Кожен закарпатець зможе мати у власності не більше 900 га сільгоспземлі - Держкомзем

Земельна реформа, яка триває в Україні вже 20 років, ще досі не завершена. Демонополізація державної форми власності на землю, реформування колгоспів та сільськогосподарських підприємств після чого селяни набули права на свій пай землі - не змогли сформувати основу для сталого соціально-економічного розвитку аграрної сфери та індивідуальних форм ведення сільського господарства. Наступним кроком реформ є зняття мораторію на продаж землі. Про особливості ринку землі в Закарпатті, а також про хід завершення земельної реформи розповідає в.о.начальника управління Держкомзема в Закарпатській області Мафтея Поповича.

Кожен закарпатець зможе мати у власності не більше 900 га сільгоспземлі - Держкомзем

- Мафтею Васильовичу, як виглядає на сьогодні земельна карта Закарпаття?

- Територія області складає 1млн 275,3 тис. га, із них земель сільськогосподарських земель - 471 тис. га, сільгоспугідь 452,6 ріллі 200 тис. га. Понад 30% цих площ, а це більше 160 тис. га, вже передано у приватну власність людей.

- Зараз багато мовиться про зняття мораторію на продаж землі. На Вашу думку, чому так гостро назріло це питання?

- На моє глибоке переконання продовження мораторію стримує створення цивілізованого земельного ринку та замість вирішення існуючих проблем призводить до нагромадження нових. Судіть самі: після розпаювання сільськогосподарських підприємств більша частина земель сконцентрувалася у власності пенсіонерів та осіб передпенсійного віку, які не мають можливості її обробляти. Окрім того земельні паї у спадок отримали й особи, які проживають в містах- вони взагалі не мають наміру займатися землеробством, а продати свої паї вони наразі не мають права. Як результат маємо по країні тисячі гектарів родючих земель що заростають бур'янами. Ось тому питання відміни мараторію на продаж землі стоїть сьогодні на першому плані. Разом з цим, в разі затвердження законопроекту "Про ринок земель" селянин стане повновласним господарем своєї землі, отримає право розпоряджатися нею. Тобто сам визначатиме-здавати свій наділ в оренду, продавати, дарувати, передати у спадщину,чи надати у заставу банку для отримання кредиту чи самостійно господарювати на ньому.

Впевнений, завдяки цьому закону землю купуватимуть тільки ті люди, які дійсно використовуватимуть її за призначенням.

- Впровадженню ринку землі передує виготовлення актів на земельний пай. Скільки жителів краю вже отримали державні акти на право власності на земельні ділянки?

- На сьогодні свої земельні відносини в області вже оформили 300,7 тис. осіб, або 44,2 % власників. Всього ж мають право на одержання сертифікатів понад 680 тис. жителів краю. За цими показниками Закарпаття знаходиться на четвертому місці серед областей України і роботи в даному напрямку тривають.

Зазначу, й таке, що дійсними є і акти старого взірця, видані до червня 2003-го року. Але обов'язковою умовою здійснення нотаріальних дій - подарувати чи продати землю (крім паїв), передати її у спадок чи передати в оренду, має бути наявність кадастрового номера земельної ділянки. Його власник повинен замовити у землевпорядній організації, яка має відповідну ліцензію, розроблення технічної документації із землеустрою щодо відновлення меж земельної ділянки на місцевості. Цю процедуру необхідно пройти, щоб земля потрапила у єдиний державний реєстр земельних ділянок.

- Якою буде процедура продажу земель? сільськогосподарського призначення і за якими принципами визначатиметься вартість земельної ділянки?

- Законопроектом "Про ринок землі" передбачено, що при бажанні продати земельну ділянку сільськогосподарського призначення, громадянин зобов'язаний опублікувати оголошення у місцевій пресі за місцем розташування земельної ділянки, вказавши ціну та інші умови, на яких вона продається, а також письмово повідомити про це спеціалізовану державну установу, яка формуватиме Земельний фонд сільгосппризначення, власників суміжних земельних ділянок, місцеві органи влади і агроформування ринкового типу, які вже орендують землі у громадян - власників суміжних земельних ділянок. Ці категорії мають першочергове право на викуп землі. Проектом закону "Про ринок земель" також передбачено створення спеціалізованої державної установи, яка розпоряджатиметься землями сільськогосподарського призначення державної власності.

Що до вартості земельних ділянок, то експертна вартість землі визначатиметься в кожному випадку окремо, але не повинна бути нижчою за нормативну грошову оцінку. До речі, цьогоріч ми запланували провести оцінку земель у 61 населеному пункті області. Вартість таких робіт становить 1,4 мільйона гривень. Більшу частину завдань вже виконано. Не встигають поки з оцінкою земель 26 населених пунктів Перечинського, Тячівського та Рахівського районів. Для цього необхідно ще майже 380 тисяч гривень.

Що ж до вартості 1 гектара земель сільськогосподарського призначення, то на даний час в середньому по області вона становить 10-12 тис. гривень.

- Багатьох турбує: землю можуть масово скуповувати різного роду перекупники, або ж грошовиті іноземці. Чи існують в цьому плані критерії регулювання продажу землі з боку держави?

- Звичайно. Для прикладу до покупців встановлено кваліфікаційні вимоги, які забезпечують концентрацію земель у власності безпосередніх виробників сільгосппродукції. Для ефективного функціонування ринку землі будуть прийняті й інші нормативно-правові акти, що дозволять створити прозорі економічні механізми регулювання земельних відносин. До того ж, буде запроваджено обмеження щодо площі землі, яку може придбати громадянин України.

До прикладу, для малоземельного Закарпаття ця цифра становитиме не більше 900 га. Відзначу, що в ході обговорення законопроекту обласною державною адміністрацією виникла пропозиція в області зменшити площу до 100 га. Це на мій погляд вбереже землю від монополістів. Але переконаний, що продавати землю будуть лише ті селяни, які її самі не обробляють, не мають спадкоємців чи планують розпочати іншу справу. В кінцевому ж результаті проведення реформи ми отримаємо повноцінного господаря землі, який буде працювати на користь української економіки.

Володимир Ушенко, УКРІНФОРМ

27 жовтня 2011р.

Теги: Мафтей Попович, земля, Держкомзем

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 7
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини