Прокуратура не дала „Закарпатгазу” стати монополістом

Прокуратурою Закарпатської області проведено перевірку додержання вимог Законів України «Про засади функціонування ринку природного газу», «Про захист економічної конкуренції», «Про захист від недобросовісної конкуренції» та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу природного та нафтового газу при наданні послуг з постачання та транспортування природного газу споживачам.

Прокуратура не дала „Закарпатгазу” стати монополістом

За інформацією начальника відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави, прокуратури області Іллі ІЛЬЧУКА, в ході перевірки встановлено, що єдиним газорозподільним підприємством на території Закарпатської області є ПАТ по газопостачанню та газифікації "Закарпатгаз".

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі прокуратури Закарпатської  області, відповідно до Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу", суб'єкти ринку природного газу мають рівні права доступу до Єдиної газотранспортної системи України, а газотранспортні, газорозподільні та газодобувні підприємства під час здійснення транспортування та розподілу природного газу газопроводами, які перебувають у їхній власності чи користуванні на законних підставах, зобов'язані за зверненням суб'єктів ринку природного газу забезпечити їм доступ до цих мереж на підставі укладених договорів. Споживачам в свою чергу надається право вільного вибору постачальника газу.

Також прокуратурою з'ясовано, що ТОВ "Іннгаз" та ТОВ "Ніка-Газ" є ліцензіатами та здійснюють свою діяльність по постачанню природного газу споживачам, в тому числі на території Закарпатської області (договори на постачання природного газу укладені з понад 200 споживачами).

Однією з умов постачання природного газу споживачам був обов'язок останніх самостійно укласти договір на транспортування придбаного природного газу.

Проте, продовжує прокурор, починаючи з кінця 2010 року працівники ПАТ "Закарпатгаз" почали розносити споживачам листи, в яких повідомляли, що у зв'язку із зміною "назви" (організаційно-правової форми) з ВАТ на ПАТ договори на транспортування газу втратили чинність і вони пропонували прибути з відповідним пакетом документів для укладення договору на 2011 рік.

Посадовими особами ПАТ "Закарпатгаз" споживачам незаконно було відмовлено в укладенні договорів на транспортування газу. Підставами для такої відмови вони зазначали: відсутність права у ТОВ "Іннгаз" та ТОВ "Ніка-Газ" здійснювати діяльність з постачання природного газу, відсутність ресурсу газу (хоча згідно підтвердження ОДУ ДК "Укртрансгаз" споживачі мали виділені планові ліміти), відсутність в ПАТ "Закарпатгаз" договорів на транспортування природного газу тощо.

Одночасно, споживачам безпідставно та незаконно повідомлялось про необхідність укладення договору на транспортування та постачання природного газу з ПАТ "Закарпатгаз", в протилежному випадку їм погрожували від'єднанням від мережі газопостачання.

Керівники Берегівської та Мукачівської філій ПАТ "Закарпатгаз", з метою примусити споживачів до укладення договорів на постачання природного газу вдалися навіть до незаконних їх відключень (до прикладу ТОВ "МОДА", ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", ТОВ "Аптека "3І", м. Іршава, ПАТ "Фольксбанк", м. Іршава. Аналогічні випадки мали місце в Берегівському, Великоберезнянському, Виноградівському, Мукачівському, Ужгородському районах.

За наслідками таких антиконкурентних, незаконних дій значна кількість споживачів змушені були укласти договори на постачання природного газу з ПАТ "Закарпатгаз", не розірвавши діючі договори з вищевказаними постачальниками в установленому порядку і порушивши при цьому умови цих договорів, що привело до ускладнень з вчасним оформленням бухгалтерських документів і проведенням розрахунків за використаний газ.

Як зазначає Ілля Михайлович, „ Керівництво правління зловживало своїм монопольним становищем на ринку, грубо порушило норми чинного законодавства, права постачальників (протидія їм у провадженні діяльності з постачання природного газу) та споживачів щодо вільного вибору контрагента".

Вищевказані незаконні дії посадових осіб ПАТ "Закарпатгаз" підтверджені також Національною комісією регулювання електроенергетики України та Закарпатським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України, які проводили перевірки за дорученням прокуратури області.

Внаслідок таких протизаконних дій посадових осіб ПАТ "Закарпатгаз" порушено вимоги Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" щодо зобов'язань газотранспортного підприємства забезпечити рівні права доступу до своїх мереж всім постачальникам природного газу і споживачам, Закону України "Про захист економічної конкуренції" у вигляді зловживання монопольним становищем, Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" тощо.

Зважаючи на викладені факти, прокуратурою області направлено подання голові правління ПАТ по газопостачанню та газифікації "Закарпатгаз", у якому ставилась вимога вжити невідкладних заходів для усунення вказаних порушень вимог чинного законодавства при наданні послуг з постачання та транспортування природного газу споживачам, причин та умов, що їм сприяли.

Результати прокурорського втручання не забарилися - за допущені порушення законодавства до дисциплінарної відповідальності вже притягнутий  заступник голови правління „Закарпатгазу" та ще 14 посадових осіб ПАТ "Закарпатгаз".

25 березня 2011р.

Теги: Закарпатгаз, прокуратура, монополіст

НОВИНИ: Економіка

16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
10:47
За 10 місяців цього року на Закарпатті сплачено понад 17 млн грн туристичного збору
10:41
/ 9
Замість спаленої "України" в Ужгороді у 2024 році хочуть відкрити чотирирівневий ТРЦ "Україна"
14:18
/ 1
Закарпатські підприємці торік "набізнесували" на 132 млн збитку
14:53
123 нові робочі місця будуть створені на Закарпатті завдяки проєкту "єРобота: Власна справа"
» Всі новини