На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники

Будівництво, перед початком якого мали б пройти процедуру з Оцінки впливу на довкілля, належить українському підприємцю грецького походження Леоніду Юрушеву, котрого пов'язують з оточенням президента-втікача Віктора Януковича та єнакієвським бандитським угрупованням 1990-х років.

На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники

Екологи з «Української природоохоронної групи» дослідили, що будівництво нового деревообробного заводу поблизу села Батьово Берегівського району вже протягом майже півроку ведеться без відповідного висновку ОВД (Оцінки впливу на довкілля – ред.), що само по собі вже є незаконним. У той же час сам звіт ТОВ «БФ Термінал» опублікувало щойно на початку листопада.

Як доказ експерти наводять супутникові знімки території будівництва у червні (перше фото) та листопаді (друге фото) 2023 року.

Крім того, посилаючись на документи з Єдиного реєстру оцінки впливу на довкілля, які на період військового стану доступні лише за запитом, екологи інформують, що для деревоволокнистих плит, які планують виготовляти на заводі, потрібна деревина у обсягах до 94 тисяч кубометрів щомісяця, або більше 1,1 мільйона кубометрів на рік. «Для порівняння, це понад 32 тисячі лісовозів на рік, або десь 88 лісовозів кожного дня!,  резюмують в «Українській природоохоронній групі».

Так, у 2022 році на Закарпатті зрубали приблизно 1,2 мільйонів кубометрів деревини. Тобто, потужності заводу потребуватимуть усю ту деревину різної сортності, яку наразі споживають бізнес, комунальні заклади і приватні дворогосподарства разом узяті.

Прирохозахисники також стурбовані, що у пріоритеті буде використання саме карпатської деревини, адже вона найближча і найдешевша. Однак, у звіті з ОВД компанія жодним чином не оцінила ні соціальні, ні екологічні наслідки будівництва заводу-монополіста.

Ці фактори ризику у майбутньому можуть призвести до збільшення нищівних для гірської місцевості санітарних рубок та створити неконкурентні умови для малих і середніх підприємств деревообробки, які вже знині потерпають від браку сировини та нерентабельної логістики.

ТОВ «БФ Термінал» входить до бізнес-групи родини Юрушевих, сфера інтересів якої об’єднує комерційну нерухомість (готелі InterContinental Kiev, Fairmont Grand Hotel Kyiv, Riviera House), деревообробку (Коростенський завод МДФ), машинобудування (ПАТ «Дніпровагонрембуд»), будівництво та виробництво будівельних конструкцій.

Ключова особа – український підприємець грецького походження Леонід Юрушев, відомий своїми зв’язками з оточенням президента-втікача В.Януковича та єнакієвським бандитським угрупованням 1990-их років, зв’язками із Арсенієм Яценюком та провладною партією «Слуга народу». Із останніми – через свого затя, екснардепа та ексголову Черкаської ОВА Олександра Скічко.

Окрім Л.Юрушева кінцевими бенефіціарами ТОВ «БФ Термінал» значаться його дружина Наталія, дочки Єлизавета Юрушева (дружина Скічка) і Анастасія Жолинська. Директором підприємства є Олександр Скічко.

Про початок незаконного будівництва заводу Леоніда Юрушева Закарпатська ОВА офіційно повідомляла ще наприкінці травня, пообіцявши, що воно стане прикладом «сучасного європейського підходу до підтримки громад і територій», а також сприятиме будівництву дитячих садочків і шкіл, зведенню нових житлових масивів та відповідної інфраструктури.

На повідомлення екологів про виявлені порушення жодним чином ніхто із влади області, правоохоронних чи контролюючих органів не відреагував.

11 грудня 2023р.

Теги: завод, деревообробка, деревина, лісовоз, Батьово, Юрушев

Коментарі

Hrjukosztan RU 2023-12-15 / 12:55:03


Стоим на коленях с протянутой рукой перед Китаем, стоим на коленях перед Ираном, и даже перед Северной Кореей наш любимый Владимир Владимирович стал на колени. Всю Южную Америку обползал на коленях, теперь по Африке юзает.

В Великую Отечественную брали лендлиз от Штатов - ненавидели, давились слезами в перемешку с соплями, но брали.

Зато теперь, когда весь мир Украину поддерживает, клоунничаем, ёрничаем, грудь надуваем.

Мы такие, руZZкие


ruzzkij 2023-12-14 / 20:40:03
Лідери ЄС підтримали відкриття переговорів про вступ з Україною.
Sosu, sosu, zaglatyvaju

закарпатець 2023-12-13 / 17:02:20
Щось мало коментарів панове. Коли воюєте з вітряками в горах, то коментарів десятки, а тут ви щось скисли. Де групові, протестні списки вчених та екологів, журналістів????
Ви собі можете уявити, що натворять 32 тисячі лісовозів протягом року?
А природоохоронний прокурор тут нико, на нього кладуть с прибором, саме велике що можуть йому відкашляти пару копійок щоб замовк.

??? 2023-12-13 / 11:53:19
Куда дивиться природоохоронний прокурор?

Форгачі 2023-12-11 / 22:45:32
5 $ з кубика і все буде добре, в рік виходить 5 млн$

Нік 2023-12-11 / 20:32:05
Бійтеся Бога! Та, що- у нас влади нема? Деревоволокнисті плити це для чого, будматеріал?

Іван 2023-12-11 / 20:06:04
Потрібно звертатись в природоохоронну прокуратуру.

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
» Всі новини