Ужгород: Дати світло й зекономити

Як вирішити проблему освітлення в обласному центрі Закарпаття, знають депутати Єдиного Центру

Ужгород: Дати світло й зекономити

Вулиці поринають у нічну темряву? Вирішення цієї проблеми є. І виявляється,  при цьому можна не тільки не витрачати додаткові гроші, а й економити! В Ужгороді презентували програму капітального оновлення мережі вуличного освітлення. Подробицями інновації поцікавилася й «Замок».

Нещодавно газета на¬голошувала на проблемі неосвітленості вулиць у різних частинах Ужгорода (див. № 43 від 10 листопада). На це звернули увагу й депутати Ужгородської міської ради від Єдиного Центру. Запропонували  конкретне рішення – Програму капітального ремонту й модернізації мереж зовнішнього освітлення на 2012–2016 роки.

«25 відсотків території Ужгорода взагалі не мають ліхтарів, – зазначає депутат Ужгородської міської ради Олексій ГЕТМАНЕНКО. – А там, де вони є, відсотків 30  не працює». За підрахунками експертів, в обласному центрі нині нараховується 5400 світильників, із яких робочих – близько 3 тисяч. Переважна частина ламп – морально-застарілі, вони більше спалюють електроенергії, ніж реально дають світла. А сама мережа вуличного освітлення побудована ще в 60-х роках і нинішнього навантаження, природно, просто не витримує.

Бюджет Програми, розробленої з ініціативи депутатів Єдиного Центру та відділу інвестицій, інновацій та розвитку Ужгородської міськради, – 38,5 млн. грн. 11 % мають виділити з міської скарбниці Ужгорода, 22 % – з обласної, решту – безпосередньо з державного бюджету України. Річ у тім, що в нашій країні діє спеціальна програма енергоощадних технологій, і саме під неї розроблено Програму освітлення ужгородських вулиць. Нові лампи будуть світлодіодними. Вони економні у споживанні електрики і, що особливо важливо, є екологічно безпечними. 

Ба більше: встановлення на  вулицях світлодіодних ламп заощаджує бюджетні гроші. «Якщо систему освітлення в місті залишити такою, як вона є тепер, то це Ужгороду в 2012 році обійдеться  приблизно в 2 мільйони гривень, – пояснює Олексій Гетманеко. – Коли ж упровадимо нову Програму модернізації освітлення, то вже в перший рік зекономимо близько 670 тисяч гривень. Адже світлодіодні лампи споживають набагато менше електрики, ніж теперішні».

«Весь цивілізований світ сьогодні впроваджує енергоощадні технології, – зазначає експерт з питань вуличного освітлення Матвій Кадар. – Ужгород не має бути винятком. Мало того – впровадження нової Програми дозволить збільшити в нашому місті кількість ліхтарів майже вдвічі – до восьми тисяч».

«Спочатку Програмою передбачено розробити проект, – пояснює інший експерт Михайло Нагоркін. – Відтак визначиться постачальник ламп, який запропонує нам дешевий та екологічний варіант продукції. Опісля, власне, розпочнеться монтаж нових світильників. Витрати бюджету на вуличне освітлення у перший рік впровадження Програми скоротяться на 30%. А до кінця останнього року реалізації проекту у місті має запрацювати автоматизована система освітлення – так званий єдиний центр управління лампами».

До слова, нова Програма капітального ремонту й модернізації мереж зовнішнього освітлення передбачає й перехід ужгородських вулиць на дворівневу систему. Тобто якщо нині один ліхтар розрахований для освітлення одночасно й проїжджої частини, і тротуару, то в майбутньому ліхтарі світитимуть окремо для пішоходів, і окремо для автомобілістів. Також додатково освітлюватимуться пішохідні переходи.

Тож чи матиме Ужгород принципово нове вуличне освітлення, тепер залежить від міських депутатів. Саме вони вже на найближчому засіданні сесії – 9 грудня, мають вирішити, чи потрібна містові нова, сучасна й економна система. Депутати від Єдиного Центру своє рішення уже прийняли. Тепер слово за рештою обранців.

Остап Грицай, "Старий Замок "Паланок"

30 листопада 2011р.

Теги: освітлення, ліхтар, Єдиний Центр, світлодіодні

Коментарі

Демократичний Альянс - Ужгород 2013-06-19 / 14:13:07
1000$ за світильник для нашого міста!?
http://zakarpattya.net.ua/News/111410-Liubymchyky-zakarpatskoho-hubernatora-otrymaly-10-milioniv-na-zaminu-svitylnykiv-v-Uzhhorodi

При тому що якісний світильник китайського виробництва (http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-wholesale-new-style-100w-outdoor-light-fixtures-ce-rohs-FCC/740369970.html) на 100W (який ще й потужніший за проектні) коштує 350$. А світильник типу ДНАТ (виробництва компанії Philips) коштує 150$.

За ціною одного світильника даного проекту можна встановити 3 аналоги або 6 типу ДНАТ - це або 3800 світильників LED, або 6600 типу ДНАТ вир. PHILIPS. За ці кошти можна освітлити лампами типу LED 42 вулиці завдовжки вул. Минайської, або 73 вулиці такої ж завдовжки.

Виводи за Вами, шановні мешканці м.Ужгород!

Слободенюк 2011-12-14 / 11:17:23
Афера от ЕЦа не прошла на сессии, это говорит о многом. И в первую очередь о том, что депутатам надоело воровство бюджетных денег Трикуром и Трускавецким.

влад 2011-12-09 / 12:19:00
класно бюджет подоят
особенно обласной
интересно с кру поделятся или очередное криминальное дело будет

Петро 2011-12-02 / 21:07:11
десь з десяток нормальних, і то в різних таборах (знаю точно)

Руся 2011-12-02 / 21:04:26
а чому не підтримати що мізків взагалі нема ?

Петро 2011-12-02 / 20:56:50
Програма дуже хороша, я її бачив і знаю що регіонали і фронт змін, удар, і еко +25 підтримають, на сесії 9 грудня ! 26 млн. з державного бюджету - у наше місто, більше б таких проектів, треба відкинути політику і регалії і трошки подумати про Ужгород і Ужгородців, слава тим людям хто робить цю програму, і неслухайте різних базік, які крім базікати нічого не роблять !!!! Ця програма пройде на сесії і хай Вам Бог дасть здоровя, і сил !!!

robi 2011-12-01 / 18:02:06

"Депутати від Єдиного Центру своє рішення уже прийняли. Тепер слово за рештою обранців. Тепер слово за рештою обранців." - це виходить, якщо проект не буде затверджено депутати з "ображеним виглядом" скажуть, що тільки вони намагаються піклуватися про місто, а їм заважають інші депутати. Але якщо проект все ж ухвалять, то на ліхтарях "зароблять" непоганий капітал завдяки завищеній ціні на ліхтарі та їх встановлені.

Сергій 2011-12-01 / 13:19:48
Правильна справа. Місто однозначно повинне бути освітлене, а якщо це відбуватиметься ще з використанням енергоощадних технологій та й переважно за бюджетний кошт так і взагалі гріх не скористатися такою можливістю!!! Потрібно зрозуміти - треба брати гроші під програму поки є можливість, якщо не в нас то в іншому місті освоять ....

Едік Б. 2011-12-01 / 11:44:24
реально проблема в місті, взагалі темно, спасибі Льоші Гетманенку і Саші Ковачу, що Шахту трошки поремонтували і світло і дороги

Малиш 2011-12-01 / 11:38:29
согласен что нужноє дело, надо поддержать, а то потратят деньги в другом городе.

Вася 2011-12-01 / 11:36:00
Дуже правильно, давно пора,радує що 67% з державного бюджету, а місто враховуючи економію взагалі не витрадить грошей з бюджету подивимось 9 грудня.

Умка 2011-12-01 / 11:01:05
Невже НАРЕШТІ в місті буде щось системне? Не залатування дірок, а сучасний КОМПЛЕКСНИЙ проект з перспективою?! Браво. За світлий Ужгород!

Friend 2011-12-01 / 00:07:17
ЕЦ такую филоню постоянно парит. Типа для 4й школы купили котел вар очный за 25000. А реально он 7 ты сч стоит. Остальное подряд чик с первым замом поделили. Сидеть будут вместе. А начальник освиты им будет передачи носить

инвестор 2011-11-30 / 23:46:46
Реальные расходы умножены в 5-6 раз! Банальное воровство!

инвестор 2011-11-30 / 23:29:29
Странное решение. Я предлагал мэру БЕСПЛАТНО заменить в городе светильники и в течение 10 лет возмещать себе только прибыль от экономии электроэнергии, а депутаты от ЕЦ решили бюджет подоить и себе денег отмыть.

Ніч 2011-11-30 / 22:38:00
Молодці. Є ще мозги у наших депутатів. Вперед.


Єдиний Центр
Публікації:
/ 1На Закарпатті депутати просять про позачергову сесію на допомогу потраждалим від стихії
/ 3Жителі Свалявщини отримали в подарунок маслобійки та сепаратори
/ 2Василь Губаль: Під час засідання сесії облради обділили все Закарпаття
/ 6Заяви Москаля по Мукачеву – ніщо інше, як бажання приховати власні промахи та некомпетентність
/ 2Золтан Ленд'єл: Москаль не подав жодної пропозиції до Президента і ВР щодо фінансування закладів профтехосвіти
/ 1Депутати фракцій ЄЦ та "Батьківщини" в Закарпатській облраді зініціюють скликання позачергової сесії
/ 2Господарі Великоберезнянщини отримали сепаратори та маслобійки
/ 1"Єдиний Центр" засуджує будь-які спроби та факти хабарництва, незалежно від розміру хабара – заява
/ 1"Єдиний Центр": Керівництво держави повинно негайно прийняти політичне рішення і заборонити в'їзд на територію України російських вантажів
/ 2Головою Воловецької районної організації "Єдиного Центру" обрано Олега Ціника
/ 2"Єдиний Центр" ініціює скликання позачергової сесії Закарпатської облради
/ 8Закарпатський "Єдиний Центр": Винні у побитті воїнів-добровольців мають бути притягнені до відповідальності
Балога пропонує посилити відповідальність за публічне заперечення окупації Росією територій України
/ 4ЄЦ закликає місцеві ради вирішити питання безкоштовного харчування дошкільнят та вихованців початкових класів
Михайло Мотильчак: На Закарпатті настане проблема фінансування професійно-технічних закладів
На Закарпатті ЄЦ підтримав заклик ветеранів АТО та волонтерів щодо відмови від новорічних салютів
"Широка" коаліція в Закарпатській облраді очевидно задоволена діяльністю та результатами роботи уряду Яценюка – Ленд'єл
Депутати просять голову Закарпатської облради вплинути на "Закарпатгаз", щоби не відключати газ незаможним і пенсіонерам
/ 29Балога привітав БПП «Солідарність» з утворенням коаліції у Закарпатській облраді з "Опозиційним блоком", "Відродженням" і тушками
/ 3"Єдиний Центр" нагадав, що є переможцем виборів і відкритий до залучення до переговорів по коаліції в Закарпатській облраді "Солідарності"
На з’їзді Єдиного Центру озвучено рішення про участь партії у місцевих виборах
/ 15ЄЦ звинуватив Москаля в брехні з метою дискредитації найвпливовішої політичної сили Закарпаття
/ 3Балога звернувся до Президента України з відкритим листом щодо варварської вирубки лісів
Мукачівські міліціонери заявили, що їх змушують фальшувати матеріали по справі перестрілки 11 липня
/ 3Заява Закарпатської обласної організації політичної партії "Єдиний Центр"
» Всі записи