"Старий" новий рік у Пряшеві зустрічали з прем'єрою від Піддуклянського народного ансамблю русинів-українців Словаччини (ФОТО)

Значна частина русинів-українців Словаччини (православних та греко-католиків) святкують християнські свята за „старим стилем”, тобто за юліанським календарем, який на тринадцять днів спізнюється за грегоріанським календарем.

"Старий" новий рік у Пряшеві зустрічали з прем'єрою від Піддуклянського народного ансамблю русинів-українців Словаччини (ФОТО)

Саме у передвечір „старого” Нового року – 13 січня у пряшівському Театрі ім. Йонаша Заборського, заповненому до останнього місця (700 крісел) відбулася урочиста прем’єра Новорічного концерту Піддуклянського художнього народного ансамблю. Повністю випроданою була і реприза концерту 15 січня. 

Цей професіональний музично-співацько-танцювальний ансамбль був заснований 1955 року при Українському національному театрі у Пряшеві (нині Театр ім. Олександра Духновича) як його складова частина під назвою Піддуклянський український народний ансамбль. Його завданням було плекання й пропагація української народної пісні, танцю і музики, головним чином, музичного фольклору русинів-українців Словаччини. Цей колектив найбільших успіхів досяг у другій половині 60-х і на початку 70-х років м. ст. концертами в Україні, Росії, США, Канаді, Західній Європі та країнах Балкану. У 1990 році, в рамках т. зв. „деукраїнізації” українських установ та організацій Словаччини ансамбль змінив не лише назву, але й профіль, ставши „інтернаціональним художнім ансамблем” без виразнішого національного чи етнічного спрямування. Майже повністю призупинилися і його закордонні подорожі. 

Пару років тому Піддуклянський художній ансамбль відокремився від Театру ім. О. Духновича і повернувся до свого первісного призначення – став ансамблем національної меншини русинів-українців Словаччини. Кількість його членів звузився більше ніж на половину (50 професіональних співаків, музикантів та танцюристів), що на якості ансамблю не дуже відбилося.

*       *       *

Програму Новорічного концерту ансамблю було розподіллено до двох частин. У першій прозвучали традиційні різдвяні колядки, які широко побутують на Пряшівщині принаймні з 18-го століття: „Нова радість стала”,  „Небо і земля нині торжествують”,  „Народився Ісус Христос во Віфлеємі”, „Во Віфлеємі новина” та інші. До них було долучено молитву „Отче наш” старослов’янською мовою та світську коляду

„Добрий вечір тобі, пане господарю”. Шедевром програми була найпопулярніша  світова колядки „Тиха ніч”, яка майже двісті років крокує світом у перекладах до понад триста мов і діалектів. Більшість колядок супроводжувалася музикою та танцями.

В другій часині були представлені найуспішніші твори з давнішого репертуару ансамблю та найновіші номери, представлені уперше. У зв’язку з первісним призначенням ансамблю у концерті домінували твори русинів-українців Словаччини з дотримуванням регіональних особливостей кожної області, але й загальноукраїнські, єврейські, молдавські та ґоральські пісні і танці. Усе на дуже високому художньому рівні.

Програма становила одне замкнене ціле. Кожен номер публіка нагороджувала бурхливими оплесками, які часто переростали в овації. Найбільше овацій дісталося українському гопаку, заключну частину якого на вимогу публіки колективу довелось повторювати чотири рази.

На успіху концерту найбільшу заслугу має режисер програми –  провідний словацький хореограф Ярослав Моравчік, який своєю співпрацею з Театром ім. Й. Заборського та Піддуклянським ансамблем у Пряшеві почуває себе як дома. Він є автором більшості хореографії Новорічного концерту. Маестро Моравчік надав програмі неймовірну динаміку. Танцюристи під його керівництвом видали із себе максимум. Їх танці супроводжувала дванадцятичленна співацька група (керівник хору Мілош Рамазеттер), в якій кожен співак мав на тілі мікрофон. Цей технічний засіб сприяв тому, що спів цієї невеличкої групи справляв враження, ніби співає добре узлагоджений багатоголосний хор солістів. 

Обидві частини концерту бездоганно супроводив оркестр під диригентською паличкою Юліуса Сельчана, автора художніх обробок більшості пісень. Ця трійця з допомогою технічних працівників колективу (звукооператорів, освітлювачів, костюмерів, гримерів) майстерно виконала тему та сценарій художнього директора ансамбля Юрая Швантнера. Успіху концерту сприяло і конференссье артиста Степана Гія.

Новорічний концерт Піддуклянського художнього народного ансамблю довів, що цей професіональний колектив іде правильним шляхом. Його програму з вдячністю сприйме не лише населення Пряшівщини (якому вона призначена у першу чергу), але й глядачі інших регіонів Словаччини та публіка інших держав. Хотілось би, щоб програму пряшівського ансамблю побачили і наші безпосередні сусіди – глядачі Закарпатської України.

17 січня 2017р.

Теги: ансамбль, Пряшів, прем'єра

Коментарі

Нік 2017-01-18 / 20:21:07
Спасибі за класні фото.

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи