Понад 300 дітей з усієї України зібрав на Закарпатті пластовий лижний табір "Фест" (ФОТО)

На Закарпатті пройшов пластовий лижний табір «Фест» - на лещатарик з'їхалися понад 300 дітей від 6 до 16 років з усієї України.

Понад 300 дітей з усієї України зібрав на Закарпатті пластовий лижний табір "Фест" (ФОТО)

Про це Укрінформу повідомила голова Закарпатської округи Національної скаутської організації України «Пласт» Людмила Лівак.

«Цьогоріч Закарпатська округа Пласту зібрала у Верхньому Студеному три сотні пластунів з усієї країни. Традиційний пластовий лещатарик «Фест» (лещата — лижі, діал.) на Закарпатті має понад двадцятирічну історію, уперше його провели у 1999 році. Табір не проводили тільки двічі: у 2006-му році через відсутність снігу та у 2023-му через війну й блекаути», - сказала вона.

За словами Лівак, цьогоріч лещатарик (лижний табір) відбувся на гірськолижному курорті Бескид із 7 по 18 лютого. Почався «Фест» із новацької зміни (новаки — пластуни 6-11 років), далі продовжили табір юнацтво (підлітки 11-16 років) та згодом завершили старшопластуни та пластуни-сеніори. Відтак участь у таборі взяли понад 300 дітей та дорослих з Національної скаутської організації України «Пласт» із Закарпаття, Львівщини, Франківщини, Рівненщини та Київщини.

«Нам складно далося рішення щодо проведення «Фесту» під час війни — було важко насамперед морально зібратися самим, щоб його організувати для дітей. Але з іншого боку, ми хочемо, аби у наших дітей було дитинство, що складається не тільки з повітряних тривог, бомбосховищ, укриттів та поганих новин. Тому бажання дати дітям чотири дні без тривог та нагоду перемкнутися підштовхувало. Та й самим нам треба триматися купи. Ми хотіли наповнити дітей емоціями та наповнитися самим», - сказала Лівак.

За її словами, «Фест» — це табір в першу чергу для початківців, нагода для дітей, які раніше не вміли кататися на лижах, навчитися цьому. Саме тому табір організований так, що цілий день діти проводять на схилі з інструкторами, а ввечері грають в пластові ігри та мають вечірки в етно- та рок-стилі.

Цьогоріч через аномальну теплу зиму сніг на гірськолижному курорті «Бескид» застала тільки перша новацька зміна. Інші зміни їздили кататися на штучний сніг курорту «Полянські» на Свалявщині, а в інші дні табору мали мандрівки лісом у пошуках снігу, ще - підіймалися на Боржавські полонини на крісельному витягу в Пилипці та слухали шум повноводного Шипоту.

Один з організаторів «Фесту» пластун сеніор Василь Карабін зазначив, що попри відсутність снігу табір вирішили не скасовувати.

«Утім погода не дала нам провести змагання на Кубок Пласту. У них можуть брати участь не тільки учасники табору, а й пластуни, які не є учасниками “Фесту” та реєструються тільки на змагання. За підсумками переможцю вручається Кубок Пласту — учаснику змагань, який показав найкращий результат. Пластун володіє ним цілий наступний рік до наступних змагань», - розповів Карабін.

Ще дві незмінні традиції закарпатського пластового «Фесту» — це музичні вечори та пластові церемоніали у традиційному одязі: провід носить верховинські гуні та гуцульські кептарі.

Ще одна добра традиція на «Фесті» — акція «пластун добрий», для дітей-пластунів, які хочуть долучитися до табору, але фінансові можливості їхніх родин не дозволяють цього.

«Для того, аби така можливість у цих дітей з’явилася, інші учасники роблять благодійні внески та таким чином дають можливість взяти участь у таборі іншим дітям, а самі роблять добре діло. Мова йде про багатодітні родини або дітей напівсиріт, чиї батьки мають обмежені фінансові можливості», - додав організатор «Фесту».

Крім усього, закарпатський лещатарик «Фест» має і свою унікальну відзначку. На ній — кіт в лижних окулярах та з лещатами. Як відомо, українські пластуни, як і загалом скаути світу, колекціонують відзначки, а найдорожчі серцю носять на своєму однострої.

Цьогоріч, завдяки наполегливості Закарпатської округи Пласту та проводу «Фесту», таку відзначку отримали понад 300 українських пластунів та пластунок.

Як відомо, Пласт - це національна скаутська організація України, нараховує до 10 тисячі членів та є найбільшою молодіжною організацією України. Пласт виховує молодь віком від 3-х років на засадах національно-патріотичної та християнської моралі.

19 лютого 2024р.

Теги: Пласт, скаут, лещетарик, лижник, табір, Лівак

Коментарі

трактор прозор 2024-02-19 / 20:01:50
Невже забули попіаритись на такій події власними персонами крайовий гібон - ігорьок шинкарюк та міський соціальний брехач - вадік борець ?

НОВИНИ: Соціо

21:58
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини