З наближення виборів маніпуляцій громадською думкою та провокацій проти опозиції побільшає…

Минулої п'ятниці відбулося друге пленарне засідання десятої сесії Закарпатської облради, під час якого вкотре не обійшлося без гострих дискусій і суперечок. Цього разу "каменем спотикання" для депутатів знову стали зміни до обласного бюджету та ставлення до скандального "мовного" законопроекту. Прокоментувати хід сесійного засідання, а також свою позицію щодо резонансних питань порядку денного ми попросили представників депутатської фракції "Фронт Змін" Валерія Лунченка та Мирослава Білецького.

З наближення виборів маніпуляцій громадською думкою та провокацій 
проти опозиції побільшає…

"Одним з найбільш принципових питань, які розглядались у п'яницю на сесії, на мій погляд, було питання про оцінку закарпатськими депутатами горезвісного "мовного" законопроекту, незаконно протягнутого владною більшістю через Верховну Раду 3 липня ц.р.", – вважає керівник обласного штабу "Об'єднаної опозиції", депутат обласної ради від партії "Фронт Змін" Валерій Лунченко. "Позиція нашої партії на центральному рівні і депутатської фракції в обласній раді послідовна і категорична  – даний законопроект є неконституційним, неприйнятним і таким, що ставить українське суспільство на межу розколу. Нагадаю, що фракція "Фронту Змін" ще в травні у повному складі підписала звернення депутатів від Закарпаття до Верховної Ради з вимогою не розглядати у другому читанні та не приймати нав'язаний владою "мовний" законопроект. Післятого, як парламент все ж таки ухвалив це ганебне рішення, "Фронт Змін" разом з колегами по об'єднаній опозиції 6 липня провів Форум депутатів місцевих рад. Головною вимогою заходу протесту, на який зібрались майже 100 депутатів з усіх міст та районів краю, стало негайне ветування "мовного" закону Президентом, а також термінове скликання сесії обласної ради для підтвердження цієї позиції", - зазначив депутат.

"У п'ятницю депутати від Об'єднаної опозиції, які оголосили створення міжфракційного об'єднання у складі "Фронту Змін" і "Батьківщини", доклали всіх зусиль, аби обласна рада  дала чітку і принципову оцінку "мовній" авантюрі влади.  І хоча для ухвалення Звернення з вимогою президентського вето обласній раді не вистачило  лише одного голосу, отриманий результат можна вважати маленькою перемогою опозиції. Адже 54 із 104 присутніх у залі депутатів віддали голоси за опозиційний проект рішення і тим самим фактично засудили "мовний" закон. Це серйозний сигнал для центральної влади, від якого просто так не відмахнешся", – переконаний Валерій Лунченко. 

Разом з тим, як зазначив депутат, викликають подив публікації окремих ЗМІ, в яких перекручується позиція фракції "Фронту Змін" і навмисно спотворюються події, що мали місце на сесії. "За дивною логікою, прибуття на сесію в повному складі депутатів нашої фракції для підтримки і голосування за ініційоване нами спільно з "Батьківщиною" Звернення про ветування мовного закону, окремі видання витлумачили як …домовленість з регіоналами?!  Але справа навіть не в абсурдності вигадок про якісь "кулуарні змови"  і "чартери". Вершиною цинізму  є те, що подібні закиди поширили видання, наближені до однієї політичної сили, яка  створила в облраді більшість з регіоналами і представники якої сидять на всіх щаблях виконавчої влади – від управлінь ОДА до міністерських кабінетів", –  резюмував депутат. Валерій Лунченко припустив також, що це вочевидь не остання спроба дискредитації опозиційних сил. І з наближенням виборів фактів маніпуляції громадською думкою з боку провладних сил та їх сателітів  побільшає.

Вкрай дивна і незрозуміла на перший погляд ситуація складається і з прийняттям змін до крайового бюджету. Чи не вперше за останні роки обласна рада друге засідання поспіль не може ухвалити  відповідний документ. На переконання члена бюджетної комісії обласної ради, керівника депутатської фракції "Фронт Змін" Мирослава Білецького причини цього слід шукати виключно  у політичній площині. "Зараз обласний бюджет став заручником політичних інтриг і з'ясування стосунків. Причому, блокується прийняття життєво важливого для краю документу аж ніяк не опозицією", – заявив він. За словами керівника опозиційної фракції , "насправді проблема виникла всередині провладної більшості. Звісно цього ніхто не афішує, але по суті, ухвалення чи не ухвалення бюджету використовується як показник впливовості і всесильності в регіоні.  Наша фракція, не зважаючи на опозиційний статус, ніколи не діяла за принципом "чим гірше – тим краще". Ми завжди чітко обґрунтовували свою позицію, жодного разу не ставали на заваді конструктивних рішень, ініціювали і підтримували  все, що спрямоване на розвиток краю та вирішення проблем закарпатців".

Як зазначає Мирослав Білецький, "щодо внесення змін до обласного бюджету ми виходимо з таких позицій. Перше, – заплановані зміни стосуються розподілу понад 103 млн. грн. дотацій та субвенцій з державного бюджету, 90% з яких спрямовуються на зарплати бюджетникам, виплату пільг, допомог з дітьми, інших соціальних видатків т.д. Цей розподіл між адмінодиницями та установами визначається спеціальними нормативами і особливих дискусій не потребує.  Натомість невизначеність і зволікання із затвердженням цих виплат торкнеться десятків тисяч простих закарпатців. Друге. Стосовно розподілу додаткових обласних коштів та фінансування регіональних програм у нас, як і в інших депутатів виникло чимало питань і зауважень. Ми їх чітко сформулювали і подали для врахування. Серед іншого, ми виступили за скорочення видатків на органи виконавчої влади і податкової служби, утримання обласної ради, фінансування непріоритетних програм. Заощаджені таким чином кошти фракція запропонувала спрямувати на будівництво, ремонти та реконструкцію 7 шкіл та дитсадків».

За словами депутата, «станом на 13 липня, тобто напередодні другої спроби ухвалення змін до бюджету, ці пропозиції фракції були враховані. І нарешті, третє. Зміни до бюджету, як і сам обласний бюджет не ідеальні. Але за нинішніх умов, на два місяці "підвішувати" фінансування соціальних видатків, будівництво та ремонти шкіл, лікарень, закладів культури – безвідповідально і не правильно з будь-якої точки зору". 

"Саме тому, фракція "Фронту Змін" голосувала у п'ятницю за внесення до поряду денного рішення про змін до обласного бюджету та їх схвалення. Цю ж, абсолютно відкриту і обґрунтовану позицію ми відстоюватимемо і на наступному сесійному засіданні при розгляді даного питання", – заявив Мирослав Білецький.                         

Закарпатська обласна організація партії “Фронт Змін”, Закарпаття онлайн.Політичні партії
16 липня 2012р.

Теги: Білецький, Лунченко, опозиція

Коментарі

/ 4«Фронт Змін» об’єднався з «Батьківщиною» . Плани опозиції не змінилися.
/ 4Народний депутат України Валерій Лунченко проведе прийом громадян
/ 2Мирослав Білецький: “Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали”
/ 4“Фронт Змін” у Чопі спорядив дітей до літнього табору
/ 4“Фронт Змін” пропонує створити Погоджувальну раду при Закарпатській обласній раді
/ 4“Фронт Змін” допоміг вихованцям “Нової сім’ї” відпочити на басейнах
/ 4Жіноче крило Закарпатського “Фронту Змін” влаштувало свято для малечі
/ 4“Фронт Змін” дарував радість перечинським дітям
/ 3Завдяки поетапній ініціативі “Фронту Змін” Велятинська школа матиме їдальню
/ 4Перечинський “Фронт Змін” нагородив переможницю літературного конкурсу
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” вітає всіх школярів із закінченням навчального року!
/ 4Закарпатська опозиція таки взяла участь у мітингу “Вставай, Україно!” в Києві
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” долучився до вирішення проблеми працевлаштування молоді
/ 4Керівник Закарпатського “Фронту Змін” привітав ювілярку зі 100-річчям
/ 4Закарпатські фронтовики вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни
/ 4«Фронт Змін» взяв участь у розширеному засіданні Комісії з питань молодіжних ініціатив
/ 4Молодіжка «Фронту Змін» взяла участь в обговоренні проблем прав людини.
/ 4Хустські “фронтовики” чепурили місто
/ 1Валерій Лунченко допомагає Станіславу Кравчуку поїхати на Олімпіаду в Сочі
/ 2Молоді «фронтовики» обговорили законопроекти «Про вищу освіту»
/ 4Ужгородський міськрайонний суд скасував рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо підняття ціни на проїзд у маршрутках
/ 4Опозиційна молодь обговорила проблему працевлаштування випускників
/ 2Валерій Лунченко відкинув звинувачення щодо “тушкування”
/ 4Молодіжне крило Політичної Партії «Фронт Змін» проведе круглий стіл з обговорення законопроектів «Про вищу освіту»
/ 3Богдан Кинів про заборону продажу алкоголю поблизу навчальних закладів
» Всі записи