дивно, більшість з дівчат справді йдуть і приносять гроші. Більше того, вони потім навіть не могли згадати зовнішності шахрайок, через що дуже важко скласти якийсь фоторобот", — каже Іван Повханич.

Суть «медових» шахрайств полягає у тому, що зловмисники заходять у помешкання до людей і пропонують придбати мед за низькою ціною. Коли покупець йде за грошима, вони фіксують місце їх зберігання, а потім просять принести чисту тару або ж дати випити води. Саме у такий момент, коли власник помешкання відлучається на кухню, зловмисники забирають гроші і тікають.

Під час прес-конференції були продемонстровані листівки, які були вилучені із поштових скриньок будинку 4/22, що розташований в Ужгороді по вулиці Залізничній. Автори листівки пропонували стерти захисне покриття і, у випадку певної комбінації, отримати головний приз — квартиру. Звісно, що кожна листівка була виграшною, аби заохотити на певний «діалог». Іван Повханич закцентував увагу, що на подібній продукції зазвичай відсутня будь-яка контактна інформація, а якщо вона і є, то не відповідає дійсності. Він закликав не спокушатися на такі пропозиції, адже можна постраждати: зазвичай люди не тільки не отримують виграшів, але й витрачають власні кошти. І хоча на сьогоднішній день за такими фактами звернень не було, варто попередити закарпатців про небезпеку.

Коментуючи дані випадки, психолог Евеліна Сіра зазначила: «Якщо тверезо подивитися на такі листівки, то варто замислитися: невже ці люди, які надрукували їх, витратили гроші, працюють для того, аби подарувати вам квартиру? Насправді, від якого б шахрайства не постраждала людина, для неї це велика трагедія і стрес. І наслідки від цього можуть бути різними. Особливо важко такі речі сприймають люди похилого віку. Тому я раджу молодим спілкуватися із родичами, повідомляти їх про небезпеку. Шахраї поводяться дуже професійно, адже вони — тонкі психологи. Існує безліч робіт, які написані на тему теорії брехні, гіпнотичних рухів тощо. Щоправда, ці люди не вивчають книжок, вони просто мають природні здібності: якимось чином вирізняють у натовпі саме того, хто може стати їхніми жертвами. Чому літні люди потрапляють на  гачок? Їм не вистачає любові, уваги. А коли під виглядом соціального працівника приходить людина, що пропонує свої послуги, у неї з’являється співбесідник, який може приділити увагу.»

Наприкінці зустрічі учасники прес-конференції порадили закарпатцям бути обачними і не довіряти незнайомцям.

20 січня 2012р.

Теги: шахрай, жертви

Коментарі

Танюша 2012-01-21 / 21:31:01
:-)

Ember Zoltan 2012-01-20 / 11:54:03
1. Закон президентом еще не подписан
2. В этом бизнесе крутятся великие деньги, думаю и "босоркани" выкрутятся

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи