Валерій Лунченко: «Ми поставили перед собою мету. І ми її досягнемо»

Якщо для Європи та Америки політика - це сфера професійної діяльності, то для України політика в основному - це бізнес, часто сімейний. І за прикладами далеко ходити не треба. Тому поява нового обличчя в українському, а тим більше в закарпатському політикумі, та ще без сумнівного минулого, - явище, я б сказала, унікальне. Отже, Валерій Валерійович Лунченко - кандидат у депутати Верховної Ради від Об’єднаної опозиції Закарпаття.

Валерій Лунченко: «Ми поставили перед собою мету. І ми її досягнемо»

Олена Батуріна

- Валерію Валерійовичу, спочатку, як і водиться, трохи про себе.

- Я родом із Закарпаття. Народився в Хусті, де і живу дотепер.

- Хто Ваші батьки? Іншими словами, з якої Ви сім’ї?

- Батько, В.Лунченко, родом з Івано-Франківська. Після закінчення Харківського інституту потрапив за розподілом до Хуста, де і живе досі. Мама родом із Тячева, за освітою психолог, але працює приватним підприємцем.

- Є ще хтось в родині, окрім Вас?

- Так. Брат і сестра.

- А Ваш сімейний стан?

- Одружений. Виховую доньку 3-х років.

- Ваша дружина місцева?

- А що, це так важливо? Ні, вона з Луганської області. Але це їй не завадило вивчити досконало угорську мову і, природно, місцевий закарпатський діалект.

- А як вона ставиться до Вашого, я б сказала, професійного заняття політикою?

- Спокійно. Більше того, вона член партії «Фронт Змін» і бере активну участь у жіночому русі під егідою ФЗ.

- Валерію Валерійовичу, Ви балотуєтеся кандидатом в депутати ВР. Апріорі - це законотворча діяльність. Нам, виборцям, хотілося б, щоб ця діяльність була професійною. Яка Ваша освіта?

- У 2003 році я закінчив Дрогобицький державний університет за спеціальністю менеджер-маркетолог, а потім продовжив освіту в Ніредьгазі, в Угорському національному університеті на економічному факультеті за темою «приватне підприємництво». І зовсім недавно я закінчив з відзнакою Харківський національний університет за спеціальністю інженер-механік.

- Ви досить молодий - в жовтні виповнюється 30 років, але в списку кандидатів у депутати Ви під № 61. Практично це прохідний номер. Судячи з Вашої біографії, Ваша родина не володіє мільйонним статком, щоб оплатити місце у ВР. Ваш шлях, скажімо так, до Верховної Ради. Іншими словами - Ваша політична біографія. Яка вона?

- Не всі, маючи мільйони, змогли стати кандидатами в депутати ВР. Повірте мені, багато хто, маючи ці самі мільйони, бажали б стати кандидатами, але не стали. Повинен же, нарешті, в нашій країні настати час, коли інтелектуальні цінності будуть вище за все і в першу чергу - за матеріальні. Як Ви не раз відзначили, що депутат ВР - це в першу чергу ЗАКОНОТВОРЕЦЬ, а не вибивала грошей, особливо перед виборами, для свого округу під будівництво доріг, садків, клубів і т.д. і т.п. Цим має займатися держава за програмами, розробленими депутатами Верховної Ради. Ось тому я особисто вважаю, що до Верховної Ради мають прийти депутати, що володіють інтелектом, а не мільйонами. Це одна з причин, по якій я пішов у політику. Ви ж, Олено Вікторівно, добре знаєте, що будь-яка велика річка починається з маленького струмочка. От і я почав у 2009 році з участі в громадському русі «Фронт Змін», а потім і очолив міську організацію Хуста вже політичної партії ФЗ. На президентських виборах 2010 року Хуст дав найвищий результат в Закарпатті: за А.Яценюка проголосувало 20% хустян. Восени того ж року на виборах до органів місцевого самоврядування 5 «фронтовиків», в тому числі і я, стали депутатами Закарпатської облради. Ну а в березні 2011 року я очолив обласну організацію «Фронту Змін».

- Минулий понеділок ознаменувався як понеділок з’їздів. В один і той же день з’їзд Об’єднаної опозиції, УНП і Партії регіонів. Якщо з’їзд ПР проходив помпезно, в розкішному залі і в кращих традиціях розвиненого соціалізму з чітко прокресленою дорогою чи то в реальний культ особистості, чи то в міфічний комунізм, то ваш з’їзд дуже скромненько, десь у дворі і стоячи. Ця скромність - економія коштів або щось інше?

- Проведення з’їзду було заплановано у виставковому залі, який Ви назвали розкішним. Але Партія регіонів теж захотіла провести свій з’їзд саме в цьому виставковому залі. Тому було прийнято рішення, не змінюючи дати, проводити з’їзд на вулиці. І з’їзд відбувся, незважаючи на численні провокації.

- Які, наприклад?

- Були спроби перешкодити реєстрації та голосуванню делегатів і запрошених. Для цього була підігнана техніка з вмонтованими гучномовцями, які перекрикували виступаючих.

- Скільки було представників Закарпаття?

- Було 50 чоловік.

- Скромненько в порівнянні з Партією регіонів. Там Закарпаття представляли аж 80 чоловік.

- А я б сказав, ні. І ось чому. На з’їзді ПР було 6000 чоловік, серед них і діти, які просто стояли і махали прапорцями, а власне делегатів близько 600 осіб - інші запрошені. У нас же 3000 осіб, з них делегатів було 500.

- Основна тема з’їзду, Валерію Валерійовичу?

- Затвердження списків кандидатів у депутати Верховної Ради. Як по одномандатних, так і по багатомандатних округах.

- Тобто, говорячи більш доступною мовою, за списком і по мажоритарці. Могли б Ви назвати першу п’ятірку кандидатів у депутати, що йдуть за списком?

- Так. Звичайно: Ю.Тимошенко, А.Яценюк, А.Гриценко, А.Турчинов, Ю.Луценко.

- Список конфліктний. Вам не здається, Валерію Валерійовичу?

- Ні. А в чому Ви бачите його конфліктність?

- Ю.Тимошенко засуджена і вже відбуває покарання. Ю.Луценко те ж саме. І з приводу їх судимостей в українському суспільстві далеко не однозначна думка.

- Ю.В.Тимошенко є лідером опозиції і, згідно з виборчим Законом України, їй нічого не заважає брати участь у виборах. Те ж саме і Ю.Луценко. Крім того ми завжди стояли і стояти будемо на тому, що вони - жертви політичних репресій. І це визнає весь світ: Європа, Америка, Росія.

- Хто в обліковому складі буде представляти інтереси Закарпаття?

- Під № 31 кандидатом у депутати ВР проходить Г.Москаль. Він хоч і не уродженець Закарпаття, але не один рік працював тут. Спочатку керував Закарпатським УВС, а потім був губернатором Закарпаття. І до цих пір він підтримує тісний зв’язок з областю, тому про її проблеми і больові точки він знає не з чуток. Під № 61 йду я, В.Лунченко, уродженець Закарпаття, під № 108 - А.Сочко, уродженець закарпатської Іршавщини, чинний депутат ВР від «Батьківщини», і під № 183 - ужгородець А.Ліврінц.

- Валерію Валерійовичу, Ви особисто задоволені тим, що Ви кандидат у депутати ВР під № 61?

- Так, звичайно.

- За існуючим нині рейтингом Ваш номер, скажімо так, прохідний і немає сумнівів, що Ви будете представляти інтереси Закарпаття у Верховній Раді. Як Ви це собі уявляєте?

- Для мене це велика честь не тільки представляти, але й відстоювати інтереси Закарпаття у ВР. Разом з тим я розумію, що це велика відповідальність перед виборцями.

- А що Ви розумієте під відповідальністю?

- У першу чергу, щоб мої виборці не розчарувалися в мені.

- А ось це що щось новеньке. І з цього місця давайте-но, Валерію Валерійовичу, детальніше, будь ласка. І що ж Ви для цього збираєтеся робити?

- У нас розроблена програма Об’єднаної опозиції. І ми її збираємося втілити в життя, незалежно від того, буде нас в парламенті більшість чи меншість. Одним з перших кроків, щоб покінчити з епохою кнопкодавів в українському парламенті, буде прийняття Закону про персональне голосування. Потім необхідно прийняти Закон про імпічмент Президента. Невідкладно потрібно приймати Закон про відкликання депутатів, причому всіх рівнів. У разі зміни політичної орієнтації, депутат зобов’язаний бути відкликаний. Інакше ми ніколи не покінчимо з таким ганебним явищем, як політичний туризм, яке в нашій країні набуло масштабних розмірів. Ну і, природно, скасування всіх антинародних і антиконституційних законів: про тендерні закупівлі, наприклад, про мову та інші.

- Це все політика, а політикою проста людина сита не буде. Економічний блок у вашій програмі присутній?

- Звичайно. І не просто присутній, а йому надається велике значення. Всього не перерахувати: він дуже великий. Скажу коротко: в першу чергу передбачається полегшити податковий тягар на приватних підприємців. Замість безлічі незрозумілих і непояснених податків, які треба скасовувати, при чому терміново, ввести всього СІМ фіксованих податків. Залишити ПДВ, акцизний збір, податок на землю, на нерухомість, податок на прибуток підприємств і фізичних осіб, податок на використання корисних копалин.

- Валерію Валерійовичу. Що це ми все про політику, та про політику, як ніби на ній світ клином зійшовся! Розкажіть-но краще про своє хобі.

- З самого дитинства батько прищеплював мені любов до спорту. Він і сам майстер спорту з мотокросу. Природно, і я займався мотоспортом аж із 6-ти років.

- І що, є чим похвалитися? Були якісь досягнення?

- Були. І чимало. Найбільш значуще - це в 2004 році був віце-чемпіоном Угорщини зі спринткросу. Ну а зараз, на превеликий жаль, просто не вистачає часу на спорт.

- Політика і спорт схожі? Як Ви вважаєте?

- Ні. Діаметрально протилежні.

- Як Ви прогнозуєте вибори до Верховної Ради?

- Ми поставили перед собою мету і ми її досягнемо. У Закарпатті ми повинні виграти вибори з відривом від провладної партії у 4%.

- Успіху Вам, Валерію Валерійовичу.

Закарпатська обласна організація партії “Фронт Змін”, Закарпаття онлайн.Політичні партії
03 серпня 2012р.

Теги: Лунченко, інтерв’ю, Ужгород, вибори, ВР

Коментарі

888 2014-03-06 / 23:15:22
За інформацією руху Чесно, Лунченко приховав від громадськості свою декларацію про доходи за 2012 рік. Чому? Також експерти ще донедавна називали його ім'я, як кандидата у тушки від Батьківщини у ВР. Добре, що революція сталася. То він тепер "чистий" політик і одразу в голови Закарпатської ОДА? Найбільша мета на Закарпатті - виграти вибори від провладної партії? Це якої? І більше інших проблем у Закарпатті немає? Бридко все це читати. Друзі мої, революція ще не скінчилась. Лунченко, не розслабляйся...

хустець 2012-08-14 / 12:16:31
Лунченко не має мільйонів? Це щось нове

Колокол 2012-08-03 / 18:08:48
Дурню Єц не іде на вибори, не сміши людей.

ігор 2012-08-03 / 16:54:21
лунч поставив мету перед собою.не сміши людей.якщо реально то смішно .закарпаття за єц

закарпатець 2012-08-03 / 12:35:29
Сам ти діалект....

/ 4«Фронт Змін» об’єднався з «Батьківщиною» . Плани опозиції не змінилися.
/ 4Народний депутат України Валерій Лунченко проведе прийом громадян
/ 2Мирослав Білецький: “Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали”
/ 4“Фронт Змін” у Чопі спорядив дітей до літнього табору
/ 4“Фронт Змін” пропонує створити Погоджувальну раду при Закарпатській обласній раді
/ 4“Фронт Змін” допоміг вихованцям “Нової сім’ї” відпочити на басейнах
/ 4Жіноче крило Закарпатського “Фронту Змін” влаштувало свято для малечі
/ 4“Фронт Змін” дарував радість перечинським дітям
/ 3Завдяки поетапній ініціативі “Фронту Змін” Велятинська школа матиме їдальню
/ 4Перечинський “Фронт Змін” нагородив переможницю літературного конкурсу
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” вітає всіх школярів із закінченням навчального року!
/ 4Закарпатська опозиція таки взяла участь у мітингу “Вставай, Україно!” в Києві
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” долучився до вирішення проблеми працевлаштування молоді
/ 4Керівник Закарпатського “Фронту Змін” привітав ювілярку зі 100-річчям
/ 4Закарпатські фронтовики вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни
/ 4«Фронт Змін» взяв участь у розширеному засіданні Комісії з питань молодіжних ініціатив
/ 4Молодіжка «Фронту Змін» взяла участь в обговоренні проблем прав людини.
/ 4Хустські “фронтовики” чепурили місто
/ 1Валерій Лунченко допомагає Станіславу Кравчуку поїхати на Олімпіаду в Сочі
/ 2Молоді «фронтовики» обговорили законопроекти «Про вищу освіту»
/ 4Ужгородський міськрайонний суд скасував рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо підняття ціни на проїзд у маршрутках
/ 4Опозиційна молодь обговорила проблему працевлаштування випускників
/ 2Валерій Лунченко відкинув звинувачення щодо “тушкування”
/ 4Молодіжне крило Політичної Партії «Фронт Змін» проведе круглий стіл з обговорення законопроектів «Про вищу освіту»
/ 3Богдан Кинів про заборону продажу алкоголю поблизу навчальних закладів
» Всі записи