Будапешт нарощує жорстку критику зміцнення прав державної української мови в новому законі України про освіту

Уряд Угорщини висловив рішучий протест проти нового закону "Про освіту", прийнятого Верховною Радою у вівторок. Про це йдеться в заяві глави МЗС країни на урядовому порталі Угорщини.

Будапешт нарощує жорстку критику зміцнення прав державної української мови в новому законі України про освіту

"Україна вдарила Угорщину в спину, внісши поправки в закон про освіту, який сильно порушує права угорської меншини", – сказав міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сіярто угорському інформаційному агентству MTI з Таллінна, де він знаходиться на неофіційній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Міністр Сіярто зазначив, що, на його думку, однією з найбільш важливих тем на порядку денному зустрічі міністрів були поправки в закон України про освіту, який був прийнятий в новій редакції на цьому тижні.

"Ми вважаємо ганебним, що зміни (до закону – ред.) сильно порушують права угорської меншини, і ганебно, що країна, яка прагне розвивати дедалі тісніші відносини з Європейським союзом, прийняла рішення, яке повністю суперечить європейським цінностям. Неприпустимо, що Україна позбавила угорців права здобувати освіту рідною мовою в школах і університетах і залишила їм можливість зробити це в дитячих садах і початкових класах", – сказав міністр закордонних справ Угорщини.

За його словами, цей закон ставить під загрозу діяльність більшості шкіл Закарпаття.

"Рішення України не тільки порушує інтереси 150-тисячного угорської меншини, а й для України ігнорування міжнародних зобов'язань також суперечить європейським цінностям. Відповідно, угорський уряд буде активізуватися на всіх можливих європейських форумах, щоб нові правила не вступили в силу", – додав Сіджарто.

Глава МЗС Угорщини підкреслив, що це рішення було особливо недружелюбним по відношенню до Угорщини, враховуючи той факт, що в останні місяці Будапешт кілька разів роз'яснював українській адміністрації, що поправка є сильним порушенням угорських інтересів, але Київ все одно її прийняв.

"Це було зроблено, незважаючи на те, що в останні роки Угорщина надала Україні кілька форм допомоги, які мали принципове значення в процесі європейської інтеграції, а також для безпеки і соціальної ситуації в Україні", – сказав він.

"Ми були найгучнішими прихильниками безвізового режиму для громадян України, ми першими ратифікували угоду про асоціацію між ЄС і Україною, ми транспортуємо природний газ в Україну через Угорщину, ми надали Україні 600 мільйонів форинтів в гуманітарної допомоги та забезпечили вільний відпочинок в Угорщині для 2600 українських дітей протягом останніх трьох років. Відповідно, рішення про політику в галузі освіти України можна розглядати тільки як удар в спину Угорщини та угорському народу", – підсумував Сіярто.

Раніше стурбованість прийнятим Верховною Радою законом про освіту вже висловила Румунія.

Як відомо, 5 вересня Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №3491-д "Про освіту". За документ проголосували 255 парламентаріїв.

ДО ТЕМИ:

В Угорщині новий закон України про освіту викликав критику влади і правих екстремістів

Закарпатські нардепи розділилися в голосуванні за закон "Про освіту"

08 вересня 2017р.

Теги: освіта, державна мова, Угорщина

Коментарі

Це я 2017-09-10 / 22:05:59


Коментар видалено. Адмін


Tibor 2017-09-10 / 21:35:22


Коментар видалено. Адмін


Вуву 2017-09-10 / 20:39:06
Ось вона ...гірка правда ... Що ви "не повноцінні" ... громадяни Украйіни ... І цей освітній закон повинен виправити цю сутуаційу ... Допомогти інтегруватися в украйінське суспільсво ... Стати ПОВНОЦІННИМИ йійі громадянами ... Угорцями украйінського походження ... І ніхто немає права перешкоджати цьому ... Створюючи якісь штучні перепони і політичні спекуляційі.

Tibor 2017-09-10 / 20:24:01
Коментар видалено. Адмін

Tibor 2017-09-10 / 16:32:01
Ми угорці ніколи не вважали себе не вважатимемо повноцінними громадянами України. Я завжди вболівав і вболіватиму за Угорщину, угорськи спорт, хоч народився на Закарпатті. І я не один такий, ми за угорську мову, менталітет, традиції, де б ни не проживали. Ми ж не претендуємо на українські державні посади. Розбудовуй те Україну, а нас не чіпайте.

Михайло 2017-09-10 / 10:49:24


З кремлівською пропагандою - на інші ресурси. Тут - територія України. Коментар видалено. Адмін


Ужгородка 2017-09-09 / 21:02:26
Стурбованість висловили всі ті "друзі", які вже не таємно мріють про те, щоб "відкусити" від України облюбований шмат території. А видавати угорські паспорти громадянам України й активно формувати 5-ту колону - це не удар в спину Україні?

Вуву 2017-09-09 / 20:51:19
Пішов ти ... зі своіми побажаннями ... куди подалі і поглибше.

Tibor 2017-09-09 / 08:43:11
Я бажаю українцям мати такі доходи, які мають молоді менеджери в Пітері та в Москві, вищі навіть за Лондон. І все офіційно, на відміну від України, в Ккраїні можливо заробити як мені казав один чинуля, якщо ти влаштувався в корупцію.

Вуву 2017-09-09 / 07:36:30
як писав шевченко ...і чужого навчаються і свого не цураються ...тільки щось із перетраханойі російі вийіхати якось важкувато ...і вйізжати зовсім не хочеться ...ну в лондон ...ще куди не йшло ... а решта то не показник .

Вуву 2017-09-09 / 07:04:28
Шизойідний а чого ти тут сидиш ...там за забором рай ...вали туди ...чого на дурне час витрачаєш ... Чи ти ще свойіх 30 срібних не відробив ?

Вуву 2017-09-09 / 07:01:39
Це правда ..
хуни що народились тут і без хунськойі можуть прожити.

Вуву 2017-09-09 / 06:59:01
А іллдику орос ...повинні направити на здачу тесту з украйінськойі мови ....непройшла ... Йди на три букви .
А на сесійі ОДА вхід заборонити ...перед законом всі рівні .
А якщо вона і далі буде ходити ...значить в нас закони непрацюють (т.б.т. беззаконня) ...тоді треба конкретно перевибирати всю ОДА ...якщо ми хочемо змін свого життя на краще

Вуву 2017-09-09 / 06:41:37
Ця іллдика орос ... Забита і неграмотна жінка ...яку витягла хунська контррозвідка ...
До цього чаму є багато живих свідків як вона ходила пяною по місту "банячила безпробудно" ... І тд і тп
Так що розказуй свойі старій бабці ...а хто вона така ми добре знаєм .
І якщо таеі як ахметов і решта не знають украйінськойі ... То значить ...що цей закон ... нам потрібний ...і ми його приняли .
А хунсьа потрібна вам ... То там в себе (за парканом) йійі і вчіть ...
Ніхто в Украйіні нічого проти не має
А тут ...тут територія Украйіни .

Вуву 2017-09-09 / 06:31:27
Це толерантно ... Коли незнаючи мови люди немають іших шляхів ... інших можливостей знайти себе в цьому житті ... Тільки як глибоко вічути свою (вибачте) "дефективність" ...і всю нерадісну безперспективність свого життя .
Ти гніда хочеш скати що це толерантно ???
Коли з з такойі безпрсвітності (безпробудності) починають пиячити або наркоманити і ненавидіти всіх і себе в тому числі .
Це толерантно ???
Хто бажає такого ??? ... Првильно така продажна сволч і наволоч.

Але звинувачуєте в цьому і Украйіну і укоайінців ...і цю землю на якій народились .
Ось така ваша псяча толерантність.

Tibor 2017-09-09 / 06:28:21
Неправда, що без української мови жити не можна! Класичний приклад Ілдико Орос, вона українською володіє не сильно і це вона сама визнає, і є депутатом облради, ректором вузу, героїнею. Більшість депутатів Ради не володіють українською, ну і що. Пінчук, Ахметов, Коломойський без української входять в Форбс. Тому не треба нас учити про потрібність української мови.

Вуву 2017-09-09 / 06:19:58
Слухай ти ...толерантний ....коли дитина народилась в украйіні і закінчила школу ...а по украйінськи ...нем тудом ...яке в нейі має бути життя ?
Жити далі в тому самому забитому силі і бути безробітним ...чи свиням хвости крутити ... Бо так треба хунським керманичам ....і ні одна хунська сволоч не відкриє своє рило ... Щоб сказати ....так робити немож ...бо ми в такий спосіб калічимо і морально і психологічно самі свойіх
Це по твоємо чмо задовбане ...це толерантно ???

Вуву 2017-09-09 / 05:14:02
Піди прийми ліки ... В тебе знову приступ.

Tibor 2017-09-08 / 23:09:55
У кожного народу, нації є скелети в шкафу. Біда в тому, що українці подумали, що майдан то є спасіння і завдяки америкосам можна все рушити, позбавляти інших рідної мови, менталітету, культури, традицій. Не тут то було, треба рахуватись і з іншими думками, мовами. Не треба думати, що всі були за майдан, і якщо хтось не підтримав, це не значить, що вони не праві. Треба бути толерантними.

Tibor 2017-09-08 / 23:01:51


З кремлівською пропагандою - на інші ресурси. Тут - територія України. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини