Закарпаття займає останнє місце в державі за кількістю закуплених через Prozorro дронів

Це – неприйнятно. Ба навіть ганебно і безвідповідально. А в деяких аспектах можливо навіть, злочинно

Закарпаття займає останнє місце в державі за кількістю закуплених через Prozorro дронів

Мільйон FPV дронів і тисячі середньої та великої дальності анонсувала українська влада на 2024 рік. Дрони також можуть купувати й на локальному рівні: зокрема, робити це більше вимагали громадяни на протестах під місцевими радами восени. Які обсяги таких закупівель у громадах будуть у 2024 році, поки сказати неможливо. Але вже можна порахувати замовлення 2023-го.

Проєкт Dozorro Transparency International Ukraine дослідив, хто, за скільки і які дрони торік купував на Prozorro.

У 2023 році на Prozorro завершили закупівлі щонайменше 27 тисяч безпілотників на 2,6 млрд грн. Ще на 119 млн грн закупівлі тривали.

Це не вся кількість дронів, яку придбали для військових торік. Міністерство цифрової трансформації централізовано купує безпілотники за бюджетні та спеціально призначені для таких потреб благодійні кошти й передає їх на військові частини. Ці дані за законом не оприлюднюють. Одночасно, військові частини також можуть купувати дрони, і інколи публікують звіти про такі закупівлі на Prozorro – однак інформація про кількість там здебільшого закрита. Тож у відкритому доступі немає інформації про кількість і вартість ударних дронів, лише частково – про дрони подвійного призначення, до яких і належать широковідомі мавіки та аутелі.

Значну частину придбаних дронів становлять квадрокоптери китайського виробника DJI. Досить часто зустрічаються безпілотники Autel, американської компанії Autel Robotics Co., Ltd.

Вітчизняні безпілотники на Prozorro також не рідкість. Тут і розвідувальні дрони літакового типу, і великі ударні безпілотники, і маленькі коптери-камікадзе.

У 2023 році сума закупівель дронів на Prozorro була в 12 разів більшою ніж у 2022 – 2,6 млрд грн та 218 млн грн відповідно. А кількість – у 43 рази.

Відповідно, найчастіше дрони на Prozorro замовляли громади. Також місцеві ради мали можливість не купувати БПЛА самостійно, а передавати на них гроші військовим частинам: така практика існує, наприклад, у Чернігові, Львові та Києві.

У 2023 році на Prozorro дрони купували 658 замовників. Три міські ради замовили їх на понад 100 млн грн: Дніпровська, Криворізька, Житомирська. Також у топ-10 замовників ввійшли міськради Львова, Хмельницького, Луцька, Черкас, Полтави, Івано-Франківська та Тернополя. Військові частини у цей список не включалися.

Як видно з опублікованої інфографіки, Закарпаття займає останнє місце в державі за кількістю закуплених через Prozorro дронів і сумою, витраченою на ці закупівлі. За рік областю було закуплено в такий спосіб всього 39 дронів на суму 10,1 млн грн.

Схоже, що для влади найбезпечнішого регіону України, де навіть немає комендантської години, як і для місцевих громад Закарпаття, війни, в повному розумінні, немає. Як і розуміння того, що ця війна є передусім саме війною дронів.

Не дивно, отже, що і Ужгород, відповідно до оприлюдненої візуалізації, не увійшов до десятки обласних центрів і інших міст, які придбали найбільше дронів через Prozorro. Слід так розуміти, що, як і регіон в цілому, він опинився в цьому плані на останніх місцях, якщо не на останньому.

І це – неприйнятно. Ба навіть ганебно. І безвідповідально. А в деяких аспектах можливо навіть, злочинно. Бо навіть співвідносна із Закарпаттям Чернівецька область придбала на Prozorro 175 дронів на 18,6 млн грн.

І на цьому тлі ще виразніше проступила ініціатива депутата і військовослужбовця ЗСУ Олександра Волосянського, який пропонує мерії Ужгорода придбати 130 дронів для закарпатських підрозділів ЗСУ. І вказує, які конкретно і на яку суму.

Те ж саме стосується й інших громад області і влади Закарпаття – Закарпатської ОВА і облради.

12 січня 2024р.

Теги: дрон, закупівля, Prozorro

Коментарі

Роберту 2024-01-15 / 19:36:07
А якщо взяти цифру, співвідносну до тієї, яку ти навів, то загальний обсяг видатків обласного бюджету Чернівецької області на 2024 рік становить 1 млрд 538,7 млн грн - https://bukoda.gov.ua/news/na-bukovyni-zatverdyly-oblasnyi-biudzhet-na-2024-rik
Тобто, майже на 800 млн грн менше, ніж на Закарпатті.
Кількість дронів, закуплених через Прозорро, Закарпаттям і Буковиною, і витрачені суми - в попередніх коментарях.
Не позорь(ТЕ)ся подальшим коментуванням )

Роберту 2024-01-15 / 19:28:06
Це ти виколупав з носа бюджет обласної ради і видав його за бюджет всього Закарпаття. А бюджети громад куди поділися?
Тут бюджети всіх регіонів - https://openbudget.gov.ua/local-budget?id=0710000000
І не позорь(ТЕ)ся подальшим коментуванням )

Роберт до опонента 2024-01-15 / 18:30:16
Ти подовбався у носі і написав цифри по бюджету. А які там цифри читаємо з сайту Закарпатської облради - Загальний ресурс обласного бюджету на 2023 рік становитиме 2 млрд 325,2 млн грн.

Роберту 2024-01-13 / 19:08:06
Ви читати вмієте? Чи лише писати? )
До чого тут "Дніпропетровська Львівська та Київська області", коли вам навели в приклад співвідносну Чернівецьку? Цифри по Закарпаттю і Буковині бачили?
Бюджет? ОК. Бюджет Закарпаття, по факту, - 17 млрд 669 млн. Бюджет Чернівеччини - 11 млрд 932 млн. Кількість закуплених через Прозорро дронів і витрачені суми - в попередньому коментарі.
Не позорьтеся подальшим коментуванням )

Роберт до опонента 2024-01-13 / 17:24:52
Не варто порівнювати кількість людей вселення це не є показником фінансово-економічного потенціалу. Розглядайте статистику витрат на ЗСУ у розрізі дохідної частини бюджету. За відкритими джерелами Дніпропетровська Львівська та Київська області входять до п'ятірки лідерів за розмірами бюджетів. Закарпаття займає передостанню сходинку.

Ужгородець 2024-01-13 / 16:57:40


Флуд. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Закарпатці 2024-01-13 / 16:48:26
Раніше в кожному селі була сільрада з чиновниками на великих зарплатах. Так ліпше було?

Закарпатка 2024-01-13 / 16:36:30
Попередня влада по всій Україні створила ОТГ. Що зробило ОТГ для простих закарпатців, та нічого. До прикладу в Оноківській ОТГ Ужгородського району багато чиновників з великою зарплатнею (яка користь громадам від цих чинуш невідомо), а голова ОТГ, то взагалі отримує зарплату до 200 тисяч в місяць. Як мож було додуматися до того, щоб в такій бідній країні створювати ОТГ.Дуже цікаво скільки дронів закупила Оноківськп ОТГ.

Микита 2024-01-13 / 12:15:38
Заграниця нам поможе

Ужгородець 2024-01-13 / 10:36:03
Не будете годувати свою армію, будете годувати чужу. А перетворити Закарпаття у лівий берег кацапам раз плюнути, навіть у Бахмут. Цінуйте деб... спокійне життя та помагайте ЗСУ, якщо не хочете сос... бурятами,калмиками
та кадирівцям. Коли до вас туп....х до вийде, буде вже пізно.

баба Яга 2024-01-12 / 23:20:50
а чому Закарпаття має купувати дрони? так, хлопаки на війні, але в Ужгороді чи Мукачево війни нема, і вони не знають, як це коли летить ворожий літак, або безпілотник, або "асвабадітєль" наставляє на тебе зброю. як що я на лівому березі, хоча житель Закарпаття мабуть і не знає де це...і ідуть розмови, про те кому ми потрібні, так нікому...

Вірус 2024-01-12 / 20:13:15
Як то так Іванко дрони не купив ге?

Кажуть 2024-01-12 / 16:43:47
Кажуть,ош уже будуть купувати дрони.Десь писало,що значна частина обласного бюджету 24 запланована на оборонні потреби

Роберту 2024-01-12 / 16:16:08
Ця статистика абсолютно об'єктивна. Вона чітко каже, що Закарпаття бюджетним коштом, через Прозорро, закупило всього 39 дронів.
І до чого тут "Дніпропетровщина Львівщина або столиця"? Вам навели в порівняння Чернівецьку область. Населення - всього 923 тисячі, тоді як на Закарпатті - 1250 тис. Тобо, на четверть більше.
Але, при цьому, Буковина закупила через Прозорро 175 дронів проти 39, закуплених Закарпаттям. По сумах це 18,6 млн проти 10,1 млн. Хоча, ще раз, населення на Закарпатті на четверть більше.
Це якщо порівнювати з Чернівеччиною, яка точно теж не є взірцем у цьому ж плані. Тобто, і Буковині є куди тягнутися.
То де тут маніпуляція? Може, маніпуляція у вашому коменті?
Вся Україна має зрозумівти, що ВІЙНА. І небомблене Закарпаття - особливо. Бо загроза того, що завтра ваші хати і квартири займуть нові "освободителі", чоловіків - вб'ють, а дружин і доньок поставлять раком - величезна. Розпитайтеся в тих, хто стикався з
Микиті з Шинкарюком треба перестати піаритися і грати накачаниими в спортзалі протеїновими біцепсами. І тим більше припинити контрабасити по договорняках з мадярами. Поки не пізно

Роберт 2024-01-12 / 15:50:40
Дана статистика маніпулятивна. Більш об'єктивно буде вказати відсоток наданої допомоги для військових у розрізі розмірів бюджетів по областях. Те що може собі дозволити промислова Дніпропетровщина Львівщина або столиця для Закарпаття просто недосяжне у фінансовому плані.

Читачеві 2024-01-12 / 15:48:52


Церкви? знав що згадати. Кубла колаборантів МП моляться по москальськи, уніати з мадярами Паску святити хотят, не з Україною, і ясно в ПЦУ нема кадрів достойних і 2 єпархії розділені на 20 приходів. Хто в церквах Зааарпаття підтримує Україну? Все піар показуха а в мозгах купа гною і ненависті до всього українського.. Народ сам має щось робити бо Зааарпаття йде за сценарієм поганим.


Коля 2024-01-12 / 15:05:22
А дерибан бюджетних грошей, що скаже Сарай і Чубірко?де гроші з обласного бюджету на дрони?А мер ужгородський шо скаже?

злий 2024-01-12 / 14:31:15
ужгородець, те, що ти тут написав, мав би сьогодні публічно заявити голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. Який, натомість, ліпив недолугі, розраховані на йододефіцитних, відмазки. Не поганьбившись навіть сказати, що вручав на передку 200 дронів, закуплених не з бюджету, а придбаних, як видно з цієї статті, приватним коштом. Тоді як публікація стосується бюджетів, громад і влади, а не загальної цифри поставлених на передок дронів.
Те, що народ, від простих людей, волонтиерів до окремих представників бізнесу, приватно такі дрони купує, відомо і без Микити. Як і те, шо на фронті їх критичнро не вистачає. А тому влада області і громад мала би припинити тринькати гроші на ремонти і т.д., а купувати дрони, дрони і ще раз дрони. І тоді Прозорро це об'єктивно відобразить і претензій ні в кого не буде.
Але це нее про цю владу. Цій важливі контрабанда і піар

Так2 2024-01-12 / 14:23:27
Харків названий для порівняння тільки за кількістю населення,звісно,що місто бомблять,ситуація там тяжка...Але як згадували,Чернівці та інші дають більше.В нас дійсно,не в порядку справи із дронами

В Україні 2024-01-12 / 14:10:48
В Ужгороді МЧС на радванці в 2023 ремонт на декілька мільйонів зробили душові, туалети, кабінети, міськвідділ в Ужгороді в 2023 за декілька мільйонів поклав бруківку в дворі і перефарбував фасад, військомат на Бородіна провів капітальний ремонт, юридичний факультет на Капітульній поміняно дах і утеплено фасад, а ви дрони дрони

НОВИНИ: Соціо

16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
» Всі новини