Юрист Павло Черевко: "Пенсійне законодавство – лише перший крок до реформи»

Те, про що говорили так багато, навколо чого зламали стільки списів, нарешті трапилося. В четвер Верховна рада все ж таки проголосувала за пенсійну реформу в другому читанні. Точніше, трапилося це в 01:30 п’ятниці – настільки тривалим вийшло обговорення у Верховній Раді. Всього підтримали нове законодавство 248 депутатів. З основних нововведень: збільшення пенсійного віку до 60 років для жінок та до 62 для чоловіків-держслужбовців; підняття трудового стажу до 30 р. (жінки) та 35 (чоловіки); встановлення максимальної пенсії не більше 10 мінімумів (на даний час – 7640 гривень). Політичні збурення навколо реформи ще не затихли – опозиція обіцяє оскаржувати голосування в суді. Та все ж на думку депутата обласної ради та голови секретаріату Закарпатської обласної організації партії "Сильна Україна" Павла Черевка, час дебатів пройшов, і нині у фахівців з’явиться більше можливостей спокійно впроваджувати нове законодавство в життя.

Юрист Павло Черевко: "Пенсійне законодавство – лише перший крок до реформи»

 – Отже, Павле, реформу все ж таки прийняли, а що далі?

– По-перше, хочу сказати, що голосування вночі п'ятниці стало символічним. Воно продемонструвало, що депутати, які представляють український народ, все ж таки наважилися піти шляхом оновлення. Ще півроку тому прийняття пенсійної реформи здавалося фантастикою.  За цей час авторам закону далося провести величезну роботу, знайти компроміс між побажаннями громадськості та рекомендаціями експертів.  

Ну а тепер на всіх чекає робота. Складна й тривала. Прийняття законодавства – лише перший, хоч і найважливіший, крок до зміни пенсійної системи. Міністерство соціальної політики повинно підготувати законодавство про осучаснення пенсій, ведеться робота по впровадженню другого рівня пенсійної системи.
 
Тим не менше, хоч депутати й проголосували, популярності законодавству це навряд чи додало...
 
Це зрозуміло. Мало кому подобається, що працювати доведеться більше. Важливо зрозуміти одну річ: пенсійна реформа не зробить наше життя кращим, вона спрямована насамперед на те, щоб не стало ще гірше. Свого часу через подібну реформу пройшли всі розвинені держави. Це необхідність, викликана часом. Норми пенсійного віку на рівні 60-ти і 55-ти років були встановлені в 1928 році. Зрозуміло, що відтоді медицина, гігієна, умови праці та життя поліпшилися, і тривалість життя виросла. Зрештою, багато ви знаєте жінок, які в 55 років вже мріють про відпочинок? У наш час жінки в такому віці мають повноцінне життя – активно працюють і відпочивають, одружуються і навіть народжують дітей. То навіщо їм іти на пенсію? 
 
Зрештою, навіть за новим законодавством у нас ще доволі м'які умови, якщо порівнювати їх з іншими країнами. До прикладу, в Чехії передбачене поетапне збільшення пенсійного віку аж до 73 років! В більшості країн люди працюють до 65-67 років. 
 
До речі, як ви ставитеся до такої "несправедливості", коли жінкам пенсійний вік підвищили аж на 5 років, в той час, як чоловікам (до того ж не всім) лише на 2?
 
Цілком логічне рішення, зважаючи, що жінки в нашій країні в середньому живуть набагато довше за чоловіків. В Україні жінки на пенсії живуть близько 25 років – це найбільше в Європі.  
 
Хоча максимально можливу пенсію й обмежили, існують ще й так звані спеціальні пенсії. Виходить, у нас все одно будуть пенсіонери, що отримуватимуть величезні, порівняно з більшість українців, виплати?
 
– Це питання зачепив віце-прем'єр Сергій Тігіпко в останньому ефірі шоу "Шустер Live". На його думку, спеціальні пенсії слід скасувати, а пенсійні виплати нараховувати за загальною і єдиною для всіх формулою. Наш лідер підтримує ідею скасування спецпенсій для для депутатів, міністрів та інших вищих чиновників. Разом з тим вважає, що виняток може бути зроблено для працівників МВС, прокуратури та військовослужбовців, які в усьому світі мають пенсійні пільги.
 
У будь-якому випадку ясність в цьому питанні з'явиться не раніше, ніж відбудеться широке обговорення. Як бачимо, пенсійна реформа ще далеко не завершена, і зробити доведеться ще чимало. 
 
Юрій Лівак
12 липня 2011р.

Теги: Сильна Україна, пенсійна реформа

Коментарі

Верховин 2011-07-12 / 21:32:00
В Калинах, як і по всій Верховині, будуть раді таке прочитати. І замість гордості за вас, пане Павле, матимете прокляття разом з вашим лідером і президентом. Якби влада хотіла справедливості, то через Конституційний суд легко б відмінила спецпенсії, бо вони суперечать Конституції.
В Україні Конституція захищає тільки нуворишів, а не часних простих громадян.


Сильна Україна
Публікації:
/ 3Голова партії «Сильна Україна» привітав українців з Днем Незалежності
Закарпатці взяли участь у фіналі графіті-батлу «UPSтену» в Києві
Михайло Попович: "Реформи впроваджує вся команда"
Закарпатська «Сильна Україна» вшанувала пам’ять жертв Другої світової війни
/ 12Юрист Павло Черевко: «Якщо не приймемо пенсійну реформу, невдовзі не буде, з чого виплачувати пенсії"
Михайло Попович: "З реформами більше зволікати не можна"
«Сильна Україна» привітала закарпатських випускників зі святом останнього дзвоника
Очільник закарпатської «Сильної України» привітав закарпатських випускників
«Сильноукраїнці» Закарпаття взяли участь у Дні Добросусідства зі Словацькою Республікою
Закарпатські «сильноукраїнці» взяли участь в урочистому мітингу з приводу річниці Великої Вітчизняної війни
Закарпатські «сильноукраїнці» гостювали у ветеранів війни
Закарпатська «Сильна Україна» вшанувала ветеранів області
Вітання
Оголошення
/ 1Михайло Попович: «На нас чекають 5 років клопіткої роботи»
» Всі записи