Єдиний правовий спосіб виходу із ситуації, викликаної рішенням ВАСУ – звернення до Європейського суду з прав людини

Рішення Вищого адміністративного суду України про позбавлення мандатів двох народних депутатів спричинило правовий хаос і потребує негайного пошуку виходу із цієї ситуації. Про це на брифінгу заявив юрист Єдиного Центру, представник у Вищому адміністративному суді, Роман Поворозник.

За його словами, Конституція України чітко визначає підстави дострокового припинення повноважень народного обранця, а також механізм втілення цього рішення. Відповідно, ухвала ВАСУ прийнята поза межами правого поля, а отже,  її виконання є неможливим.

­­­­Поворозник зазначив, що Суд у своєму рішенні навів докази, які не можуть бути застосовані ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­у цьому процесі. Зокрема, на думку юриста Єдиного Центру, посилання на рішення Верховного Суду у 2004 році про проведення повторного туру на виборах президента не може служити аргументом, оскільки на той момент було прийнято спеціальну постанову ВР щодо ситуації у країні, був прийнятий спеціальний закон «Про особливості застосування «Закону України про вибори президента».

Водночас, представник народного депутата Олександра Домбровського у ВАСУ Світлана Кустова виключила можливість проведення аналогій з судовим вироком 2004 року, оскільки тодішнє рішення було застосовано відносно кандидата у президенти, а в даному випадку - до людей зі статусом народних депутатів.

Крім того, у 2004 році Верховний суд посилався на те, що на момент винесення рішення ЦВК, у судах знаходилося 25 скарг із оскарженням результатів у 25 округах. Водночас нині, проведений повторний перерахунок голосів на 71 та 11 виборчих округах засвідчив переконливу перемогу Павла Балоги та Олександра Домбровського. 

Світлана Кустова особливо звернула увагу на те, що є чітка процедура встановлення злочину. Суд першої інстанції встановлює злочин і винуватців злочину, суд другої інстанції підтверджує це рішення, суд третьої інстанції ухвалює рішення,  після якого Верховна Рада більшістю голосів позбавляє повноважень депутата.

«ВАСУ у своєму рішенні посилається на лист МВС, у якому йдеться про порушення закону на 71 та 11 округах. Але де ж презумпція невинуватості? Кримінальна справа порушена, але вона навіть не передана до суду. І на основі листа МВС двох депутатів позбавляють мандата. Це 37 рік, ми до нього йдемо  семимильними кроками!»

С. Кустова зауважила, що депутати від Партії регіонів мали би звернутися до Генпрокуратури стосовно залучення МВС до політичних репресій, а не до Конституційного Суду, оскільки останній не є  касаційною інстанцією по відношенню до ВАСУ.

У свою чергу Р.Поворозник додав, що оскільки рішення ВАСУ реалізувати неможливо, тому єдиним юридичним виходом із ситуації, що склалась, є звернення до Європейського суду з прав людини. Відповідний позов вже готують юристи Єдиного Центру.

Прес-служба Єдиного Центру

18 лютого 2013р.

Теги: ВАСУ, Поворозник

Коментарі

Рокер 2013-03-17 / 19:06:31
для нормальних людей дорога у владу закрита взагалі.Народ голосує за цих клоунів і отримує результат.Систему виборів міняти!

443 2013-02-18 / 15:03:09
Для України єдиний вихід - розпуск цієї ВР, бо з нею у такому складі, як тепер є, ніхто в світі співпрацювати не буде! Згадайте Австрію пару років тому - повна ізоляція до розпуску парламенту...


Єдиний Центр
Публікації:
/ 1На Закарпатті депутати просять про позачергову сесію на допомогу потраждалим від стихії
/ 3Жителі Свалявщини отримали в подарунок маслобійки та сепаратори
/ 2Василь Губаль: Під час засідання сесії облради обділили все Закарпаття
/ 6Заяви Москаля по Мукачеву – ніщо інше, як бажання приховати власні промахи та некомпетентність
/ 2Золтан Ленд'єл: Москаль не подав жодної пропозиції до Президента і ВР щодо фінансування закладів профтехосвіти
/ 1Депутати фракцій ЄЦ та "Батьківщини" в Закарпатській облраді зініціюють скликання позачергової сесії
/ 2Господарі Великоберезнянщини отримали сепаратори та маслобійки
/ 1"Єдиний Центр" засуджує будь-які спроби та факти хабарництва, незалежно від розміру хабара – заява
/ 1"Єдиний Центр": Керівництво держави повинно негайно прийняти політичне рішення і заборонити в'їзд на територію України російських вантажів
/ 2Головою Воловецької районної організації "Єдиного Центру" обрано Олега Ціника
/ 2"Єдиний Центр" ініціює скликання позачергової сесії Закарпатської облради
/ 8Закарпатський "Єдиний Центр": Винні у побитті воїнів-добровольців мають бути притягнені до відповідальності
Балога пропонує посилити відповідальність за публічне заперечення окупації Росією територій України
/ 4ЄЦ закликає місцеві ради вирішити питання безкоштовного харчування дошкільнят та вихованців початкових класів
Михайло Мотильчак: На Закарпатті настане проблема фінансування професійно-технічних закладів
На Закарпатті ЄЦ підтримав заклик ветеранів АТО та волонтерів щодо відмови від новорічних салютів
"Широка" коаліція в Закарпатській облраді очевидно задоволена діяльністю та результатами роботи уряду Яценюка – Ленд'єл
Депутати просять голову Закарпатської облради вплинути на "Закарпатгаз", щоби не відключати газ незаможним і пенсіонерам
/ 29Балога привітав БПП «Солідарність» з утворенням коаліції у Закарпатській облраді з "Опозиційним блоком", "Відродженням" і тушками
/ 3"Єдиний Центр" нагадав, що є переможцем виборів і відкритий до залучення до переговорів по коаліції в Закарпатській облраді "Солідарності"
На з’їзді Єдиного Центру озвучено рішення про участь партії у місцевих виборах
/ 15ЄЦ звинуватив Москаля в брехні з метою дискредитації найвпливовішої політичної сили Закарпаття
/ 3Балога звернувся до Президента України з відкритим листом щодо варварської вирубки лісів
Мукачівські міліціонери заявили, що їх змушують фальшувати матеріали по справі перестрілки 11 липня
/ 3Заява Закарпатської обласної організації політичної партії "Єдиний Центр"
» Всі записи