Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням (ФОТО)

Вже 17 років поспіль влітку в рекреаційний осередок «Злата Ідка» біля Кошиць прямували кроки учасників 28-го літнього табору та 26-ої літньої школи українознавства «КАРПАТИ 2023», котрі організує молодіжна організація Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині.

Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням (ФОТО)

Пластова організація Словаччини в цьому році відзначає 95 років від створення перших пластових гуртків на Пряшівщині. З усіх куточків Словаччини зійшлися ті, які вже не можуть уявити собі літо без зустрічі в селі «Злата Ідка» недалеко Кошиць. Табір і літню школу українознавства організовано з фінансовою допомогою Фонду для підтримки культури національних меншин КУЛТМІНОР, а в цьому році також посередництвом Посольства України в Словаччині фінансовою допомогою з бюджету Міністерства закордонних справ України.  

Поїздами, автобусами і автомашинами приїхало в табір 90 дітей і молоді.  Учасниками табору піклувалася булава під керівництвом коменданта Ксенії Рибак з Братислави. В  склад булави входили Петро Алексій Бегені, Богдан і Бранко Довговичі, Данієла Кецерова, Терезія Машларова та Барбора Сченсна з Кошиць, Івана та Нікола Галчікові з Нижньої Єдльової, Івана Петровай зі Свидника, Олівер Леферович і Матуш Пронер з Пряшева, Віра Очеретян з Києва, Юліяна Савчакова з Варадки, Лівія Урам Грицько з Габури та Самуел Войчік з Міжлаборець. Лекторами в Літній школі українознавства були Олена Довгович з Кошиць, Марія Рибак, Мaрта Каконі та Олександра Мікушова з Братислави. Інформації про таборове життя на "вебовій" сторінці і фейсбуку подавав Святослав Довгович з Кошиць. На здоровельний стан учасників доглядала Владка Шакова з Міжлаборець.

В неділю 30 липня в ході святкового відкриття табору прозвучав «Гімн закарпатських пластунів», хорунжі підняли словацький і український прапор і в честь відкриття табору пролунав пластовий привіт «Сильно, красно, обережно, бистро» (СКОБ). Всі разом привітали з великою життєвою подією голову ПЛАСТу в Словаччині Ксенію Рибак з народженням її сина Рафаела. Несподіванку підготували організатори для лекторки Марти Каконі, яку цвітами, спеціальним подарунком і солодким тортом привітали з життєвим ювілеєм. Учасників табору і ювілярку привітала також довгорічна організаторка таборів від першого річника Олена Довгович, на відкритті присутній був і почесний голова «ПЛАСТу» в Словаччині Левко Довгович. В перший день табору окремі гуртки придумували назви гуртків і готували програму, якою всім учасникам табору представилися в ході розважального вечора.

Таборові дні вже традиційно мали свій порядок – вставання, руханка, зайняття в школі українознавства на лекціях співу, української мови, історії, читання, практичного пластування. Булава вже кілька місяців перед початком табору підготувала програму цікавих теренових ігор в природі. Само собою учасники табору і забавилися на розважальних вечорах та біля таборових ватр. Передостанній вечір належав традиційному та дуже улюбленому Святу Івана Купала – дівчата плели вінки та створили Морену, хлопці готували багаття. Після звичайної бійки за Морену, потічком вже пливли дівочі вінки, які ловили хлопці, а потім разом веселилися біля ватри і на кінець шукали в лісі чарівну квітку пaпороті. 

Таборова середа 2 серпня була днем мандрівок. Учасники розійшлися в протилежні напрямки – юнаки знову випробували піший похід на вершину недалекої «Койшовської Голі», для новаків була підготовлена поїздка автобусом в Кошиці. Історичним поїздом  Кошицької дитячої залізниці поїхали в популярне місце ігор та розваг «Альпінка». Відвідали місцеве поле для гольфу, окремі проводили ігри на на дитячому майданчику, а були й сміливці, які прокотилися популярною канатною дорогою Тарзанія. Після смачного обіду вони повернулися до центру Кошиць, де зіграли теренову гру у пошуках найбільшої церкви, найкрасивішого театру в Центральній Європі, дзвону велетня, фонтану з живими рибами. Їм вдалося сфотографуватися у всіх місцях і нарешті чудово провели час в інтерактивній експозиції археологічного музею «Dolná brána» Кошице, а в «супермаркеті» купили всякі солодощі. Юнаки насолоджувалися чудовими краєвидами з «Койшовської Голі»,  з якої за гарної погоди можна побачити навіть щити Високих Татер.

І в цьому році провели кілька поодиноких цікавих зайнять. В четвер 3 серпня провели най масштабнішу гру всього табору, наприкінці якої були пироги. Спочатку вранці під час популярної гри «Хвостики» юнацтво збирало бали, щоб купити все необхідне, а після обіду змушені були найти спосіб як наварити чи спекти пироги на природному вогні.  Приготовані пироги оцінювало журі на чолі з комендантом табору Ксенією Рибак та королівським подружжям дня, яке складалося з нашої здоровельнички Владки Шакової та творця більшості табірних ігор Матуша Пронера. Підчас вечірнього оцінювання в стилі популярного телешопу «Мастершеф» наша журі виголосила переможців – смачні були всі пироги, та перемогу здобули юнаки та юначки з гуртка «Нива», яким єдиним вдалося на природному вогні приготувати не печені, а традиційні варені пироги. 

У п’ятницю 4 серпня знов у таборі привітали почесного голову Європейського конгресу Українців і почесного голову «ПЛАСТу» в Словаччині, шановного Левка Довговича, якому належить велике дякую за те, що від 1991 року організуються ці популярні літні зустрічі для дітей і молоді. Він провів цікаву гутірку з юнацтвом, яка розпочалася фільмом «Диригент з ҐУЛАҐу», який про його життя зняло Словацьке телебачення  - автор Люба Кольова. Після фільму він з власного досвіду розповів молоді про події в Україні у післявоєнні роки сталінського режиму,  розповів факти з його «цікавого» життя в радянських ҐУЛАҐах та з діяльності для нашого народу. 

Як і в попередніх роках і в цьому році, табором лунали прекрасні мелодії українських пісень і мимо лекцій співу в рамках школи українознавства. У передостанній день з концертом у табір завітали Ігор Довгович, диригент опери Кошицького національного театру і бандурист Максим Куценко, соліст оперного театру. Максим познайомив учасників табору з бандурою – найтрадиційнішим українським музичним інструментом. Наприкінці концерту учасники табору привітали Ігоря Довговича з життєвим ювілеєм, який понад тридцять років тому був одним із ініціаторів відродження діяльності «ПЛАСТу» у Словаччині. 

Останній вечір табору, як і в попередніх роках, був вечором оцінювання. У виборах «Міс» та «Міссака» табору найбільше голосів серед новацтва отримали Ніна Габурчакова та Лукаш Пінко,  а серед юнацтва Ніколас Корманік та Марія Дівішова. Завдяки члена проводу «ПЛАСТу» в Словаччині Марії Рибак з Братислави майже кожен учасник табору був оцінений на згадку подарунком.

Прийшов останній день, неділя 6 серпня. Наче минуло всього кілька хвилин, як учасники 28-го Літнього табору та 26-ї Літньої школи українознавства «Карпати 2023» прибули до бази відпочинку «Злата Ідка». Останнє вставання, пакування, впорядкування кімнат і останній сніданок і очікування батьків, яких знов до «Златої Ідки» прибуло кілька десятків. Керівники окремих гуртків роздали учасникам традиційні таборові футболки і таборові значки. Після кількох років в останній день трохи завадила погода, тому остання збірка і заключна програма для батьків відбулися усередині тимчасової домівки. Першу пластову пробу в цьогорічному таборі склали Тімеа Поліакова, Ліна Розумик, Адамма Пітер Бучко та Тамара Бегені і після заприсяження в ході закриття табору отримали свої пластові відзнаки, хустку і інше. 

В останній день, на урочисте закриття табору, завітав і вельмишановний почесний гість – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словаччині Мирослав Кастран, перший секретар Ярослава Камарчук і другий секретар Михайло. Посол на початку заключної програми звернувся щирими словами до дітей та батьків і запевнив присутніх, що підтримка діяльності «ПЛАСТу» буде проходити в межах можливостей посольства і в майбутньому. Підчас програми присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто вже майже півтора року гине через російську агресію у війні, яка є боротьбою не лише за волю України, а й за свободу Європи. Учасники табору всім героїчним бійцям послали музичне вітання у вигляді пісні «Ой, у лузі червона калина», яка вже понад сто років є символом боротьби українців за волю та незалежність. Так як кожного року молодь показала батькам свої таланти. Уривки з патріотичних віршів Ліни Костенко та Петра Осадчука декламували Андрій Купряненко, Тамара та Аня Онушкові та Борис Мікуш. Танцюристи з новацтва знов потішили присутніх популярним танком під пісню «Стефанія», з якою український гурт Калюш Орхестра переміг на Євробаченні. Новаки виступали і солістами у пісні «Ой заграли музики, музиченьки», якою  вшанували 70-у річницю з дня народження Квітки Цісик, однієї з найвідоміших представниць української діаспори в США, яка досягла успіху й у шоу-бізнесі. А також прозвучали відомі вірші Тараса Шевченка «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине...» у виконанні другої наймолодшої учасниці табору, трирічної Кларки Мікушової. Зворушливі та сильні емоції принесли також два сольні виступи. Пісню «Тримай» заспівала Ніна Габорчакова у супроводі фортепіано Віри Очеретян, другою стала пісня «Там десь по світу...» у виконанні Наташки Онушкової. Виступав і популярний дует Корманикових – співачки Юлії та скрипаля Ніколаса з піснею «Субота, неділя», а один з таборових щедеврів «Горіла сосна, палала» заспівували члени булави, Івана та Нікола Гальчикові, які також розучили з дітьми таборовий танець «Коломийку». Ще до того, як прозвучали улюблені таборові пісні «Гей, соколи» та «Отаман», діти бурхливими оплесками віддячилися членам булави і лекторам. Заступник голови «ПЛАСТу» в Словаччині Святослав Довгович подякував батькам за довіру, яку вони виявляють організаторам, посилаючи своїх дітей у табір. 

«Вже надходить час прощання між нами, приємно провели ми час. Минули вже ті дні чарівні і веселі, прощаємо вас. Та ще знову прийде час вернутись, де тихі ліси все шумлять, де скоро лине день, і місяць надходить, І зорі мерехтять.» Прощалися віршем про пластове прощання невідомого автора модератори заключної програми Андрій Купряненко та Софія Соколюк.

На прощання останні обійми і сльози в очах, останнє спільне фото і від’їзд додому зі словами «До побачення через рік, в літньому таборі «Карпати 2024».

Учасники 28-го Літнього табору та 26-ї Літньої школи українознавства «КАРПАТИ 2023»

Урочисте відкриття табору, головному комендату Ксені Рибак звітує бунчужний Петро Алексей Бегені

Таборова Булава -  в першому ряді зліва Бранко Довгович, Нікола Галчікова, Юліяна Савчакова, Івана Петровай, Нікола Галчікова та Барбора Сченсна, в другому ряді зліва Лівія Урам Грицько, Петро Алексей Бегені, Олівер Леферович, Самуел Войчік, Матуш Пронер, Ріхард Рибак, Ксеня Рибак, Терезія Машларова, Данієла Кецерова та Богдан Довгович. 

Заступник голови ПЛАСТу в Словаччині Святослав Довгович вітає з ювілеєм лектора школи українознавства Марту Каконі

В школі українознавства з лектором Марією Рибак

Спів зі Сашкою Мікушовою

В школі українознавства з лектором Мартою Каконі

Практичне пластування – розбудова шатра

Практичне пластування – пакування наплечника

Друга наймолодша учасниця табору Клара Мікушова «чарами» розпалює таборову ватру

Новацтво на мандрівці в поїзді Кошицької дитячої залізниці

Новацтво на мандрівці в Кошиці відвідало і підземний археологічний музей «Долна брана»

Юнацтво на вершині «Койшовської голі» та коло «Хати Еріка» під нею

Теренові гри 

Нікола та Івана Галчікові вчать дітей таборовий танець «Коломийку»

Вечірня забава

Юнацтво готує пироги

Булава коштує пироги

Гутірка з почесним головою «ПЛАСТу» в Словаччині Левком Довговичом

Юначки готові до Свята Івана Купала 

Знайшли чарівний цвіт папороті

Концерт Ігоря Довговича, скрипаля та диригента опери Кошицького національного театру і бандуриста Максима Куценка, солісту оперного театру

З ювілеюм привітали і Ігоря Довговича, одного із ініціаторів відновлення діяльності «ПЛАСТу» в Словаччині в 1990 році

Почесна публіка слухає пісні у виконанні Максима Куценка – зліва лектори школи українознавства Марта Каконі, Марія Рибак, Олена Довгович і почесний голова Левко Довгович

Переможці виборів «Міс» і «Місака» табору

Заприсяження пластунок, які склали першу пластову пробу

Заключна програма для батьків – лектор Марта Каконі з модераторами Андрієм Купряненком і Софією Соколюк

В ході заключної програми учасників і їхніх батьків привітав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словаччині Мирослав Кастран

Заключна програма для батьків – співає Юлія Корманик

Шановна публіка заключної програми, родичі учасників

 

Святослав Довгович

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
15 серпня 2023р.

Теги: Пласт, табір, Пряшівщина

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
/ 1Українці Словаччини святкують цьогоріч День вишиванки онлайн
» Всі записи