Підозрюваних у браконьєрстві працівників КБЗ заново прийняли на роботу

Підозрюваних у браконьєрстві працівників Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) заново прийняли на роботу до природоохоронної установи

Підозрюваних у браконьєрстві працівників КБЗ заново прийняли на роботу

У заповіднику це пояснюють недостатньою кількістю працівників державної охорони ПЗФ, в той же час слідство по факту здійснення працівниками КБЗ браконьєрських дій ще не завершене.

«До нас не надходило ніякої інформації з правоохоронних органів про їхнє притягнення до відповідальності, тому ми не мали правових підстав їм відмовити. А людей нема - тому ми їх прийняли», - каже директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак.

3 листопада 2017 року спільноті «Небайдужа Рахівщина» в соціальній мережі фейсбук громадський активіст Микола Кокіш-Мельник повідомив про ймовірний факт здійснення браконьєрських дій працівниками державної охорони Мармороського природоохоронного науково-дослідного відділення Карпатського біосферного заповідника. За його словами, здобиччю Миколи Шемоти та Василя Сухана стали червонокнижний бурий ведмідь та самка оленя.

В підтвердження своїх слів чоловік опублікував криваві світлини рештків тварин.

Тоді про майже детективну історію з випадковими свідками-туристами, схованою у машині з дровами тушою ведмедя, засідкою на КПП лісівників та втікачами-браконьєрами розповіли навіть на центральних каналах.

Серед лісівників Устєріцького лісництва Рахівського ДЛГ, які вказували на працівників охорони ПЗФ як на браконьєрів, був і Володимир Кабаль, якого через два тижні син Миколи Шемоти Василь звинуватив в полюванні на червонокнижних тварин. Сьогодні звільнений з держлісгоспу чоловік судиться за відновлення на посаді.

За фактом незаконного полювання було відкрито кримінальне провадження яке розслідувала прокуратура Закарпатської області. Проте більш як за рік досудове розслідування цієї справи завершено не було.

4 грудня цього року згідно ЄРДР справу для подальшого розслідування передали Рахівському відділенню Тячівського відділу Нацполіції області.

В свою чергу в КБЗ провели службове розслідування ймовірного порушення природоохоронного законодавства працівниками держохорони заповідника. В результаті якого доказів безпосередньої причетності до браконьєрства не знайшли, проте через встановлення фактів неналежного виконання посадових обов’язків працівників звільнили зі займаних посад за пунктом 3 статті 40 КУЗпП. Останні ж під час свого звільнення знаходились на лікарняному.

Пізніше Микола Шемота та Василь Сухан, які приходяться родичами директору КБЗ Миколі Рибаку, написали заяви на звільнення за власним бажанням, що дало їм змогу знову влаштуватись на роботу.

Сьогодні вони продовжують роботу держохоронців у природоохоронних науково-дослідних відділеннях Карпатського біосферного заповідника.

Директор КБЗ Микола Рибак повторний прийом на роботу підозрюваних в незаконному полюванні пояснює нестачею працівників держохорони заповідника.

За його словами людей, які б підходили на посади інспекторів не вистачає через вимоги до освіти та кваліфікації і малі зарплати, ставка по категоріях яких може бути нижчою за мінімальну. Окрім того працівники держохорони повинні пройти через військомат і до них також застосовується антикорупційне законодаство, яке забороняє їм працювати по сумісництву.

«Ми будемо апелювати до Міністерства щоб зняти ці високі кваліфікаційні вимоги, бо вважаємо це зависокою планкою для таких зарплат», - підсумовує Микола Рибак.

На даний час посадовий оклад інспектора ПЗФ 2713 грн, зі статусом «гірських» - 3391. Мінімальна зарплата в Україні - 3723 грн.

 

13 грудня 2018р.

Теги: браконьєр, заповідник, КБЗ

Коментарі

Степан Крук 2018-12-13 / 08:54:45
У мене запитання до правоохоронних органів. До якого часу цей покидьок буде перебувати в статусі підозрюваного? Чому йому не предявлено звинувачення? Схоже, що ви вже продалися за шкіру вбитої рисі!

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини