В Ужгороді словацькі письменники розповіли про особливу «Зону натхнення»

«Зона натхнення» – це роман словацького письменника і дипломата, колишнього віце-президента Парламентської асамблеї НАТО Йозефа Банаша, який нещодавно побачив світ в українському перекладі. До цього моменту роман вже був перекладений польською, німецькою, словацькою мовами, опублікований в Індії. Нині ж книга, завдяки перекладачу – голові Спілки українських письменників Словаччини Івану Яцканину – «заговорила» й українською. Про неї й говорили сьогодні у прес-центрі «Закарпаття» під час масштабної прес-конференції за участі численної делегації у складі 12 словацьких та українських письменників, журналістів і публіцистів.

В Ужгороді словацькі письменники розповіли про особливу «Зону натхнення»

Представляв гостей голова Закарпатського обласного осередку Національної спілки письменників України Василь Густі. Відзначив, що такий "потужний десант" у кількості понад десяток знаних у світі словацьких майстрів пера для Закарпаття – подія непересічна. Розповів, що книга вже здобула широку популярність серед поціновувачів літератури у різних країнах світу, у березні цього року була презентована в Києві, нині ж дійшла і до закарпатського читача. 

Роман «Зона натхнення» написаний на реальних подія, охоплює період історії з 1968 року – року вторгнення радянських військ до тодішньої Чехословаччини – до 2006 року, часів українського президентства Віктора Ющенка. Власне, 2005 роком книга і відкривається: як розповів автор роману Йозеф Банаш, фактично сюжет почав «внутрішньо вибудовуватись» в один з моментів спілкування із Президентом України Віктором Ющенком, коли автор прибув у Київ на зустріч у складі делегації Парламентських зборів НАТО. «Ми сиділи, спілкувались, а я згадував Київ взірця 1968 року... Тоді київська волейбольна команда мала їхати на змагання до Братислави, але вже за кілька місяців радянські війська ввійшли у Чехословаччину», – згадував Йозеф Банаш.

Тож і роман, який починається з подій інвазії Радянського Союзу в Чехословацьку республіку, представляє собою широке історичне полотно. Як зазначив автор, це – "перша книга про інвазію радянських військ у Чехословаччину 1968 року, яка написана з погляду тодішнього радянського військового. І, за відгуками читачів, написана вона дуже емоційно". За його словами, словацькими читачами свого часу «Зона натхнення» була визнана кращою книгою року. Велику популярність отримала у Німеччині, де була відзначена престижною літературною премією. 

Роман є таким собі хитросплетінням років і подій, людських доль і життів. Згадується в книзі і Київ, і Закарпаття, зокрема, село Колодне на Іршавщині, яке Йозеф Банаш назвав під час презентації своєю «сердечною батьківщиною». Книга настільки «насичена» фактичними даними, так чітко відтворює історичні події, звичайно ж, із «нальотом» художності, що роман у своїй роботі подеколи використовують викладачі історії, зазначив автор.

І через оцю детальну, але художню, історичність, через велику кількість фактичних даних, кропіткою була і робота над перекладом книги українською, розповів голова Спілки українських письменників Словаччини Іван Яцканин, який і здійснював переклад. «Мені довелось кілька разів роман перечитати, роблячи для себе примітки, адже треба було перенестись у ті реалії, зрозуміти, як, коли і що відбувалось: у книзі багато конкретних імен, побутових реалій. Наприклад, якщо йшлося про Чехословаччину або вже більш сучасну Словаччину, то це ще було нічого, але коли Йозеф пише про події тоді ще у Німецькій демократичній або Федеративній німецькій республіці, то подеколи доводилось віднаходити інформацію щодо тих чи інших подій у газетах, журналах», – розповів перекладач. І додав, що хоч переклад і не дався так легко, однак він намагався зробити все якнайкраще, «аби читач сприймав книгу, щоб, читаючи її, не тримав біля себе словника чи енциклопедію, відшуковуючи уточнення щодо якихось політиків чи партій». 

Наразі, розповів директор ужгородського видавництва Timpani Ярослав Федишин, в якому й вийшла друком українською «Зона натхнення», роман можна придбати в будь-якому книжковому магазині області, є вона в доступі і в місцевих бібліотеках, встигла потрапити і на полиці львівських книгарень. Розповів, що пропозиція видати перекладний роман для нього була цікавою, адже «і сам з великим задоволенням книгу прочитав». За словами Ярослава Федишина, «Зона натхнення» поступово здобуває все нового читача. А враховуючи, що на майбутнє заплановано ще кілька презентацій, можна бути упевненими, що і українці за бажання зможуть поповнити свої книжкові колекції ще одним достойним екземпляром. 

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
04 червня 2013р.

Теги: презентація, словацькі письменники, інвазія, Ужгород

Коментарі

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи