Владика Мілан вручив закарпатським журналістам премію імені Йосипа Терелі (АУДІО)

За словами глави греко-католиків Закарпаття владики Мілана, вручення журналістської премії Мукачівської греко-католицької єпархії імені Йосипа Терелі відбувається уже втретє, тому стало традиційним.

Владика Мілан вручив закарпатським журналістам премію імені Йосипа Терелі (АУДІО)

Відзнака присуджується за публіцистичні виступи, які пропагують духовні цінності, історичну правду, активну громадянську позицію, утверджують принципи толерантності та взаємоповаги в суспільстві.

«Наше суспільство не ставиться байдуже до того, що пишеться, і єпархія слідкує за публікаціями, що з’являються у місцевих ЗМІ. Існує категорія людей, які постійно атакують, бо мають ненависть в собі. Однак я можу лише сказати, що мені їх шкода. Бо якщо носити в собі ненависть і бруд, то це виноситься назовні. Так що нехай їм Господь Бог пробачить і допоможе зрозуміти, що нам треба суспільство будувати і не бачити ворогів. Якраз преса має допомагати показувати позитиви і те, що об’єднує. На жаль, рідко буває, що показують героїв нашої сім’ї. А на Закарпатті – найвища народжуваність, найменша злочинність і кількість розлучень. Я б попросив журналістів більше акцентувати на таких цінностях як сімейне життя», – зазначив під час прес-конференції владика.

Отже, премією першого ступеня за 2011 рік нагороджено Оксану Чужу за цикл матеріалів та «за активну позицію у висвітленні духовного життя краю».

Премію другого ступеня за 2011 рік отримала Вікторія Петішко за цикл радіопередач та «за активну позицію у висвітленні духовного життя краю».

А премію третього ступеня вручили отцю Костянтину Тимофєєву, відповідальному релігійно-інформаційного порталу «ЛОГОС-ТВ. Греко-католицьке Закарпаття». Він заслужив відзнаку «за цикл репортажів з місця подій та за активну позицію у висвітленні духовного життя краю».

Крім того, архієрейськими грамотами відзначені журналісти.

Довідка

Йосип Тереля тривалий час жив і працював у селі Довге. За те, що був активістом українського католицького правозахисного руху, 23 роки провів у радянських тюрмах. У 1982 році Йосип Тереля організував Комітет захисту Української католицької церкви, що ставив собі за мету домогтися її легалізації. За своє життя написав книги «Свідок» (1991) та «Царство Духа» (1994). Цього року журналістів обласних ЗМІ премією його імені було нагороджено втретє.

Під час прес-конференції глава греко-католиків Закарпаття підсумував діяльність єпархії за рік, що завершується. Він наголосив, що 2011-й рік був досить успішним, адже проведено ряд заходів, що популяризували греко-католицьку віру серед населення. Зокрема, лише за цей рік на Закарпатті Мукачівською єпархією було освячено 14 нових церков. «Це дуже добре, адже люди можуть достойно молитися на освяченому місці», — зауважив владика.  Крім того, глава греко-католиків області поділився враженнями від поїздки до Ватикану на інавгурацію закарпатської ялинки. За його словами, це дійство було справді вражаючим, оскільки крім закарпатців-паломників (яких, разом із представниками офіційної делегації було понад 400 осіб), на площі Святого Петра зібралися заробітчани. Особливої схвильованості додало те, що, окрім українських колядок, під час заходу звучав гімн нашої держави.

Владика Мілан пригадав і літні паломництва, у яких брали участь греко-католики Закарпаття. Зокрема, розказав про щорічну молодіжну пішу прощу з нагоди почитання блаженного Теодора Ромжі, що розпочинається у Хусті і закінчується у Великому Бичкові. «На цю прощу, що відбувається уже вп’яте, з’їхалася молодь з усієї області, тому воно було найчисленнішим. Це була велика і радісна подія», — сказав владика Мілан, демонструючи кадри з події. Також він розповів про міжнародну прощу народів і національностей Закарпаття у Тячеві, участь у якій взяли 50 священників і вірники з різних куточків України, і навіть з-за кордону.

Наприкінці прес-конференції Дарина та Анастасія Степанюк з Порошкова виконали дві колядки, які Закарпаття онлайн пропонує прослухати і своїм читачам.

 

29 грудня 2011р.

Теги: владика Мілан, журналіст, греко-католицький, Тереля

Коментарі

Марфа Василівна 2011-12-30 / 19:02:30
Вибачте, думала, що заблочили, але то був глюк ))) З наступаючими!

Марфа ВАсилівна 2011-12-30 / 19:01:48
А шо, мене заблочили?

МАрія 2011-12-30 / 19:01:11
А співають як файно! ПРавда?

Микула 2011-12-30 / 18:32:44
Файно уповів чилядник. Най тя Бог сокотить.

один із вас 2011-12-30 / 18:28:41
шановні коментатори, навіть до кінця не вникнувши у ситуацію кожен із вас, як та "жаба", буде плювати на чуже "болото", тим самим прикриваючи своє. А зрештою що відбулося? Небайдужі до релігійного життя нашого краю журналісти, лише спробували зробити свій скромний внесок через мас-медіа, тим самим бодай якось закцентувати увагу наших співкраян і на моральні цінності, яких, на жаль, на сьогоднішній день чим далі, тим меншає (я про цінності). І вже в такому світлі стає зрозумілою і ваша тяга до різного роду скандалів, сенсацій та схожої жовтої бульварщини. а якщо такого добра часом і бракує, тоді, за словами Святого Письма "від того чим переповнене серце і промовляють вуста..." плавно від премії перейшлося на обливання брудом то нещасних несвідомих московських православних то навпаки уніатов і наприкінці і самого терелю, якому навіть різного роду закарпатські профспілки на пам"ятник майже-майже наколядували... панове, та ви хоча б статті оцих журналістів читали? може б вони вам і допомогли! веселих свят...

pfr 2011-12-30 / 16:50:59
файні дівчата з Порошкова, гарно вбрані та ще й співати вміють. Ех, скинути років з 20 чи хоча б з 10... :)

сорри 2011-12-30 / 15:44:15

Словянине, часом ви опускаєтеся до відвертих глупостей. Якби Тереля вкрав у воєнрука гроші, то це би можна було характеризувати як кримінал. А коли патріотично налаштований юнак пробує здобути зброю, то це абсолютно інша, навіть, я би сказав, протилежна якість. Бо інакше можна докотитися до повного абсурду і назвати кримінальниками бійців УПА, які "крали" зброю у нацистського та більшовицького режимів.

Словянин 2011-12-30 / 15:34:26
Зонна біографія Терелі розпочалася з відвертого криміналу, коли він, будучи старшокласником, разом із цімбором пограбував шкільний кабінет воєннорука і викрав зброю, за що отримав першу відсидку. У перманентних революціонерів, незалежно від того, якими гарними гаслами вони прикриваються, біографії, як правило, розпочинаються з криміналу.

До Ужгорода 2011-12-29 / 21:36:05
По-перше, владика Феодор (Мамасуєв), по-друге,5 вересня цього року в Ужгороді відбулося вручення журналістської премії імені архімандрита Василія (Проніна).Висновки робіть самі і стежте за висловлюваннями

Янис 2011-12-29 / 19:34:25
Зло неможе бути від Бога!Люба образа це прояв нелюбові!А образа священослужителів це низько!

відвідувачка сайту 2011-12-29 / 19:13:14
Ті хто ображає,той не від Бога!

Янисе, запевняю тебе, всі від БОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!

Янис 2011-12-29 / 18:34:34
Чудово коли і православні і греко-католики роблять добро і зігрівають всіх своєю працею.Навіщо образи?Давайте разом творити заповідану Богом любов!Ті хто ображає,той не від Бога!А якщо обращають ще й епископів,то це гірше атеїзму!

Ужгород 2011-12-29 / 17:51:09
Православіє, як завжди, агресивне. Хто заважав владиці Феодору (Мацацуєву) нагороджувати журналістів? Але як тільки це робить інший єпископ -- у стурбованих православних вже піна з рота. Заспокойтеся, темні ви наші. На вашу Масковію ніхто не посягає...

ярослав орос 2011-12-29 / 16:41:05
сорри 2011-12-29 / 13:54:37
Лікар 2011-12-29 / 16:26:42

ось-ось – погризіться мало православні з уніатами за визначення своєї першості в краї... се, явно, ісусу на руку... хто ж його найбільше любить...

Лікар 2011-12-29 / 16:26:42
Погугли на тему "берестейська унія",я тебе русофоба-атеїсту на путь праведний наставляти не буду.І не фарисействуй.
Відносно статистик - пройдись по селах і подивись яких храмів більше.Тоді і глупі питиння не будуть у тебе виникити.

сорри 2011-12-29 / 13:54:37

Лікарю, терміново шукайте лікаря....))) У вас манія переслідування... Греко-католики хочуть ліквідувати православ’я як конфесію? Таке враження, що до вас по ночах Папа Римський приходить і душить. Звідси, від цих кошмарів, і ваші страхи... Я не знаю, звідки у вас цифри про більшу кількість православних на Закарпатті, але ваше "поки що" було в цьому плані дуже показовим і доречним - в той час, коли ми тягнемося до європейської цифілізації, зажерті московські попи рідного роду примітивними чудесами (примітивізм яких не зрозумілий тільки абсолютно безпросвітним людями, яких у нас, на жаль, не бракує) і блискучими "луковічками" на церквах тягнуть нас у свій азіатський "Русскій мір". І освічені люди це бачать і розуміють. Тому перспективи у цього видозміненого християнством мусульманства у нас на Закарпатті немає...

Лікар 2011-12-29 / 13:32:07
Соррі - у вас явно параноя.Коли православні мирно спів-існували з уніатами(греко-католиками)?Сама ціль унії вам відома?Ліквідація православ"я як конфесії.І будуть православні київського чи московського патріархату не важливо,головне аби перейшли під сверхованість Ватікану.
Автор котріму ви так ядовито відповідали правий - поки-що православні в області попереду як в кількості віруючих так в кількості храмів.Такі факти на нинішний день.
Та вті що я вам ... кидаю бісер ... у вас все рівно рука Москви у всьому.А ваші нападки на релігію видають у вас атеїсту.

сорри 2011-12-29 / 12:52:41
Хто скаже, чому від попереднього коменаря мені одразу "запахло" православним духом з відтінком московитської непримиренності?

Gall anonim 2011-12-29 / 10:06:11
Шашік - своєрідний "сам собі режисер"..... Збере "свою" бригаду і з року і в рік влаштовує "інтелігентні тусовки" під кінець року. Це роздувається і популяризується, звичайно. А реально, здається, динамічніші і креативніші - православні. Може я не правий....?, але так по крайній мірі здається. 2011 рік реально за "ортодоксами"...

В. Піпаш 2011-12-29 / 09:12:16
Цікаво, що на могилі особи, на честь котрої засновано та вручається премія - Й. Терелі - нема ні найменшого памятника, бо відсутні кошти ( http://zakarpattya.net.ua/Gromada/90071-Iosyp-Terelia.-Neskorenyi ). За таке - віддати шану людині, яка у тяжкі часи відкрито боролася за легалізацію греко-католицької церкви, мучмлася у "покарання" за це по тюрмам - просто "забули". Закарпатська греко-католицька спілка ім. владики Івана Маргітича запропонувала збір коштів на спорудження памятника. Однк йде він щось туго. Може б про це згадали і в єпархії? А може б і журналісти, зокрема лауреати премії його імені?

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи