Мукачівські міліціонери заявили, що їх змушують фальшувати матеріали по справі перестрілки 11 липня

Народний депутат України, лідер Єдиного Центру Віктор Балога звернувся до Генерального прокурора України Віктора Шокіна з проханням приділити відповідну увагу фактам, які 14.08.2015 були оприлюднені на одному із Інтернет-сайтів. Зокрема, було опубліковано відкритий лист працівників Управління карного розшуку УМВС України в Закарпатській області, адресований народному депутату України, члену ТСК Верховної Ради України з розслідування подій 11 липня 2015 року Мосійчуку І.В., послу Сполучених Штатів Америки Джеффрі Р. Пайєтту та ЗМІ, щодо безпосередньої причетності керівництва МВС та управління в Закарпатській області до згаданих подій, приховування та знищення доказів їх причетності, тощо.

Мукачівські міліціонери заявили, що їх змушують фальшувати матеріали по справі перестрілки 11 липня

Своє небажання співпрацювати із іншими членами ТСК-вихідцями із Закарпаття оперативники пояснили надзвичайно близькими стосунками начальника Мукачівського МВ УМВС Шимоняка та народного депутата В.Пацкана, які є кумами та близькими друзями, як і власне Лунченка з раніше судимим лідером хустського ОЗУ Шимоні («Ніка»), що безпосередньо контролює контрабанду підакцизних товарів у Румунію. Крім того, люди останнього під керівництвом Роберта Борки (був судимим за побиття міліціонера) на стороні М.Ланя брали участь у перестрілці в комплексі «Антарес».  Як зазначено оперативниками, доручення допомогти М.Ланю (Блюку) зброєю та людьми давав член ТСК В.Лунченко. 

В.Балога вважає, що така інформація також повинна бути перевірена, оскільки може мати значення у дослідженні тих подій.

Занепокоєння авторів листа викликає ризик стати "стрілочниками" в цій ситуації через намагання їх керівництва відбілити себе та свої дії, оскільки ними регулярно отримувалась інформація про наявне важке озброєння у представників Правого сектору, їх маршрути пересування, в тому числі 11 липня 2015 року, інші дані отримані в результаті оперативно-технічних заходів. Але жодних дій щодо присікання дій Правого сектору чи банди Блюка, їх затримання ними не було зроблено. Саме це і зробило можливим кривавий конфлікт, який тільки пасивно фільмувався. Більше того, за день до цих подій ними було отримано відповідні ухвали Закарпатського апеляційного суду щодо проведення оперативно-технічних заходів. Світло на мотиви ляльководів з міліції може пролити аналіз судових ухвал щодо встановлення стаціонарних постів зовнішнього спостереження по вул.Лермонтова біля «Антареса», що здійснювали відеофіксацію, а також щодо спостереження за базою Правого сектору. Відповідний дозвіл отримав начальник Управління оперативної служби Мошак В. за день до цих подій, тобто 10 липня 2015 року.

Політик перконаний, що матеріали цих ОРС, в тому числі ухвали суду з нею пов’язані, повинні стати об’єктом вивчення слідчими ГПУ, які розслідують цю справу. А дії керівництва авторів звернення можуть свідчити про те, що ними свідомо провокувався конфлікт, при якому повинні були бути жертви. На жаль, жертвами стали не тільки учасники бандитських розборок, а й працівники міліції та цивільні.

Заявники чітко вказуть на те, що отримані оперативні відомості терміново докладувались керівництву УМВС. Відомо, що на обох керівників оперативних підрозділів УМВС (Руснак І. – начальник Управління ОТЗ та Мошак В. – начальник Управління ОС) з боку керівництва чиниться тиск та їх примушують знищувати ряд оперативних матеріалів. Невипадково їх обох терміново відправлено у відпустку.

Віктор Балога вважає, що в результаті аналізу матеріалів відповідної ОРС слідчими Генеральної прокуратури України необхідно притягати до відповідальності керівництво УМВС як мінімум за службову недбалість за дії, які призвели до каліцтв та смертей. Авторами звернення наводяться конкретні телефони та зазначається їх належність абонентам, аналіз яких дозволить підтвердити факт намагання керівників середньої ланки додзвонитись до начальника УМВС  Шаранича С. та повідомити про факт виїзду озброєних кулеметами та гранатометами представників Правого сектору, проїзд їх по автодорозі міжнародного значення в т.ч. через стаціонарні пости ДАІ. Але, Шаранич С. свідомо не піднімав слухавку і не відповідав на жодні повідомлення, які йому надсилались.

Зазначене мало б бути підтверджене шляхом допитів причетних осіб і їх пояснень, роздруківками трафіка їх телефонів (зазначені в листі, що опублікований у ЗМІ), пояснень офіцерів чергової частини УМВС та працівників приймальні УМВС.

Потребує вивчення та оцінки також дії начальника Управління ОС УМВС Мошака В., щодо передачі оперативних відеоматеріалів з подій у Мукачево з обмеженим грифом  Шараничу С, які той в подальшому передав народному депутату України М.Наєму і той опублікував їх у відкритому доступі. Порушення режиму таємності може довести відповідна експертиза, якою буде доведено, що фільмування, яке проводили оперативники та відео, опубліковане М.Наємом, є ідентичними.

Особливе занепокоєння викликає інформація про те, що керівництво УМВС дало команду знищити відео, зроблене в ході виконання оперативного відеоспостереження місця подій 11 липня 2015 року. На ньому були зафіксовані озброєні члени ОЗУ Блюка, які безперешкодно приїжджали та від’їжджали з комплексу «Антарес». Але це відео керівництво УМВС під загрозою звільнення працівників, що його виконували, наказало знищити. 

"Враховуючи вищенаведене, з метою недопущення знищення доказів,                     уникнення відповідальності винних у загибелі людей, безумовного забезпечення принципу невідворотності покарання за вчинений злочин, прошу Вас, шановний Вікторе Миколайовичу, приділити відповідну увагу зазначеним фактам та забезпечити повноту розслідування, яке здійснюють слідчі Генеральної прокуратури України з урахуванням інформації, оприлюдненої оперативниками. Вважаю, що відповідати за смерті та каліцтва людей у м.Мукачево 11 липня 2015 року повинні не тільки безпосередні виконавці цього злочину, а й усі, хто переступив закон, сприяв цьому чи спонукав до цього інших", - йдетьс у депутатському зверненні Віктора Балоги.

 
17 серпня 2015р.

Теги: Балога, смерті, закон, відповідь, Мукачево


Єдиний Центр
Публікації:
/ 1На Закарпатті депутати просять про позачергову сесію на допомогу потраждалим від стихії
/ 3Жителі Свалявщини отримали в подарунок маслобійки та сепаратори
/ 2Василь Губаль: Під час засідання сесії облради обділили все Закарпаття
/ 6Заяви Москаля по Мукачеву – ніщо інше, як бажання приховати власні промахи та некомпетентність
/ 2Золтан Ленд'єл: Москаль не подав жодної пропозиції до Президента і ВР щодо фінансування закладів профтехосвіти
/ 1Депутати фракцій ЄЦ та "Батьківщини" в Закарпатській облраді зініціюють скликання позачергової сесії
/ 2Господарі Великоберезнянщини отримали сепаратори та маслобійки
/ 1"Єдиний Центр" засуджує будь-які спроби та факти хабарництва, незалежно від розміру хабара – заява
/ 1"Єдиний Центр": Керівництво держави повинно негайно прийняти політичне рішення і заборонити в'їзд на територію України російських вантажів
/ 2Головою Воловецької районної організації "Єдиного Центру" обрано Олега Ціника
/ 2"Єдиний Центр" ініціює скликання позачергової сесії Закарпатської облради
/ 8Закарпатський "Єдиний Центр": Винні у побитті воїнів-добровольців мають бути притягнені до відповідальності
Балога пропонує посилити відповідальність за публічне заперечення окупації Росією територій України
/ 4ЄЦ закликає місцеві ради вирішити питання безкоштовного харчування дошкільнят та вихованців початкових класів
Михайло Мотильчак: На Закарпатті настане проблема фінансування професійно-технічних закладів
На Закарпатті ЄЦ підтримав заклик ветеранів АТО та волонтерів щодо відмови від новорічних салютів
"Широка" коаліція в Закарпатській облраді очевидно задоволена діяльністю та результатами роботи уряду Яценюка – Ленд'єл
Депутати просять голову Закарпатської облради вплинути на "Закарпатгаз", щоби не відключати газ незаможним і пенсіонерам
/ 29Балога привітав БПП «Солідарність» з утворенням коаліції у Закарпатській облраді з "Опозиційним блоком", "Відродженням" і тушками
/ 3"Єдиний Центр" нагадав, що є переможцем виборів і відкритий до залучення до переговорів по коаліції в Закарпатській облраді "Солідарності"
На з’їзді Єдиного Центру озвучено рішення про участь партії у місцевих виборах
/ 15ЄЦ звинуватив Москаля в брехні з метою дискредитації найвпливовішої політичної сили Закарпаття
/ 3Балога звернувся до Президента України з відкритим листом щодо варварської вирубки лісів
/ 3Заява Закарпатської обласної організації політичної партії "Єдиний Центр"
/ 9Балога: Контрабанда і розповсюдження наркотиків на Закарпатті зумовлені корупцією у найвищих ешелонах влади України
» Всі записи