Справу щодо вбивства вчителя Копчею у Великому Березному повертають на розгляд апеляційного суду

Верховний Суд розглянув касаційну скаргу Закарпатської обласної прокуратури і повернув на новий апеляційний розгляд провадження щодо резонансного вбивства вчителя в смт Великий Березний.

Справу щодо вбивства вчителя Копчею у Великому Березному повертають на розгляд апеляційного суду

Подія трапилася у грудні 2011 року. У вбивстві з хуліганських мотивів (п. 7 ч. 2 ст. 115 КК України) обвинувачували місцевого мешканця, який тривалий час переховувався від правоохоронців. Згідно із зібраною слідством інформацією, чоловік своїм автомобілем посеред проїзної частини заблокував проїзд потерпілому. Після цього вийшов і безпричинно здійснив постріл у бік вчителя, поранивши його в обличчя. Коли останній намагався втекти, закарпатець ще кілька разів вистрілив із рушниці в чоловіка. Від отриманих травм той помер у лікарні, куди його госпіталізували.

Вперше вирок у цій справі Мукачівський міськрайонний суд ухвалив у 2018 році, безпідставно змінивши обвинувачення на хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї (ч. 4 ст. 296 КК України), і засудив чоловіка до 4 років позбавлення волі. Тоді в апеляції прокурори довели незаконність цього вироку і справу знову повернули на розгляд суду першої інстанції.

Повторний розгляд завершився виправдувальним вироком, який у 2020 році колегія суддів Мукачівського міськрайонного суду винесла обвинуваченому. На думку прокурорів, суд при цьому не врахував ряд наданих стороною обвинувачення доказів. Маючи на меті досягнути справедливого покарання за зухвале вбивство, прокуратура подала апеляційну скаргу. Однак, у липні 2021 року Львівський апеляційний суд відмовив у її задоволенні і залишив вирок, яким чоловіка виправдано, без змін.

Позиція прокурорів щодо незаконності, необґрунтованості і невмотивованості рішень судів першої та апеляційної інстанції і слугувала приводом до подання касаційної скарги. Наразі, коли її задоволено, Закарпатська обласна прокуратура, використовуватиме всі можливості для притягнення винного до передбаченої законом відповідальності. Позиція обвинувачення залишається незмінною – позбавлення волі особи на 15 років, повідомляє пресслужба Закарпатської обласної прокуратури.

Ідеться про справу місцевого кримінального "авторитета" Володимира Копчеу, який після вбивства вчителя приховувався від слідства 6 років, перебував у міжнародному розшуку і наприкінці 2017 року сам здався поліції. Опісля чого Ужгородський міськрайсуд обрав йому запобіжний захід тримання під вартою без можливості внесення застави.

У подальшому, 4 липня 2018 р., інша скандальна колегія цього ж Мукачівського міськрайсуду під головуванням Н.Морозової, після первинного розгляду, засудила В.Копчу. Однак лише за "хуліганство", всупереч законодавству, шляхом перекваліфікування, з власної ініціативи, його дій із п.7 ч.2 ст. 115 Кримінального кодексу України на ч.4 ст.296 ККУ, і позбавивши його волі всього на 4 роки.

Незаконність такого рішення суду 1-ї інстанції тоді, наприкінці лютого 2019 року, підтвердив і Львівський апеляційний суд, який скасував вирок по "хуліганству" і направив справу на новий розгляд назад в Мукачево.

Також ще в січні 2014 р. СБУ оголошувала В.Копчу в розшук за вчинення іншого тяжкого злочину - організацію каналу нелегальної міграції, а саме, у створенні організованої групи, керівництві підготовкою та вчиненням її членами незаконного переправлення осіб через державний кордон України, а також безпосередній участі у скоєнні злочину цією групою.

Однак, після передачі матеріалів даного кримінального провадження СБУ до Слідчого управління закарпатської поліції, справу "замнули". Так, суд повністю виправдав вбивство вчителя у Великому Березному кримінальним "авторитетом" Копчею.

23 лютого 2022р.

Теги: вбивство, вчитель, Копча

Коментарі

Наталка Майстренко 2022-02-25 / 19:34:52
Вітаю закарпатців із наявністю (спорадичною) справедливого судочинства

ссср 2022-02-23 / 14:58:39
на нари сволоту, на нари назавжди

НОВИНИ: Кримінал

19:29
80-річному жителю Пилипця, що застрелив собаку, "світять" до 3 років тюрми
23:33
/ 1
В Ужгороді вслід за підрядником з Харкова про підозру в розтраті майже 3 млн грн на ремонті доріг повідомлено спеціалісту з технагляду
23:08
Cуд у Тячеві звільнив від покарання підприємця, який п'яним вдарив поліцейського
14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 3
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
» Всі новини