Михайло Попович: «На нас чекають 5 років клопіткої роботи»

Лідер обласної організації партії «Сильна Україна» - про вибори піврічної давнини, роботу в обласній раді та план дій на майбутнє

Михайло Попович: «На нас чекають 5 років клопіткої роботи»

У торішніх виборах до місцевих рад поряд з "аксакалами" політичних перегонів взяли участь і чимало новачків. Не всі з них зуміли здобути бодай мінімального успіху і зникли з політичного небосхилу так само різко, як і з'явилися на ньому. Проте, були й такі, що, незважаючи на "юність", зуміли переконати виборців в своєму потенціалі.

До таких, безумовно, слід віднести й "Сильну Україну" - партію, для якої місцеві вибори-2010 стали дебютними в біографії. Щоправда, розраховували "сильноукраїнці" на серйозніший результат, тож підсумки народного волевиявлення стали для них неприємною несподіванкою. Тим не менше, це пройдений етап – партійці оговталися від виборів, їхні депутати приступили до своїх обов'язків, і нині вони дивляться лише вперед. Докладніше про це – в нашій розмові з головою обласної організації "Сильної України" Михайлом Поповичем.

"Спочатку було бажання всіх звинуватити"

– Результати виборів до місцевих рад, які відбулися торік, принесли вам не дуже позитивні результати. Хоча, з одного боку, близько 50 депутатів від "Сильної України", які потрапили до рад Закарпаття різних рівнів, хтось повважає вдалим показником для політичної сили, яка дебютувала на виборах, однак, думаю, ви розраховували на більше. Як в обласній організації сприйняли та пережили цей результат?

– Насправді, у нас не 50, а 164 депутати, якщо брати до уваги сільських та селищних депутатів. Спочатку у нас, звісно, було деяке розчарування від результату, бажання звинуватити всіх навколо.
Але пройшов час, ми проаналізували вибори, покопалися в собі і зрозуміли, що в не надто високому результаті  є й доля нашої вини.  З часу виборів минуло більше ніж півроку. Я спеціально не виступав на жодних публічних майданчиках, щоб мати час для порозуміння того, що трапилося, чому і що робити далі. 

На даний момент готовий відповісти на всі питання.

– Кажете, що в результаті є й ваша вина. Можете сказати, в чому саме вона полягає?

– Я не дуже хочу заглиблюватися в аналіз минулих виборів. Ми вирішили, що якщо всі політичні сили визнали результати, визнаємо їх і ми. Депутати отримали мандати, приступили до своїх обов'язків, тому скандалити немає сенсу.

Але й робити вигляд, ніби нічого надзвичайного тоді не відбулося, не можна.

"Біда в тому, що ми були як всі"

– Хоча приказка "До наступних виборів готуються як тільки завершилися попередні" у нас дуже популярна, на практиці ми бачимо, що по завершенні кампанії, як правило, партії впадають у таку собі "сплячку" і прокидаються лише місяців за 6 до наступних виборів. "Сильна Україна" нині "спить" чи працює?

– Ми взяли тайм-аут на півроку, щоб розібратися в собі. Вияснити, хто був у наших лавах, чому ці люди були з нами і наскільки заслужено. Повинен сказати, що більшість членів партії, незважаючи на деяке розчарування в результатах виборів, з нами залишилися. Ми провели ґрунтовний аналіз результатів кожного з наших кандидатів, щоб визначити, хто готовий далі працювати, а з ким не варто продовжувати роботу.

І лише після аналізу приступаємо до підготовки до наступних виборів. Це дуже клопітка й відповідальна робота, яку збираємося проводити наступні 5 роки.

Одна з причин того, що нам не повірили виборці, полягає в тому, що ми були такі ж самі, які всі інші. Розпочали передвиборну роботу лише за два місяці (були об'єктивні причини такому пізньому старту, але тим не менше), як і кандидати від всіх інших партій. Як і конкуренти, ми ходили від дверей до дверей і словами переконували, що є кращими за інших.

Подібні переконання люди слухають вже 20 років. І, звичайно, задаються питанням: а чому я маю повірити кандидату від "Сильної України", якщо він обіцяє те ж саме, що й кандидат від "Партії регіонів" чи БЮТу. Насправді люди давно переконалися, що віри словам бути не може. Кандидати впродовж 2-3 передвиборних місяців масово йдуть до виборців, а після голосування різко зникають.

Тому зараз ми націлюємо своїх однопартійців на системну роботу впродовж 5 років. Щоб люди до них звикли, ідентифікували майбутнього кандидата, як свого депутата в наступній раді. Надіємося, що така робота дасть результат.

"Наша партія дійсно народна"

– Тим не менше, до парламентських виборів ще десь рік, до місцевих взагалі далеко. Які завдання нині стоять перед обласною організацією?

– До Нового року ми підготуємо дієздатну команду на базі тих людей, які пройшли перші в історії нашої партії вибори, щоб чітко знати хто, як і в якому окрузі буде працювати.

– Ваша партія досить активно поповнювалася новими партійцями і лише на Закарпатті до неї входять близько 4 тисяч людей. Чи продовжуєте ви й нині приймати бажаючих до партії?

– З лютого 2010 року ми почали працювати на розвиток партії на Закарпатті. Працювали, я б сказав, досить системно. Ми не відмовляли нікому в прийомі до партії, але й цілими колективами до нас ніхто не вступав. Люди, що виявили бажання з нами працювати, робили це самостійно, без жодного тиску. Зрештою, якби ми навіть хотіли поповнювати наші ряди таким шляхом, то можливості б не мали, бо не володіємо ніяким адмінресурсом.

Відкрию вам невеличкий секрет: наша партія дійсно народна, тому що вся виборча кампанія та формування обласної організації були здійснені за кошти самих членів партії. Вступ в наші ряди ніякої матеріальної вигоди не дає. Тому люди в нас об'єднані ідеєю, бажанням змінити теперішнє життя.

– Хто ці люди, які входять до числа закарпатських "сильноукраїнців"?

– Вони дуже різні. Членами партії є люди з найрізноманітніших прошарків суспільства. Це і вчителі, і медики, й студенти, робітники та селяни. Понад 50% партійців – люди з вищою освітою.
Звісно, чимало в нас і підприємців. І приємно відзначити, що незважаючи на процеси, що нині відбуваються в країні, зокрема введення нового податкового кодексу, вони залишаються в партії. Скажу навіть більше: у них є розуміння, що реформи проводити треба незважаючи на те, що на даний момент вони додають незручностей. Бо, як мовиться, далі так жити не можна. Як в пенсійному законодавстві, так і податковому кодексі, зміни назріли. Ми впевнені, що реформи, які проводяться, з часом дадуть позитивний результат.

"Абсолютна влада – це абсолютна відповідальність"

– Михайле Михайловичу, ви вперше стали депутатом обласної ради. Які ваші враження від колег, роботи ради? Чи має цей орган реальний вплив на життя області?

– Рада – це дієвий орган, який приймає рішення, необхідні для життя регіону, для людей. Але внаслідок процесів, які відбулися на виборах, позиція таких малочисельних фракцій як наша, не є затребуваною. Це моє перше – неприємне – враження від роботи в обласній раді.

Влада зосередилася в одних руках. Але абсолютна влада вимагає абсолютної відповідальності. Саме людям, які нині монопольно керують областю, доведеться відповідати за все добре й погане, що відбувається на Закарпатті.

– У нас настільки багато партій, що люди в них відверто плутаються, зрештою, махнувши рукою, промовляють традиційне "всі вони там однакові" і припиняють спроби розібратися. Чим "Сильна Україна" відрізняється від інших партій?

– Незважаючи на результат виборів, ми все ж таки перемогли – в плані впізнаваності партії. Нині ніхто не може сказати, що не знає про існування такої політсили як "Сильна Україна".

Подобаємося ми людям, чи ні, вже інше питання. Кожен має право симпатизувати тим політичним силам, які їм ближчі.

Ми є тими, ким є. Ми декларували, що є групою реформаторів, молодих нових лідерів і ми дійсно є такими. Не поступаємося своїми принципами, не тільки декларуємо цілі, але й виконуємо їх. Можливо, нині не так багато виборців схвалюють нашу діяльність, роботу нашого лідера, але я переконаний, що з часом люди стануть на наш бік. Це питання часу і клопіткої роботи кожного з членів партії, який має роз'яснити людям нашу позицію.

– Дякую за розмову!

– На завершення хочу подякувати землякам, які, незважаючи на всі спокуси, на перипетії, які відбувалися, все ж таки проголосували за нашу політичну силу. Це люди, які думали, за кого голосують, які знали, чому нас підтримують. На них ми опиратимемося і в майбутньому, і я переконаний, що таких людей з часом ставатиме все більше.

Спілкувався Юрій Лівак

02 травня 2011р.

Теги: Сильна Україна, Михайло Попович, вибори

Коментарі

тс 2011-05-02 / 19:40:00
Хіба не сильна україна співпрацювала разом із владою до виборів,хіба не ваші представники на різних рівнях ввійшли першими до коаліції з владою,які принципи,які цілі? .


Сильна Україна
Публікації:
/ 3Голова партії «Сильна Україна» привітав українців з Днем Незалежності
/ 1Юрист Павло Черевко: "Пенсійне законодавство – лише перший крок до реформи»
Закарпатці взяли участь у фіналі графіті-батлу «UPSтену» в Києві
Михайло Попович: "Реформи впроваджує вся команда"
Закарпатська «Сильна Україна» вшанувала пам’ять жертв Другої світової війни
/ 12Юрист Павло Черевко: «Якщо не приймемо пенсійну реформу, невдовзі не буде, з чого виплачувати пенсії"
Михайло Попович: "З реформами більше зволікати не можна"
«Сильна Україна» привітала закарпатських випускників зі святом останнього дзвоника
Очільник закарпатської «Сильної України» привітав закарпатських випускників
«Сильноукраїнці» Закарпаття взяли участь у Дні Добросусідства зі Словацькою Республікою
Закарпатські «сильноукраїнці» взяли участь в урочистому мітингу з приводу річниці Великої Вітчизняної війни
Закарпатські «сильноукраїнці» гостювали у ветеранів війни
Закарпатська «Сильна Україна» вшанувала ветеранів області
Вітання
Оголошення
» Всі записи